Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Vengma’dan çağrı…

31 Mart 2019 Yerel Seçim tarihi yaklaşırken siyasi partiler alanlara inip çalışma ve projelerini büyük bir heyecanla anlatmaya başladılar.

Bu seçimde, İktidar Partisi AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı ile CHP ve İyi Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı yarışıyor.

Kürtlerin oylarına ipotek koyan HDP’nin, Ergenekoncu Kemalistlerle (CHP) Faşist İyi Partiden (İP)oluşan Millet ittifakına açık olmasa da bazı seçim bölgelerinde destek sözü verdiği anlaşılıyor.

31 Mart’taki seçimler devletin içinde bulunduğu siyasi ve iktisadi kriz nedeniyle hükümetin geleceğini de doğrudan ilgilendiriyor. Bu nedenle İslamcı-Faşist Cumhur ittifakı ile Kemalist/Faşist Millet ittifakı, “devletin bekaası” adına halktan oy istiyorlar. “Devletin bekaası” dedikleri şey, kuşkusuz Kürt ve Kürdistan meselesidir. Sadece Kuzeyde değil, Kürdistan’ın diğer parçalarında da Kürt milletinin herhangi bir kazanımı, Türk devletinin bekasına tehdit olarak algılanıyor.

Yıllardır Kürt halkının oylarına ipotek koyan HDP’nin, milli ittifak kazansın diye kritik bölgelerden aday göstermediği biliniyor.

Milli ittifak ise AKP’yi PKK ile çözüm sürecini başlatmak ve Güney Kürdistan Federe devleti ile diplomatik antlaşmalar yapmakla suçluyor. Tek Parti döneminin katliamcı suratını her halükarda gösteriyor.

Demokratik siyaset, bir sosyal alanda yaşayan tekil ve çoğul aktörlerin kendi yaşamları ile ilgili karar verme sürecidir. Oysa 1999’da Öcalan’ın “hizmete hazırım” sözünü devlete verdikten sonra HDP seçim boykotuna son vererek devletin örtük desteğiyle yerel yönetimlerde aktör olmuştur. Bu aktörlerin tamamına yakını, yerel halkın kendi tercihleriyle değil, dışarıdan kayyum olarak atanmışlardır. Halk tarafından henüz seçilmeden, (Qandil ve İmralı tarafından atanmıştır)

HDP belediyeleri, 1999’dan beri neo işbirlikçiliğin iktisadileşmesi, kadrolaşması için arpalık olarak kullanılıyor. Halkımıza hizmet şöyle dursun hendek provokasyonunda görüldüğü gibi zarar veriyor. Hendek provokasyonundan sonra ise, Kürt milli damarların güçlü bulunduğu bölgelere, devletin atadığı kayyumlar, bu görevi bizzat devralmışlardır. Mevcut Türkiye Cumhuriyeti ön gördüğü yasalar içinde yapılan seçimlerin, Kürd ve Kürdistan için çözüm olmadığın da, biliyoruz.

Kürdistani muhalefet, toplum mühendisliği kullanılarak devlet ve devlet dışı lobilerin marifeti ile etkisizleştiriliyor. Alternatif politikalar engelleniyor. Bu provokatif ve yıkıcı durumun son bulması açısından: Kuzey Kürdistan halkının, HDP’nin ve diğer sömürgeci inkârcı partilerin hegemonik alanından çıkarılması, milli, meşru ve demokratik bir siyaset paradigmasının hayata geçirilmesi zaruri bir yurtseverlik görevi olarak önümüzde duruyor.

 Bu olumsuz koşullarda Türkiyedeki yerel yönetimler, uluslararası yerinden yönetim formatında olmamasına rağmen yine de halkın öz yönetim sorunlarının çözümünü içerdiği için parlemento seçimine nazaran göreceli olarak demokratik muhteva taşır. Yerel yönetimler, halkın alt yapı hizmetlerinin yanında, yerelde yaşayanların dil, kültür, sanat ve inançlarının geliştirmesinde de katkıda bulunurlar.

Kuzey Kürdistan’da bu hizmetlerin adil bir şekilde icrası, kuşkusuz sömürgeci partilerden beklenemez. Türkiye partisi olduğunu programına koyan HDP ise Kürt halkının oylarıyla ele geçirdiği yerel yönetimleri, Kandil’in tercihleri doğrultusunda hendeklerle enkaza çevirmiştir. Binlerce evladımızı canından etmiş, milyonlarca Kürdü göçe yollamıştır.

HDP belediyeleri yirmi yıldır yerelde iktidar olmalarına rağmen sistem partileri gibi çalışmışlardır. Halkın beklentilerine cevap olmaktan çok uzak politikalar üretmişlerdir

Bu nedenle Kürt halkının kazanımlarını “devletin bekası” olarak algılayan Cumhur ittifakı ile Millet ittifakına oy vermek ne kadar zararlı ise, bu ittifaklardan birine destek sunan HDP’ye de oy vermek de bir o kadar zararlıdır. Bunun yerine Türkiye metropollerinde Kürt nüfusun yaşadığı bölgeler ile Kürdistan’da alacakları oyların matematiksel sonucu ne olursa olsun Kürdistani yurtsever bağımsız adayların desteklenmesi, bir yurtseverlik görevi olarak önümüze çıkıyor.

Biz, Vengma Sitesinin yazarları olarak, halkımızı, 

İstanbul’dan Av Mehmet Celal Baykara,

 Diyarbakır’dan Sait Aydoğmuş,

Muş’tan Ali Ziver Çakır,

Mardin’den Abdulkadir Demir, Batman’dan Mehmet Feyaz Ekmen, Varto’dan Abdulbari Han,

Yenişehir’den Ramazan Kahramaner,  Kayapınar’dan Zeki Ekinci

Bağlar’dan Hidayet Fidan

Kızıltepe’den Şehmus Ünal

Nusaybin’den Latif Köseoğlu

gibi yurtsever, demokrat, bağımsız adayları desteklemeye çağırıyoruz.

Vengma

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

15 − twelve =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla