Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Davut Kurun: GÜNEŞ DOĞU’DAN DOĞAR

Orta Doğu’da, Kürdistan dışında, farklı din, dil, etnik kimlikleri barındıran başka bir ülke yoktur. Kürdistan halkı bu farklılıkları zenginlik olarak görmüş ve saygı duymuştur. Orta doğuda ki devletler farklı düşüncelere ve kimliklere hayat hakkı tanınmamıştır. Mevcut devletler kimi ırkçı kimi dinci diktatörlüklerdir. Bu ülkelerde düşünce özgürlüğü yoktur. Farklı düşünce ve kimlikler ya yok edilmiş ya da “Terörist” “bekasına” yönelik düşman olarak görüp silahla yok etmeye çalışılmaktadır. Aslında bu ülkelerde düşünce yok, itaat ve biat vardır.

Pozitif bilimsel düşüncesi olan ya susmuş ya da yurtdışına kaçarak düşüncesini açıklayabilmiştir.


Orta-Doğudaki bu dinci (sunii-Şii) ve ırkçı (Kemalist- Baas) devletlerin aksine, Kürdistanda, dil, din ve etnik kimlikler bir arada bugüne kadar yaşamış ve sömürgecilere karşı mücadele etmişlerdir. Dini olarak, müslüman, alevi, şii, yezidi, gregoryan, protestan, arami (Asuri), katolik, yahudi halk grupları, dil olarak, kurmanci, (güney Kürdistanda badini olarak adlandırılmaktadır.) kırmanci(değişik bölgelerde değişik adlarla anılmaktadır) sorani, gorani, hewremani, tırkı, farsi, arabi, arami (süryani) vs. etnik dini ve kültürel gruplar yaşamaktadır


Kürdistanı, bütün bu farklı grupları kapsayan, bir coğrafya olarak anlamamız gerekir Kürdistani siyasi örgütleri, bütün bu grupları kapsayan, bunların ekonomik, siyasi ve kültürel gelişmesini savunan ve destekleyen bir devlet anlayışına sahip olmaları gerekir. Bu zenginliği bugüne taşıyan Kürdistan halk gerçeği ve demokratik Kürdistan ancak bu temelde mümkündür.

Demokrasinin temel ilkesi, sadece çoğunluğun yönetim hakkı değil, dil, din, inanç ve kültürel azınlıkların haklarını ve kimliklerini tanıma ve desteklemedir ve anayasal düzeyde garanti altına alınmalıdır.
Son zamanlarda, Kürdistandaki bu gruplar adına konuşanlar, bölgemizdeki, ırkçı ve dinci diktatör devletlere bakarak, Kürdistan devletinin de aynılaşacağını düşünerek, bağımsız demokratik Kürdistan mücadelesine karşı, kaygılarını dile getirmekte ve eleştirel tavır geliştirmektedirler.

Bunlar sık sık, Kürdistan ulusal mücadelesi olarak, PKK’nin yanlışlarını, uzlaşmaz diktacı tavrını gündeme getirmektedirler. Bu arkadaşların hatası Kürdistan ulusal mücadelesinin sadece PKK ile sınırlı olmadığını, Kürdistan’ın bütün parçalarını, diğer siyasi partilerini ve tarihini gözardı etmesidir. Diğer taraftan, sömürgeci güçlerin bu konudaki hileleri, muhalif güçleri bölme, birbirine düşürme çabalarını göz önünde tutmamalarıdır.

Ancak, Kürdistani güçlerin, bu farklı kesimlerin hassasiyetlerini ve kaygılarını anlamalı ve bunların, Kürdistani zeminde siyasi, ekonomik, kültürel olarak, söz ve yetki sahibi olmalarına imkan yaratmaları gerekir. Bu pratikte ancak, Kürdistan coğrafyasında, otonom, özerk, federe yapıları kapsayan Federal demokratik bir cumhuriyet ile mümkün olabilir. Her şeye rağmen bu bir güven ve zamana yayılan bir süreçtir. Böylelikle Orta-Doğu’da Kürdistan, demokrasinin kalesi ve devrim değişim merkezi olur. Sömürgeci devletler, İran, Arap , Türk devletleride ancak bundan sonra, prangalarını kırıp demokratikleşme sürecine girebilirler.
Aslında bu konu daha geniş bir yazı konusudur. Ben kısaca ana hatlarını aktarmaya çalıştım.
31.03.2020

3 Yorum
  1. Simko Engizek diyor

    Kürdistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Qazi Muhammed’in yedinci ve en küçük kızı Meryem Qazi’nin cenazesi bugün Germiyan idaresine bağlı Kalar’da toprağa verildi.

    Nur içinde yat Meryem Ana.

    Baban bizim Pirimiz ve Liderimiz.

    Duruş, Karizma, İrade ve Babalık örneği ile

    Seroke netewi ne mir Qazi Muhammed bizim çıra ve çiyaye’miz!!!

    Yolumuz ve makamız Seroke Qazi Muhammed’dir!!!

  2. Simko Engizek diyor

    aynen öyle.güzel ve rast yorum.

  3. Barzan diyor

    Davut bey.
    Sizin yazdiklarinizi gùney Kùrdistabdaki karde§lerimiz bunu yasal hale getirmi§ bu yasalar ilà yonetilen bir Kùrdistani yonetim mevcut.
    Kùrdistan devlet yonetimi Kùrdistan benim vatanim diyen her Kùrdistanlinin yer aldigi bir Kùrdistani yonetimdir.
    Kùrdistan yonetimini desteklemek vatan xainlerinin bagimsizlik referandumunda yaptiklarini te§ir etmek bizim onceligimiz olmali.
    Siz koministlerin fetih etmeye hayali bùyùktùr.
    Size kalsa dùnya Kùrde dù§mandir.
    Burada sùrekli yazdiginizda bu haliniz malum olacak.
    §ahsen sizin kendi sitenizde kalmanizi istiyen biriyim.
    Lùtfen bize kominist cihatciligi ve fetihciligi yazmayiniz.
    Selamla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

three × 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla