Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

SOSYALİST Ve KAPİTALİST DÜŞÜNME – YAŞAMA FARKI

Bu satırların yazarı olarak ezilmişlikten beslenen sivri dillik ve sonda söyleyeceğini başta dillendirip ortalığı velveleye veren bir yapım bulduğunu belirteyim. Sosyalizm karşıtları sosyalizmi eleştiren görüşler üreteceklerine benim bu yapımı işleyerek üste çıkmayı seçiyorlar. Kabul edersiniz ki işilerle uğraşmak fikir üretmek gibi bir çabadan kolaydır.

Sosyalizm şöyle kötüdür demek yerine “Hasan kelaynak kuşları gibi yalnızdır” derler mesela!
Sosyalizm ne kadar az kişi tarafından savunuluyorsa o kadar kötü mü oluyor?
Galileo gibiler “dünya dönüyor” dediklerinde de azınlıkta idiler ama doğruyu savunuyorlardı.

Yine mesela Bilginin bir sermaye ve doğru bilgiye sahip olmanın da bir imtiyaz olduğu ve sömürü sonucu oluştuğunu dile getirerek birçok okumuşu galeyana getirmiş olabilirim.

Aslında tez doğrudur ama sömürü biçimini alması bir takım yan koşulların oluşmasına bağlıdır. Tıpkı bir insanın alın terini biriktirerek sermaye haline getirmesinin onun kapitalist sayılmasına yetmemesi gibi.
Her sermaye insanı kapitalist yapmaz. Bir takım başka koşullar daha gereklidir. Mesela üç beş adam çalıştırmaya başlamadıysa paraya, sermaye (kapital) diyemeyiz. Birkaç adam çalıştırıp, ödenmeyen emeklerine karşılık gelen artı değere el koymadan, o birikime sermaye ve sahibine kapitalist diyemeyiz. Tıpkı bunun gibi bilgi birikimini sömürü aracı olarak kullanmayan kimselere de sermaye sahibi diyemeyiz.
Buradan hareketle anımsatalım ki sosyalizm, sermaye ve kapitalistin varlığına karşı değildir. Sömürü yapılmasına karşıdır. Amaç sömürü olayını ortadan kaldırmaktan ibarettir.

1917 devriminde, sömürünün ortadan kalkmamasının nedeni, iktidarın iddia edildiği gibi Proletaryanın eline geçmiş olması değil aksine engellenmesidir!
Kim engelledi?
Dün, dünyada devrimci durumun olgunlaştığı dönemde, iktidarı kimseye kaptırmamak ve ipleri ele geçirmek için ‘komünist’ yüzlü maske takınan; devrimci havanın dibe vurduğu günümüzde ise sözü dinlensin diye rütbeli (Sap olduğu balta sayılarını -Dr. Doç. Prof. Ögretmen- çerçeveleyip duvara asan) aydın kimliğini kullanıp kapitalizme hizmet yarışında öne geçen KÜÇÜK BURJUVALAR! Kafa karışıklığı ve kaypaklık bu sınıfın temel özelliğidir.
Dolaysıyla suçunu kabul etmek istemeyen bu elit tabaka, açarı sosyalizmi suçlamakta bulmayıp ne yapacaklar? Kapitalist toplum içinde muteber sayılan katmanlar arasında sosyalizm karşıtı düşünceler neden yaygındır? Ünlü birçok yazar, aydın ve öğretmen neden sosyalizme kuşku ile bakar?
İktidarın emekçilere verilmesi düşüncesi komünistler arasında neden cılız kalmıştır sanıyorsunuz, herkes kendi sınıf menfaatlerini düşünür ve sınıfının gereğini yaşar! İstisnasız her düşünce ve yaşam biçimi bir sınıfın damgasını taşır.
O düşüncenin sahibi olan Troçki bile neden tezini canla başla savunmamıştı?

Sömürü yoktu da insan neden diğerini köle etti?
Ortada başkalarının zenginliklerine (emeklerine) el koyma faaliyeti yoktuysa ülke istilaları, sömürgecilik neden yapıldı?
Kürdistan’ın devletleşme ve bağımsızlık kavgasını nereye koymalıyız? Sömürge halkların Milli ve demokratik kurtuluşları sınıf mücadelesinin bir biçimi değilse nedir?
Başka ülkeleri dizayn etmek kimin haddi, günümüzde Suriye’deki yönetimi değiştirme girişiminden kim sorumlu? sığınmacılara ‘el uzatan hayırsever’ Batı Suriye’deki yönetimi değiştirme kalkışmasaydı böyle bir sorun olacak mı idi?

Elbette bunlara da bir yanıtları vardır ama o yanıtlar ne kadar da sınıf mücadelelerini inkar çerçevesinde üretilse de mızrak çuvala sığmayacak! Herkes kendi sınıfının gereklerini ifa ediyor ve edecek.

Elini sıcaktan soğuğa vurmadan yaşamış olanlar dünyayı pembe görüp göstermeyi sürdürecekler. Biz ekmeği aslanın ağzından almaya çalışanlar ise, ne kadar çalışırsak çalışalım bir türlü sofradaki payımızın küçüldüğünü engelleyemediğimizi görerek yaşamaktayız. Emeklilik sisteminde bile en az payı çalışanlara düşünen, bunu da çok görüp mezarda emeklilik denen, emekli olma yaşımızı durmadan ilerilere ötelemekten vaz geçmeyen bir sınıf mücadelesi içinde ömrümüzü tüketeceğiz!
Elbette çalışmadan yaşayanlar dayanışma içinde bu gerçekleri gözlerden gizleme hünerlerini geliştirmekten asla vaz geçmeyeceklerdir.
Lakin hayat tüm acımasızlığıyla sınıf savaşını sürdürüyor.
Abaca 65 yaşı üstü tüm emeklileri katletme devletlerin ortak refleksi, emekli kasalarını kurtarma faaliyeti olabilir mi, şu ünlü korona virüs?
Emekçiler üretilen biyolojik Virüsten şüphe ederken okumuşlar, doğal mutasyonda ısrar edecek!
Öyle bir sınıf mücadelesi ki biz karşıdan hep kötü şeyler görüp kötü şeyler beklerken, onlar da her şeyi yapabilecek kudretliler, tabii ekabir küçük burjuva takımın hizmet-sel desteğini de alarak…

Komünistler sosyalizme, ipleri elinde tutmak umudu ile yanaşırlar. Bu tutum onların sınıfsal (küçük burjuva) karakteristiğidir. Zaten komünist ve sosyalist hareketlerde bunlar genelde lider kadroyu teşkil ederler. Eğer öyle mevkilere yerleşemeyeceklerini bilseler bunlar sosyalizme asla sıcak bakmazlar. Hele palazlanma umutları varken, kol gücü e-ile çalışma ihtimali taşıyan bir sistemi ne diye desteklesinler! Örneğin, arada sırada palazlanmalarına izin verilerek, hem yeni nesilleri sisteme bağlama umudu üretmek hem de sistemin idamesi için taze kan takviye etmek üzere Facebook, YouTube Erfinder’lerine (mucitlerine) sunulan zenginleşme imkanları…

Marksizm’de sınıflar şöyle tanımlanır; üretim araçları karşısındaki konumlarıyla düşünce ve yaşama biçimleri farklı insan gurupları.
Sosyalizm konusunda işçi sınıfı ile küçük burjuva okumuşların farklı düşünmeleri doğaldır.

Üretim aracı sahibi bir olayı değişik yaşar ve farklı değerlendirir. Üretim aracı sahibi olmayan aynı olayı başka açıdan yaşar ve farklı görür.
Mesela sekiz saat çalışmak üzere emeğini kiraya veren işçi, ilk iki saatte, sekiz saatin karşılığı mal üretti ise eve gidemez. Altı saat daha çalışmak zorundadır. Ancak bilir ki o 6 saat karşılığı ödenmemiş bir üretime tekabül eder. Karşılığı ödenmemiş üretim patrona kalacaktır. İşçi bunun sömürü olduğun düşünürken, patron hakkı olduğunu düşünür.
İşçi çalışarak yaşarken patron, çalışan işçilerin o karşılığı ödenmemiş üretimi sayesinde çalışmadan yaşar.

Patronların çanağından çalışmadan yaşayan Küçük ve diğer burjuvalar, hizmet olarak sömürüyü gizlerler. İşçi ise sümürüyü yaşayarak görür.
Tıpkı bunun gibi sömürge halklar da zamanla ülkelerinin sömürüldüğünü görerek ayaklanırlar. Bu mücadelelere sınıf mücadelesi denir.
Tek farkla ki, ilk adımları farklıdır. Sınıf mücadeleleri doğrudan işverene karşı iken, sömürgeler karşılarında başka bir milleti bütün olarak görürler.

Perinçek, Cemal, Berktay ve Altan gibi sözde sosyalistleri Kürdistan özgürlük mücadelesi karşısında TC devletiyle birleştiren de ortak sınıfsal menfaatlerden başka bir şey değildir!


Sosyalizm konusunda bu defalık son yazı!

2 Yorum
  1. Simko Engizek diyor

    rojbas birez dere,

    yazin ve fikrinizi ortaya koyun.sizi tenkit edecek adam adam gibi tenkit etsin-sorun yok.
    herkes tenkit ve elestiriye acik olursa sonunda temel hakikat ortaya cikar.
    fakat herkesin hakikat görüsü farkli.
    mesela mazlum hayri ve piro pir BAGIMSIZ BIRLESIK KÜRDISTAN icin ölümü bile asti-yani hakiki pesmerge onlar.
    öcalan ve takimi icin hakikat demokratik cumhuriyet ve kemalizm hayranligi.

    silav u rez

    not:

    bu cümle size ait:

    Perinçek, Cemal, Berktay ve Altan gibi sözde sosyalistleri Kürdistan özgürlük mücadelesi karşısında TC devletiyle birleştiren de ortak sınıfsal menfaatlerden başka bir şey değildir!”

    burada bir isimi unutmussunuz-bir ip ucu vereyim:bir ada´da keyif sürüyor.
    siz yazamiyorsaniz ben yazayim-ben ömürcanlarin yegeniyim,haki karer havarisiyim ve kürdün oglu ve torunu.

    selametle

  2. Barzan diyor

    Heja Hasan.
    Sizin kafaniz 20.yùzyil kafasi.
    21.yùzyilda ba§i trajli Fravun sistemlerini kimse istemedigi gibi insanligin kar§i suç i§liyen sistemler.
    Kominizim,fa§izim ve Alivi-sunni islam bir aile.
    Elinde orak ve çekiç olanlar korku sistemlerinin sembolleri.
    Senin trajli Fravun kafa dù§sùn.
    Selamla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

sixteen + thirteen =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla