Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

NYT: YPG’de sıra Erdoğan’da

Donald Trump yönetiminin IŞİD’e karşı YPG’yi silahlandırma kararı ve Türkiye’nin tepkisi Amerikan basınında geniş yer buluyor. Ülkenin etkili gazetelerinden New York Times, Trump’ın kararının ‘bir bedelinin olacağı’ ve ‘IŞİD’le savaşta beklenmedik sonuçların ortaya çıkabileceği’ yorumunu yaptı.

‘Trump Suriyeli Kürtleri silahlandırmaya söz verdikten sonra hamle sırası Erdoğan’da‘ başlıklı analizde, “Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türklerin düşman saydığı Suriyeli Kürtleri silahlandıracak olan Trump yönetimiyle ilk büyük siyasi mücadelesini kaybetti. Artık soru şu: Dikbaşlı bir lider olan Erdoğan bundan sonra ne yapacak?” denildi.

‘BİR BEDELİ OLACAK’

New York Times, Beyaz Saray’ın Suriyeli Kürtleri IŞİD’le savaşta etkili bir güç olduğunu düşünerek böyle bir karar aldığına dikkat çekse de şöyle devam etti:

“Fakat bu kararın bir bedeli olacaktır. Türkleri öfkelendirmek, Rusya’nın kur yaptığı önemli bir NATO müttefikiyle ilişkilerde kesinti riskini içeriyor. Ve, IŞİD’le mücadelenin yanı sıra Suriye ve Irak’taki savaşlar üzerinde beklenmedik etkilere yol açabilir.”

‘IRAK’A MÜDAHALE İÇİN YEŞİL IŞIK İSTEYEBİLİR’

Türkiye’nin bir süredir böyle bir adıma karşı misilleme uyarılarında bulunduğunu hatırlatan gazete, “Yorumculara göre, Erdoğan şimdi Suriye’deki Kürtlerle her zamankinden de daha yakın çalışma yönündeki Amerikan kararını kabul etme karşılığında bir şey isteyebilir. Erdoğan, Türkiye’nin Irak’taki düşmanları olan PKK’ye karşı yeni ve güçlü bir müdahale için ABD’den yeşil ışık talep edebilir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin YPG’yle doğrudan çatışmasının ‘zor’ olduğunu yazan New York Times, “Fakat Türkiye’nin Sincar Dağı’na doğru harekete geçmesi de Washington için Suriye’de bir jeopolitik başağrısını hafifletmekle beraber, bir diğer Amerikan ortağı, yani Bağdat’taki Irak hükümeti için yeni sorunlar yaratacaktır” diye yazdı.

Duvar

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

14 + 6 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla