Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Kürdün demokrasi imtihanı

(Demokrasi kültürü her toplumun ihtiyacı. Belki en çok da Ortadoğu’da biz Kürtlerin. Umarız ki bir gün bizler de farklılıklara tahammülü öğrenir; farklı partilere, farklı düşünen aydınlara, farklı ses çıkaran basın yayın organlar hoşgörüyle yaklaşır, onlara tahammül ederiz. Bu umutla 2017 yılında Hejara Şamil’in yazdığı o önemli makaleyi sizlerle paylaşıyoruz.)

FERHAT PİRBAL OLAYI

Devletleşmeye doğru gittikçe çok ağır sancılar yaşayacağız, yaşamaktayız.

“Devletin güvenliği için” insanlar tutuklanacak, işkenceye maruz kalacak, yargısız, yargılı infaz edilecekler.

Bunların hepsi olacak.

Olmaması için değil (olmaması mümkün değil çünkü), minimize edilmesi için toplumsal bilinç, toplu tavır, birey tepkisi hava ve su kadar gereklidir.

Şair, yazar, ressam, öğretim üyesi, Kürd ve Kürdistan haklarının savunucusu, 30’dan fazla kitabın yazarı Dr. Ferhad Pîrbal’in Hewlêr’in orta yerinde, yüzlerce kişinin gözleri önünde önemli bir zatın korumaları olduğu söylenen Kürdistan emniyet mensupları tarafından tekme tokat dövülmesi, işkenceye maruz kalması, yerde sürüklenmesi Kürdistan yavru devletinde İNSAN VE DÜŞÜNÜR HAKLARI’nın korunması, ölümüne savunulması açısından bir milat olmalı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, bu çirkin olay yaşanırken çevredeki onlarca kişinin (Kürdün !!!) seyirci kalması, Kürd toplumundaki güce boyun eğme biçiminde ifade edebileceğimiz vahim durumu, hiçleşmeyi de ortaya koymaktadır.

Kürd halkından, özellikle aydın kesimlerden bu iğrenç olaya tepkiler yetersiz olsa da var. Olay sosyal medyaya yansıdıktan sonra Hewlêr polisinin Şaire saldıranları gözaltına alması olumlu bir adım. Kurdistan Başkanı Mesud Barzani de tepkisini ortaya koymuş. Bunlar iyi şeyler. Elbette ki, bir birey olarak suçluların cezalandırılıp cezalandırılmadığının takipçisi olacağız!

Hewlêr emniyet müdürünün ve Kurdistan Başkanı Barzani’nin bu konudaki samimiyetini, yalnız suçlular layık oldukları cezaya çarptırıldıkları zaman test edebileceğiz.

Kurdistan hükümetini, onun başkanını eleştirmekten çekinmeyen açık görüşlü ve görkemli bir Kürd aydınına karşı devletin gücünü arkasına alarak saldıran kendini bilmezler, olayın nedeni değil, sonucudurlar.

Eline silah alarak gücü arkasında bulundurulanların, aydın kişileri yargısız infaz ettiği bir ülke olamaz Kürdistan, olmamalıdır!

Kürdistan; halkın ülkesi olmalı, seçilmemiş elitlerin at oynattığı bir derebeylik değil!

Sadece uygulayanların yargılandığı değil, uygulatanların mahkemelerde süründürüldüğü bir ülke olmalı Kürdistan. Yüzbinler, böyle bir Kürdistan arzusuyla şehit düştüler. 

Ferhad Pîrbali’nin Kürdistan emniyet güçleri tarafından darp edildiği bu iğrenç olaydan dolayı cezalandırılması gereken sadece Şair’e tekme tokat girişen bu iki kendini bilmez değildir. Cezalandırılması gereken, bu aptallara talimat verenlerdir, onları kollayanlardır, bu iki emniyet görevlisinin başkanı olduğu emniyetin müdürüdür, Hewlêr Emniyet Müdürü’nün ta kendisidir. Kimin korumalığını yapıyorsa o iki zavallı, o söz konusu yetkilidir!

**

“Kurtuluş” sadece vatan topraklarını sömürgecilerin pençeleri altından kurtarmak değildir, kurtarılan topraklarda adaletli bir sistem kurmaktır, hakkı hâkim kılmaktır. 

Özgürlük olmayan yerde adalet olmayacağı gibi adalet olmayan yerde de özgürlük olamaz.

Özgürlük de, adalet de halkın gücü ile tesis edilir. Nispi özgürlüğüne kavuşmuş Güney Kürdistan halkımızın, kesintisiz ve amansız ADALET MÜCADELESİ yürütmek gibi bir görevi vardır. Kürdistan’ın diğer parçaları da bu mücadeleye destek verecekler kuşkusuz. 

**

Geçen yüzyıl doksanlı yılların başlarında Azerbaycan Cumhuriyeti’nin “Hayat” isimli parlamento gazetesinde muhabirdim. O zamanlar Azerbaycan’ın hemen hemen tüm merkezi gazeteleri aynı binada bulunuyordu. Halk Cephesi denen türk milliyetçisi bir grup iktidardaydı. Günlerin bir günü İçişleri Bakanı, Kelbecerli hemşerim, ‘Kürd kökenli’ İskender Hemidov, kalabalık bir koruma ekibi ile çalıştığımız binaya gelerek muhalif ‘İstiklal” gazetesinin genel yayın yönetmeni Zerdüşt Elizade’yi herkesin gözü önünde eşek sudan gelene kadar dövdü ve arabanın arka bagajına koyarak emniyete götürdü.

O gün yeni bağımsızlığını kazanmış bu ülkenin işinin çok zor olduğunu gözlemlemiş oldum. Bu ülke ile bağlarımı koparmamın bilinçaltı nedenlerinden biri de bu olay olsa gerek. O zamandan 25 yıl geçiyor. Azerbaycan’da değişen bir şey yok. Eski hamam, eski tas.

2002’de komutan Nasır (Faruk Bozkurt) Kandil’de PKK Konsey’inin talimatı ile yargısız infaz edilende “Benim bu partide işim bitti” demiştim kendi kendime. PKK’de halen değişen bir şey yok. Eski hamam, eski tas.

Elbette, değişim, değiştirmek için mücadele lazım. Bağımsızlık eşiğindeki Güney Kurdistan’da güvenliğin ve özgür düşüncenin paralel gelişmesinden, adalet düzeninin hiçbir anti gerekçeye itibar edilmeden oturmasından ötürü hepimizin ama hepimizin elini taşın altına koyması gerekir.

Adaletin güçlü olmadığı bir Kurdistan’da gücün sözde adaletine tapma ahlaksızlığı öyle bir gelişir ki!… Hiçbir ferdin kurtuluş şansı olmaz. 

Ferhad Pîrbal olayı gücün adaletsizliğine karşı toplumsal hassasiyetleri süreklileştirmek, canlı tutmak için bir fırsattır. 

Yegâne gücü sözünde ve fikrinde olan birini devletin gücünü arkasına alarak dövmek, darp etmek, işkenceye tabi tutmak, insanlık suçu kadar ağır bir suçtur. Bu suçu işleyenler, çok etkili cezalara çarptırılmalı, halk nezdinde teşhir edilmeli, güvenlik sistemi ile ilişkisi kesin bir biçimde ebediyete kadar koparılmalıdır.

Ferhad Pîrbal’e işkence uygulayan bu iki emniyet görevlisinin ve onların sorumlularının nasıl cezalandırılacağı, Kürdistan Bölgesi’ndeki adalet anlayışını değerlendirebilmemiz için bir emsal teşkil edecektir.

******************************************

Zanyar û entelektuelê resen Ferhat Pirbal, dîsa tuşî îşkenceyê hatiye. 
Mehê Nîsanê di sala 2017a de li Hewlêrê, di nav kolanê navendî de ji aliyê parastvanên “mirovek gewre” lêdan xwaribû û tawanbarên bûyerê nehatibû cezakirin.
Dîsa Pirbal bi wehşiyane hatiye lêdan. Ji aliyê “dildarên rêveberiyê Herêma”…
Çendek berê ji bo seroktiyê Herêma Kurdistanê namzetiyê xwe pêş xistibû!…
Profesor Ferhat Pirbal, di sala 1961 a de li Hewlêrê hatiye dinê. Li Zankoyê Sarbonê (Paris) xwendiye, Navenda Mala Şerefxan Bedlîsî ava kiriye. Ji 20a zêdetir pirtûk nivîsandiye. Pasaporta İraqê bi eşkerane şewîtandiye. Di ser de pêlavê İsmail Beşikçi ji niqê wî derxistiye û maç kiriye…
Pêwîste hemû suçdarên bûyerê bên darizandin û cezakirin!
Divê Neçirvan Barzanî şexsen lêdana profersor Pirbal hilde li bin kontrola xwe, suçdar birayê xwe be jî teslîmî dadmendiyê bike! Ger em dixwazin bibin dewlet…
Pêwîste rewşenbir, zanyar, aktivîstên Kurdistanê dengê xwe bilind bikin, mafê profesor Ferhat Pirbal biparêzîn! Ger em dixwazin bibin netew…

Hejarê Şamil

Hejare_shamil@hotmail.com 

13. Nîsan 2017

kurdistan-post

VENGMA’nın notu: Yazının başlığı sitemiz tarafından atılmıştır.

2 Yorum
  1. Barzan diyor

    Ismail hoca,nin Barzani odùlùnù almasi Ferhad Pirbali rahatsiz edip PDK ve Barzani dù§manligi yapmasi dogru deyildir.
    Kurd dostunu onurlandirmak dogrudur.
    Kurdistana vefa edenlerin biz Kurdlerin nazarinda kiymettir.
    Ferhad Pirbal sarho§ haliyle tv kanalarini evine cagirip,Tùrk bayragi ilà sùslù demir bir kafeste Ismail hocanin kitabini zincirle asmasi ve demir kafesin altina Ismail hocanin temsili ayakabisini baglarindan asmasi bir sanat tùrù olabilir ama “bu ayakabi Ismail hocanindir ve biz Kurdlerin elleri ùzerinde olmamasi gerekli Tùrkler bu ayakabiyi elleri ùstùnnde tutmasi gerekli” demesi hep Ismail hocaya hemde biz Kurdlere kar§i nezaket yoksunlugu ve kabaliktir.
    Ferhad Pirbal alkolu ona kiymetsizlik oluyor.

  2. Barzan diyor

    Ferhad Pirbal alkol problemi olan biridir.Bu sorunlu insanimizi tv kanalarina çikarmak yada sokaklarda TV cameralari ilà pe§ine dù§ùp tahrik etmek dogru deyildir.
    Demokratik ùlkelerde olsa asayi§i bozmaktan ve insanlarin hayatini tehlikeye atmaktan hapis yatar ve alkol tedavisi için zorunlu bir bakima tabi tutulur.
    Boylesi problemli bir insani ogretim ùyesi yapmakta bana çok garib geliyor.
    Kendi deyimi ilà merhum babasi 40 ya§inda alkolden vefat etmi§.
    Sorun Ferhad Pirbalin kendisinde.
    Youtube,de mevcut dolu gaz tùpùnù yerde kasitli olarak çekmek,
    Yol kav§aklarinda arabisini durdurup trafigi durdurmak.
    Kurdistanda kar§iligi olmayan don ilà §ehir merkezinde gosteri yapmak.
    Daha neler var.
    Ferhad Pirbal alkol tedavisi gormesi ve topluma donmesi gerekli.
    TV çikip ellerini havaya kaldirarak bir yerlerden olmayan yardimi istemek dogru deyildir.
    Kendi sorununu cozmesi Ferhadi mutlu eder.
    Hele o biyiklari.
    Nasil yemek yedigi benim merakim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

6 + 3 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla