Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

UNUTAMADIKLARIMIZ -5-

Nevzat SaÄŸnıç’ın anısına

Zülküf Åžahin: 1943’te MuÅŸ’ta doÄŸan Åžahin babasının çabalarıyla okudu. 1969’da Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. ÖğrenciliÄŸi döneminde sosyalist hareketin içinde yer aldı. Türkiye İşçi Partisi (TÄ°P) ve FKF üyesi oldu ‘1967/1968 yıllarında FKF baÅŸkanlığı yaptı. “Sosyalist Devrimciler” grubu içinde yer aldı. Cuntacılığa ve “Türk Milli Demokratik DevrimciliÄŸine” karşı durdu. Ãœniversite  yıllarında eÄŸilmez, bükülmez bir Kürt olarak çevresinde hak ettiÄŸi saygınlığa kavuÅŸtu.1960 lı yıllarının sonunda  gençlik hareketinin önde gelen liderlerinden olmuÅŸtu. Dr. Sait Kırmızıtoprak’ Ä±n genel sekreterliÄŸini yaptığı, “Türkiye’de Kürdistan Demokrat Partisi” üyesi oldu. 12 Mart 1971de tutuklandı Diyarbakır askeri cezaevinde DDKO ocak komününde yer aldı. Diyarbakır Siirt Ä°lleri Sıkıyönetim Komutanlığı askeri hapishanesinde uzun zaman kaldı. Daha sonra siyasi hayatını 1976’da Rizgarî Hareketi içinde sürdürdü

Mezuniyetinin ardından MuÅŸ’a yerleÅŸti ve avukatlık yapmaya baÅŸladı. Malazgirt’in ardından Bitlis, Tatvan’da çalıştı. Tatvan’da çalıştığı dönemlerde Ä°stinasız tüm yurtseverlerin davalarına para almadan girdi. 1979’da Varto’da ki 1 Mayıs kutlamalarından dönerken geçirmiÅŸ olduÄŸu trafik kazasında ağır yaralandı. Hayatı boyunca bacaklarındaki araz ile yaÅŸamak zorunda kaldı. 12 Eylül 1980 darbesi sırasında askeri mahkemelerde ve devlet güvenlik mahkemelerinde birçok sosyalistin yurtseverin savunmalarını üstlendi.1984’de de bir ay boyunca gözaltında kaldı. Daha sonra 1997’de Ä°zmir’e yerleÅŸti. o ve ailesi Kürtlük ve devrimcilik için büyük zahmetlere katlandılar. O içtenlikli bir Kürt yurtseveri ve inançlı bir sosyalistti” .Nehir Hanımla evli 3 çocuk babasıydı. 77 yaşındayken 13 Ekim 2010 yılında Ä°zmir de kanserden öldü. 

Ä°skender Eraslan: 25 Mayıs 1961’de Amed’ de doÄŸdu. Orta okul sıralarında ailesi ile Birlikte Ä°zmir’e yerleÅŸti. Ä°zmir Ã‡amdibi Endüstri Meslek Lisesi’nde öğrenci iken KürdÖzgürlük mücadelesiyle tanıştı. Rizgarî Dergisi ve Komal Yayınevi’ne katkılarda Bulundu. 1980’deki 12 Eylül Askeri Darbesi’nden sonra 24 Ocak 1981’de tek başına Gözaltına alındı. 24 gün gözaltında kaldı ve polisin zorla kabul ettirmek istediÄŸi Ä°fadeleri kabul etmedi. BaÅŸka kanıtlar bulunamayınca serbest bırakıldı.

Eraslan, 1992 yılında Komal Ä°zmir Bürosu açıldıktan sonra da Komal Yayınevi’ne DesteÄŸini sürdürdü. 1993 yılında Ä°zmir’de ilk kez bir Kürd Kültür-Sanat merkezi ARYA açıldığında da eÅŸi ve çocukları ile birlikte katkılarda bulundu. 1994 yılındaHADEP Ä°zmir Ä°l Yönetim Kurulu’na seçildi. Aynı yılın son aylarında Ä°zmir’de PRK-Rızgari’ Ye yönelik olarak yapılan operasyonda birçok Kürt yurtseveri ile Birlikte. Gözaltına alındı ve bir süre sonra serbest bırakıldı. Ä°skender Erarslan kalp yetmezliÄŸinden dolayı Ä°zmir 9 Eylül Ãœniversitesi Hastanesi’nde Tedavi görmekteydi.13.08.2007 günü öldü. Ä°skender Erarslan evliydi. Zelal, Hazal ile Åžimal isimli üç kız babasıydı.

Sırada ki yazı Mehmet Uzun

1 Yorum
  1. Barzan diyor

    Brèz Nevzat.
    Siyasi hevallerinize kar§i çok vefali insansiniz.
    Iç infaz yapmayan ve Kurdistan devrimcisi oldùrmeyen tek Kurd orgùtù Rizgar,idir.
    Kanimca bir intihar var.
    Sebeb olan vicdan azabi çeksin dilerim.
    Kurdistani olanlarda Rizgari orgùt.
    Mehmet Emin Bozarslan hocanin rolù bùyùk olsa gerek.
    Hele Komal yayin evinin yayinlari.
    Hele ulusumuzun aziz evladi merhum Mehmet Uzun.
    Bildigim kadari ilà merhum Mehmet Uzun,un birde çarik diye dorlùk §iirleri varmi§.
    Gelecek yaziniz misafirimiz Mehmet Uzun olduguna gore bize çariklerinide yazin lùtfen.
    Selamla.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

eleven + nineteen =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla