Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

YENÄ° BÄ°R DÃœNYA MODELÄ°, AMA NASIL?

Dr. Adnan Güllüoğlu / Yazım yine uzun, ön yargısız sabırla okunmasını diliyorum. Corana virüs salgını sağlık sistemi ile birlikte liberal dünya görüşünün insana bakışını, ekonomik ve sosyal yaşam anlayışını çökertti.

Miadı dolan her rejim gibi liberalizmde artık umut olmaktan çıktı. Köleci topluma baÅŸ kaldıran Spartaküs, Osmanlı döneminde “Yarin yanağından gayrı her ÅŸeyde, hep beraber” diyen Åžey Bedreddin ve Fransa’da feodal düzeni yıkan, halka demokrasinin önünü açan Burjuva Demokratik Devrimi gibi.

Ä°nsanoÄŸlu artık tarihte olduÄŸu gibi doÄŸa ve diÄŸer canlılar ile uyum içinde, daha iyi, yeni bir rejim kurma arayışı sürecine giriyor. Son olarak Çarlık Rusya’sında burjuva demokratik devrimi ile beraber sosyalizm deneyimi yaÅŸandı.

Ãœretim araçlarının yeterli olmadığı ve hala yarı feodal bir düzen hakim olduÄŸu için Rusya K. Marks’ın sosyalizm için öngördüğü bir ülke deÄŸildi.

Lenin ve Bolşevik Partisi savaşın dayattığı koşullardan da faydalanarak Çarlık düzenine son verdi. Ancak sosyalizme geçişte sosyaliz ile de uyuşmayan bir çok hatalar yapıldı.

Dünyada savaÅŸ sonrası geliÅŸen demokrasi mücadelelere karşı Rusya’da oluÅŸan elit tabaka ve bürokrasi dış dünyaya kapılarını kapatarak “İşçi sınıfı diktatörlüğü” adı altında demir perde ülkesine dönüştü.

İkinci paylaşım savaşı sonrası Kızıl Ordunun girdiği her ülkede, halkı hazır olmadığı halde sovyet tipi ve bağımlı sosyalist yönetimler oluşturuldu.

UKKT’na rıza gösterilmediÄŸi gibi,iliÅŸkilerde Rus Ulusunun çıkarlarının öne alındığınıda ekleyebiliriz.

Paylaşım savaşında dünyanın en güçlü faşist ordusunu yenen, ilerlemede Uzay Çağını yakalayan, üretim araçları, Sağlık Sistemi, alt yapısı ile modern şehirler kurmak gibi birçok çağdaş gelişmeleri yakalamasına rağmen süreçte oluşan bürokrasi nedeniyle tarımda Lissenko olayı gibi bir çok bilim dışı uygulamaların yaşandığı bir ülke haline geldi.

Bir diğer önemli eksiklik oluşturulan sovyet sisteminde insanın doğasında var olan özgürlüğü ve başkasını sömürmeyecek şekilde mal edinme arzusuna engel olundu.

Böylece insanlar arasında gelişmeye yol açacak rekabet duygusuda ortadan kalktı.

Sovyet sistemi alkolik, tek tip, bulduğu ile yetinen insanlar üreten bir rejime dönüştü.

Ä°ktidarı ele geçirenlerin ciddiye almadığı, Troçki’nin önemle üzerinde durduÄŸu ve bu gün doÄŸruluÄŸu kanıtlanan “Emperyalizmin egemen olduÄŸu çaÄŸda tek bir ülkede sosyalizmin baÅŸarı ÅŸansının olmayacağı” söylemi de haklı çıktı.

Kısaca deÄŸindiÄŸim SSCB’den kalan iyisi ve kötüsü ile sosyalizmin mirası bu.

Liberalizmi savunanlar sosyalizmin tek örneÄŸiymiÅŸ gibi hep SSCB’ni hedefe koyar ve orada yapılan hatalı uygulamaları örnek gösterirler.

Böyle yaparak liberalizmi alternetifi olmayan bir yönetim biçimi olarak bizlere sunuyorlar.

Sovyet sistemine eleştiri mutlaka olmalı, ama nedenleri ve alternatifler ile birlikte ortaya konulmalı.

Sosyalizme giden tek örnek, tek yol sovyetlerin izlediği yol değildir. Sosyalizm başkasının yaşam biçimine dayatılmadığı müddetçe sanıldığı gibi inançlada uğraşmaz.

Liberalizmde olduğu gibi inancın sömürü amaçlı kullanılmasına da asla izin vermez. Liberal sistem bir avuç mutlu insan dışında yarından umudu olmayan, geçim derdinde çağdaş köleler yarattı.

Sosyalizm, bilimi esas alan, herkesin çağın gereÄŸi olan ihtiyaçlarına sahip olacağı bir düzendir. Tek başına örnek olmasada etrafındaki kuÅŸatma ve ambargoya raÄŸmen güçlü ülkelerde bile çöken ama Küba’da çökmeyen saÄŸlık sisteminin baÅŸarısının kaynağı sosyalimdir.

A. Güllüoğlu 25.Mart.2020

2 Yorum
  1. Hasan Dere diyor

    Değerli Dr. Adnan Güllüoğlu,
    bir aydına yakışan yaklaşım bu yazınızda gözlemlenmektedir.
    Ben sosyalizmi tamamen ele aldığınız kriterlerle değerlendirme yanlısıyım. Ne tümden tu kaka, ne kusursuz.saymak.
    Sorunlarıyla ele alıp hatalı yönlerini tırpalamak ve olumlu yönleriyle insanlığın hizmetine devam etmek.
    Sosyalizmi eleştirenler ise şahsımı konu ederek kişileştirerek üste çıkmayı yeğlemektedirler.
    Oysa ben mevcut deneylerin gerçekleşenler ile tahayyül edilenler karşılaştırması ve teorinin gerçekleşmeyenler kısmını gerçekleşenler arasında gözden geçirilerek yeniden düzenlenmesi gerektiği düşüncesindeyim..
    Sizin de değindiğiniz gibi Proletarya diktatörlüğü adlandırması var, ama bu gerçekleşmemiş bu iddiadır. Ortaya bir diktatörlük çıktı ama bu seçkinlerin (komünistlerin) diktatörlüğü idi. Buna nasıl sosyalizm denir?
    Neyse konumuz bu deÄŸil.
    Kutlarım.

  2. Simko Engizek diyor

    Bu salgın ile Kapitalizm’i yeniden ekip biçecekler-yeni para basılacak,Ä°laç ÅŸirketler parayı götürecek vesaire.
    Kuzey Ä°talya’da ölüm (yaÅŸlı zenginler) ve Güney Ä°talya (Fukara Ä°talya) herÅŸeyi güzel ve saÄŸlıklı.
    Venedig’de deniz suyu yine temiz (arsız turist yok).
    Kapitalizm Avrupa, özellikle Almanya ve İtalya devletı ağır bir şekilde vuruyor-ABD yerle bir olur inşallah.
    Çin üç ayda bu salgını kurutmuş-TIB dünyasında böyle birşey yok fakat Çin MAO Komünizm sistemi artı Para-sopası sert ve halk koyun gibi dinlemeli.
    Hemen hastaneler (bir ay içinde) yaptırdı vesaire….

    Kısaca:
    Bu salgın Çin’den çıktı, Avrupa’ya ağır vurdu ve bize gelmez diyen Trump’a bir tokat çaktı-devlet kasasını açtı!!!

    Eeee biz misafiriz bu dünyada-bizim sözümüz bazi durumlarda son söz değil.

    Ne diyor Lenin:

    Kapitalizm bizim kızıldüşmanımız, fakat piyasada bizim hocamız!”

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

five × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla