Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Seçim ve Geçim

 Yakın zaman önce Türkiye genelinde yerel yönetimler seçimi gerçekleÅŸti. 

   KuÅŸkusuz yerel yönetimler seçimi en az genel seçimler kadar belki daha fazla heyecan ve merak duygusu uyandırdı. 

  Ä°l ve ilçelerde belediye baÅŸkanları kim olacak, hangi parti seçimi kazanacak ve kuÅŸkusuz muhtarlık seçimi de sürece ayrı ve bir o kadar farklı bir renk ve heyecan kattı. 

  KuÅŸkusuz, seçme ve seçilme hakkı ve bu hakkın özgürce ve eÅŸit koÅŸullarda kullanımı, yurttaÅŸların irade beyan ederken, korku ve kaygılardan uzak olması seçmenin de seçileninde kalitesini ifade eder,

Gerçekten seçmenler hiçbir baskı altında kalmadan bir irade beyanında bulunabiliyor mu?

  Bu  soru belkide seçim süreçlerinin en can alıcı soru ve sorunu.

   Ä°ktidarlar ne kadar yanlış olursa olsun ÅŸu veya bu ÅŸekilde buna onay veren, yol yolak olan seçmen bilinci ve kültürü. 

   Pek çok seçim bölgesinde seçmen gördüğü kabul ettiÄŸi biçimde tercih hakkını kullanmadı çünkü pek çok yerde seçim bir geçim vasıtası olarak ele alınıyor, hatta bunu daha da somut ifade etmek gerekirse oy karşılığı para talep eden, seçim öncesi ev bark talep eden ya da hüküm giymiÅŸ tutuklularına özgürlük talep eden pek seçmen profiliyle karşılaÅŸmak olası. 

   Bu konuda çarpıcı bazı örnekler vermek lazımsa 

İşsizlik maaşı alabilir miyim, seçimden önce kadrolu bir iş olursa, yine seçimden önce evimin çatısı yapılırsa, arabamın tamirine şu kadar masrafı oldu bu ödeme yapılırsa ya da şu kadar oy benim hükmüm altında gibi pek çok istek seçimin dokusuna nufuz etti ama en çarpıcı olanda her seçim sürecinde oy başına ödenecek para ve bunun son gecede en yüksek limite çıkması bu süreçlerin en önemli sorunlarından biri özellikle  kırsal bölge seçmeni bu konuda.

Daha hesapçı ve pazarlık sahibi. Her ne kadar genel seçmen profili böyle olmamakla birlikte bu yaklaşım öne çıkan temayüller. 

  Ancak bu süreçte öne çıkan temel sorun ekonomik sorunlar, iÅŸsizlik, seçmenin iktidar partisi den duyduÄŸu korku ve kaygının yanısıra, içten içe mevcut yerel yönetimlere duyulan tepki, öne çıkan mevzular oldu. 

  Kırsal bölge seçmeni her ne kadar iktidar partisi ve uygulamalarından rahatsız da olsa bunu sandığa yansıtmada tam olarak cesur davranmadı seçime az kala sebeb ne olursa olsun tepkilerine raÄŸmen mevcut yönetimlerden yana tercih kullanması fark edilen tutumlar oldu. 

  Peki bu seçmen yapısıyla seçimler ne kadar gerçek anlamda çözüm olabilir, 

 DoÄŸrusu bu sorunun cevabı pek de net deÄŸil,

  Seçme ve seçilme hakkı temel bir hak olmakla birlikte bu hakkın bağımsız bir iradeyle kullanımı ise eÄŸitim, bilinç ve cesur olmayı gerekli kılar. 

 Ve umarım seçim ayı geçim ayı olmaktan çıkar gerçek anlamda irade beyanı öne çıkar

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

thirteen − eleven =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla