Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

UNUTAMADIKLARIMIZ -4-

Kapak FotoÄŸrafı : Malazgirt cezaevi, 1970. Mehdi Zana, Orhan Kotan, Naci Kutlay, Hüseyin SaÄŸnıç. 

Nevzat SaÄŸnıç’ın anısına

Orhan Kotan 

1944 yılında Malazgirt te doÄŸdu. Ä°lk ve Orta öğrenimini Kürdistan da tamamlayan Kotan, Ãœniversite eÄŸitimine, Ankara da Dil-Tarih ve Edebiyat Fakültesi nde baÅŸladı. 68 gençlik hareketinin içinde aktif görev aldı. Aynı yıl Malazgirt e döndü ve askerliÄŸini er öğretmen olarak yaptı. Siyasal çalışmalarına Kürdistan’da devam eden Kotan ilk olarak, Dr. Şıvan hareketi içinde yer aldı, bölge sekreterliÄŸine kadar yükseldi. 74 sonrasında ise DDKO sürecinde Ocak Komünü ekibinin yanında yerini aldı. KOMAL yayınevini kuruluÅŸuna katıldı ve yönetimini üstlendi. Ä°kinci kitabı olan ‘’Gururla Bakıyorum Dünyaya’’ da yer alan ÅŸiirleriyle, 70 lı yıllarda militan Kürt gençliÄŸini en çok etkileyen ÅŸairlerden biri oldu. Yine bu dönem Kürdistan tarihi üzerine pek çok belgenin su yüzüne çıkarılmasında büyük emeÄŸi geçti. Kürdistan ulusal demokratik mücadelesinin, ideolojik, siyasal ve örgütsel tezlerinin tartışılması amacıyla 1976 da yayına baÅŸlayan Rizgarî dergisinin yazı kurulunda görev aldı. Rızgari sürecinde hareketin önde gelen teorisyenlerinden biri olarak öne çıktı. Hareketin teorik ve siyasal tezlerinin kurulmasında etkin bir rol oynadı. 1976 yılında Ankara DGM tarafından tutuklandı ve 8 ay Merkez Kapalı Cezaevinde kaldı. Kürdistan Komünist Partisi-Örgütlenme Komitesi nde de yer alan Orhan Kotan, Rizgari kadrolarına yönelik operasyonların arttığı ve darbenin ayak seslerinin yakınlaÅŸtığı 80 darbesi öncesinde örgütlenme çalışmalarını yürütmek üzere önce Suriye, daha sonra Avrupa ya çıktı. Avrupa da Dengê Komal yayınlarını ve KKP-ÖK nin yayın organı olan Yekiti dergisini organize etti. Partiya Rizgariya Kurdistan/ Rizgari örgütünün kuruluÅŸuna katıldı ve yönetiminde yer aldı. Modern Kürt basınında bir dönemeç noktası olan Kurdistan Press in baÅŸ redaktörlüğü sırasında ilk kez kendi imzasıyla yazılar yazmaya baÅŸladı. 1991 yılında partili arkadaÅŸlarıyla görüş ayrılığına düştü. Marksist-Leninist ideolojik ve örgütsel görüşlerini terk etti. Yeni siyasal perspektifini yalnız savunmaya karar veren Orhan Kotan, örgütsel iliÅŸkilerden çekilerek, bundan sonra bir Kürt aydını olarak çalışmalarını sürdürdü.. Yıllar süren sürgünün ertesinde, 1995 yılında Ä°stanbul a döndü. Ve Realite PRESS gazetesinin yayınını örgütledi. Orhan Kotan yakın dönem Kürdistan Ulusal Mücadelesinin en renkli politik simalarından biriydi. Bir politik teorisyen, bir ÅŸair ve bir mücadele adamı olarak 70 sonrası kuÅŸaklar üzerinde derin izler bıraktı. Kamuoyunda ise Åžair-Yazar- Gazeteci kimliÄŸiyle tanındı. Behram Çupin ve N.Bora imzaları da kullanan  Orhan Kotan ın, Komal ve Rizgari yayın kolektiflerine sunularak kabul görmüş ve yayınlanmış pek çok yazısı bulunmaktadır.

Fırtınalı mücadele yıllarının bir anısı olarak yakalandığı hastalıklar nedeniyle ağır saÄŸlık sorunları yaÅŸadı. Ãœlserle birlikte böbrek yetmezliÄŸi sonucunda uzun yıllar diyaliz makinesine baÄŸlı olarak yaÅŸadı. Böbrek nakli ve kalp ameliyatları geçirdi. Ne yazık ki durumu giderek kötüleÅŸmeye devam etti. 9 Temmuz 1998 tarihinde; Karolinska hastanesinin ıssız odalarının birinde, hayata veda etti. Mehtap Bora ile evli olan Orhan Kotan 3 kız babasıydı.. 

Orhan Kotan’ın Nehri Şiiri

” Åžex ubeydullah nehri derler adıma
acılıdır birinci yanım
ikinci yanım cinayet
üçüncü yanım zinadandır
iÅŸkencedir
dördüncü yanım akıl sır ermez
göz görür
dil söylemez
beşinci yanım bebeğimin kaderi
altıncı yanım bir cehennemdir
umuttur
sevdadır yedinci yanım
sekizinci yanım bilinmez
dokuzuncu yanım kölelikten
onuncu yanım ihanettendir. “

Gururla Bakıyorum Dünyaya

çünkü isyan bıçağıdır böğrüme saplanan sancı
çünkü harcımı öfkeyle, imanla karıyorum
ve kederin
ve solgun yüzlü işçilerin üzerine
dağbaşlarının hırçınlığı savruluyor benden.
çünkü beni ateşiyle dimdik tutan kin
çünkü benim gözbebeklerimde tutuşan şafak
miting afiÅŸleri
cesur pankartlar
ve binlerce militan
derin denizlerin aydınlığı
zorlu sabahlar
gökyüzü ve lâle
sıkılmış bir yumruk gibi giriyoruz hayata.
çünkü ben sevdiğim kızı
yaÅŸamak gibi
halkım gibi sevdiğim kızı
/ki ÅŸiirini yazamayan
ve türküsünü söyleyemeyen halkım gibi
binlerce ve binlerce kurşunlanan halkım gibi
zincirlere vurulan
savaÅŸlara yollanan
vergilere bağlanan halkım gibi
felç ofmuş yalnızlıklara bırakarak
büyük acıların ve gözyaşının içine bırakarak
şiirlerimin bir bıçak gibi ışıldadığı
devrim türkülerini
ve başkaldırmayı öğreten dudaklarını
bir kere olsun öpemeden
bir kere olsun tutamadan kaygısızca
serin bir yaz gecesi gibi ürperen ellerini
hatta boynunu ve ayak bileklerini
bilemeden bilemeden bilemeden
vurdum yüreğimi şanlı kavgaya
barışın ve özgürlüğün dağlarına yürüyorum işte

Orhan Kotan Eşi Mehtap ve Kızları

Sonraki Yazı: Avukat Zülküf Şahin

1 Yorum
  1. Barzan diyor

    Ben merhum Orhan Kotaninin Melezgirti oldugunu yeni ogrendim.
    Kanimca Hesenan olmali.
    Hesenani Kurd milletinin kok a§iretidir.
    Gencligimde Rizgari olmadigimiz için Rizgari arkada§lardan Merhumun §iirlerini isterdim.
    Biz Kurdlerin turki yazan Alman Nazim Hikmeti gibi ofkeli ve mùcadeleyi insana hikaye eden usta bir §airdi.
    Ruhu §ad olsun.
    Her §eyi ilà farkli bir Kurd evladiydi.
    Rizgari Dergisi dahi farkli bir tasari ve boyutu vardi.
    Halen bir iki sayisi kitablikta duruyor.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

9 + thirteen =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla