Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Sayın Bazani’nin Yerinde Olsaydım

Ben Sayın Berzani’nin yerinde olsaydım, en kısa zamanda istifa ederdim. BaÅŸarısız olduÄŸumdan dolayı mı, asla! Ben daha küçük yaşımda silaha sarıldım, babası Osman’lılar tarafından Ä°dam edilmiÅŸ, peÅŸmerge babamın saflarında yer aldım.

Babam Ä°rak’taki hiç bir rejime boyun eÄŸmedi, daÄŸları kendine mesken edindi ve ulusunun mücadelesini sürdürdü.

En zor koÅŸullarda, Kürdistan daÄŸlarında da, Mahabad’da da, Sovyet Sürgünü döneminde de kendi ve ulusunun destanını yazmaya devam etti. O Kürdistan aÅŸiretlerini bir araya getirerek mücadelesine baÅŸladı. AÅŸiretler konfederasyonundan Partiye geçerken çok zorlandı. 1979 da yaÅŸamını yitirdi.

Babam dedesinin, ben babamın davasını bırakmayacak, sürdürecektim. Babamın partisi darmadağın olmuÅŸtu. Halkım Ä°ran’da, orada burada göçmen durumuna düşmüştü.

Ben ve arkadaÅŸlarım tekrar partimizi topralamaya, halkımıza cesaret vermeye, örgütsüzleri, örgütlemeye, kendi küllerimizden yeniden kendimizi yaratmaya baÅŸladık. Kürdistan’ın daÄŸları bizi davet ediyordu. YenildiÄŸimizi biliyorduk. Ama yenilgiye razı olmanın çok kötü bir ÅŸey olduÄŸunu deÄŸerlendiriyorduk. Ben ve arkadaÅŸlarım  güçlü bir parti kurmaya kara verdik, Silahlandık, daÄŸları tekrar kendimize mesken edindik.

Zalim Baas rejimine karşı savaÅŸtık, enfaller yaÅŸadık. Halepçeler’de gazlarla boÄŸulduk, Irak’ın kızgın çöllerine binlerle diri diri  gömüldük. Ama aman dilemedik, kimselere boyun eymedik, başımıza bombalar yaÄŸarken, hardal gazı  ile atmosferimiz zehirlenirken ülkemizi bırakıp kaçmadık.  DaÄŸlarımızı tuttuk. Amerika, Saddam Zalimine müdahale edince, biz Kürtler birlik konusunda önemli adımlar attık. KardeÅŸ kardeÅŸi vurmasın dedik. Kendi aramızdaki ihtilafları rafa kaldırdık.
Bu kararlarımızla güç sahibi olduk, tarihin sahnesine fırladık. Baas rejimi tarafından iÅŸgal altında tutulan bütün kentlerimizi kurtardık. Hata babamın hayali olan Musul ile Kerkük’ü de aldık.
Åžehirler inÅŸaa ettik, yollar yaptık, havaalanları açtık, gümrük kapılarını konrol ettik. BaÄŸdat’ta bir Kürdü CumhurbaÅŸkanı yaptık. Sadam zalimini bir Kürt hakime yargılattık. Kimya Ali’yi daraÄŸacına çektik. Ãœniversiteler kurduk, Amerika’nın Beyaz sarayında, Ruslar’ın Kıremlininde devlet baÅŸkanları gibi ağırlandık. Türk’lerin CumhurbaÅŸkanı köşkünde Kürdistan Bayrağını dalgalandırdık.
Tüm bunlardan daha önemlisi 2014 yılında ülkem saldırıya uÄŸradı. Ä°ÅŸid denilen bir bela kısa bir süre içinde Suriye ve Irak’ta ÅŸehirleri silahlarla ele geçirdi, binlerce insanı meydanlarda palalar kılıçlar ve baltalarla keserek bütün dünyaya korku saldı. Bu vahÅŸatten sonra benim ülkeme saldırdı. Ben insanlığa, BirleÅŸmiÅŸ Milletlere bir çaÄŸrıda bulundum. Vatanımız saldırıya uÄŸradı, biz direneceÄŸiz bize destek verin dedim. Dünya sesimi duydu, birleÅŸmiÅŸ milletler karar aldı, Koalisyon güçleri harekete geçti. Ve kahraman peÅŸmergelerimiz ÅŸaÅŸkınlıktan sonra fırtana olup esti. Bütün dünya ÅŸahittir ki ;biz geri adım atmadık, kaçmadık, boyun eÄŸmedik, hem dünya insanlığı için hemde halkımın özgürlüğü için elimizden gelen her ÅŸeyi yaptık ve zaferi kazandık.

Halkım bütün dünya halkları gibi özgürlüğü hak etmişti. Devletsizlik yüzünden, çevre devletleri hep bizi katl etmişti. Diğer devletler ise çıkarları yüzünden hep bizi arkadan hançerlemişti. Bunun için ben ve arkadaşlarım karar verdik, devletleşmek istedik. Bu soruyu halkımıza sorduk! Siz bağımsızlık istiyormusu nuz, istemiyormusu nuz?

Halkımın yüzde doksan üçü develet isteriz biçiminde iradesini beyan etti.

Halkımın iradesine saygı göstermeyen, yüzyıllardır halkımın iradesini zorla, hille ile gasp edenler tanklarla toplarla halkımın üzerine geldiler.

Allah şahittir, kan dökülmesini istemedim. Sadam zalimine, İşid barbarlarına karşı direniş göstermiş, onları alt etmiş bizler, bu çapulculara karşı da direnebilirdik. Ama biz daha fazla kan dökülmesin, kalan şehirlerimiz yıkılmasın, bir daha dağların yolu bize görünmesin diye savaştan çekildik.

Ve ben tamda bu noktada istifa ediyorum. Başkanlık elbislerimi çıkarıyor, eski peşmerge elbisemi giyiyorum. Vatanımı bir peşmerge olarak  savunacağıma yemin içiyorum.

Benden sonra ne mi olmasını istiyorum?

Onuda izah edeceğim. Tabi yaptıklarım vardır, yapmadıklarım vardır, yapamadıklarım vardır. Onları da izah edeceğim. Benim istifamdan sonra bir Milli Birlik Hükümetinin kurulmasını candan gönülden istiyorum. Bu Milli Birlik Hükümeti, tüm halkı kucaklasın, olağanüstü yetkileri olsun. Bizim şimdiye kadar yapmadıklarımızı veya yapamadıklarımızı yapsın.

Bu hükümet gerekirse, savaşı da barışıda yapabilsin.

 Bana göre bizim bu süre içinde, eğer gelip başımıza bela olmasalar, başkalarıyla savaşma yerine kendi sorunlarımızı hal etmemiz lazım. Bizim kurduğumuz sistemle devlet kurulamaz. Kurulamadığı da görüldü. Başta çok başlı bir peşmerge yapısı vardır. Bu peşmerge yapısıyla ordu kurmamız zordur. Bize milli ve profesyonel bir ordu lazımdır.

Bu nasıl yaratılabilinir?

  1. Ordu: Ä°yi eÄŸitim görmüş subaylarımız, askerlerimiz vardır. Bunlar daha profesyonel hale getirilmelidir. EÄŸitimsiz olan bütün PeÅŸmergelere yol verilmelidir. Bunların devirlerinin dolduÄŸu kendilerine anlatılmalı ve ikna edilmelidirler. Evlerine kademeli olarak gönderilen peÅŸmergeler yerine zorunlu askerlik yasası çıkarılmalıdır. Yirmi yaşına ayak basmış her genç, iki yıllık zorunlu askerlik yapmalıdır. Yeni Milli Ordunun kurulması için ülkedeki bütün zenginler taşın altına ellerini atmalı, gerekirse Milli Birlik Hükümeti zengin olanların mal varlıklarının önemli bir kısmına el koyabilmelidir.  Partilerin ve yöneticilerinin elleri ordudan çekilmelidir. Kürdistan’ın ÅŸu veya bu partinin ordusu deÄŸil, Profesyonel, zorunlu ve gönüllü milli bir orduya ihtiyacı vardır.
  2. İstihbarat: Kürdistan halkını dışa ve içe karşı koruyacak, bilgi toplayacak bu bilgileri analiz ederek ülkenin veya hükümetin hizmetine sunacak bir istihbarat teşkilatına ihtiyaç vardır. İstihabarat örgütü, hiç bir partinin emrinde olmamalı, ana amacı kendi halkını veya milletini koruma olmalıdır.
  3. Bürokrasi: Şu anda devlet dairelerimizde işleyen sistemle, ilerlememiz mümkün değildir. Bu sistem ilerlemenin, demokrasinin, gelişmenin ayakbağıdır. Her türlü kötülüğü üretecek bir bataklıktan farksızdır. Bu alanda çok radikal reformlara ihtiyaç vardır.
  4. Gelirlerin adil dağıtılması: Hepimiz biliyoruz ki savaş öncesi, ülkemizde aç isan yoktu. Her aile devletten bir veya bir kaç maaş alıyordu. Gelir düzeyi düşük olanlara devlet sosyal yardım yapıyordu. Ama buna rağmen ülkemizde büyük bir adaletsizliğin olduğu inkar edilemez. Üretim yapan bir düzene geçemedik. Satılan petrol paralarını halkla bölüşmeye çalıştık. Ama bu öyle adaletsiz bir paylaşım dı ki, kimine bir kaşık, kimine bir kepçe, kimine ise bin kepçe düşüyordu. Hepimiz biliriz ki adaletsizliğin hüküm sürdüğü bir ülkede birlik sağlamak zordur. Bütün ihanetlerin taraftar bulmasının  altındaki neden, adaletsizliğin ta kendisidir. Petrol gelirlerini maaş   şeklinde halka dağıtma yerine, bu paraları üretime akatararak, halkı çalışmaya sevk etmek daha doğrudur.
  5. Kaynakların yaratılması: Petrol dışında Kürdistan’ın kaynakları vardır. Kürdistan ovalarını sulayabilecek yedi adet nehir mevcuttur. Bu nehirler üzerine kurulacak olan sulama barajlarıyla, sadece Kürdistan’ı deÄŸil, bütün ortadoÄŸuyu besleyebilecek  ürünler elde etmek mümkündür. Kürdistan hayvancılığa elveriÅŸli bir bölgedir, bu alana el atmak gerekir. MaaÅŸ ÅŸeklinde halka dağıtılan para, bu alanda deÄŸerlendirildiÄŸinde yüzbinlerce insana iÅŸ sahası açılmış olur.

Bu  ve buna benzer sorunlara Milli Hükümet çözüm bulabilirse, Kürdistan halkının geleceği parlaktır.
Yeterki kendi kendimize güvenelim ve çekinmeden yukarıda sıraladığım adımları atalım.

Ben olsaydım yarın Parlamentonun önüne çıkar, bu içerikte bir konuşma yapar, istifamı sunardım.

 

 

 

 

 

 

 

 

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

two × 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla