Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Türkiye Kürdistan’ı kabullenmek zorunda kaldı

Gazeteci Cengiz Çandar, “Türkiye Kürdistan’da böyle bir bölge olmasından memnun değil. Ancak kabullenmeye mecbur kaldı” dedi.

Rûdaw Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen, “Ortadoğu’da Güvenlik ve Egemenlik Sorunları” konulu Erbil Birinci Forumu ikinci gününde devam ediyor.

Bugün “Suriye ve Güvenlik Modeli” başlığıyla devam eden forumunda bir konuşma yapan Cengiz Çandar, Suriye’de istikrar planının kısa vadede ‘Suriye – istikrar – Plan’ın kısa vadede bir arada olamayacağını söyledi.

Tüm dünya güçlerinin müdahil olduğu Suriye’de her gün yeni örgütlerin ortaya çıktığını belirten Çandar, bölgedeki savaşı Avrupa’daki 30 yıl savaşlarına benzetti.

Çandar, “Ortadoğu için Sykes – Picot ile şekillendiği söyleniyor. Bu olmaz. Eğer böyle olursa Musul’un Suriye toprağı olması lazım” diye konuştu.

Kürtlerin bölünmüşüğüne değinen Çandar, “Dün Azad Cundiyani bana ‘Iraklı olduğumu hissetmiyorum, Basralı, Neceflileri kendime yakın görmüyorum, Qamişlo, Kobanili, Diyarbakırlı bir Kürdü kendime daha yakın görüyorum’ dedi. Bu gerçek gösteriyor ki zorla oluşturulan Ortadoğu düzeni bu coğrafyaya uymuyor” ifadelerini kullandı.

ABD soğuk savaş döneminden sonra çift kutuptan tek kutuba döndüğünü vurgulayan Çandar  “Başka ne yapacaktı” diyerek gelinen duruma vurgu yaptı.

Çandar, Suriye’deki karmaşık duruma ilişkin olarak, “ABD Aralık ayında Erdoğan’da ile konuşuyor orası sizindir diyor. Ama şimdi ne yapıyor çekilmiyor” diye konuştu.

Forumda sorulan bir soruya Çandar, “Türkiye Kürdistan’da böyle bir bölge olmasından memnun değil. Ancak kabullenmeye mecbur kaldı” yanıtını verdi.

Rudaw

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

eight + 2 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla