Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

İran’da 40 Kürdün paraları bloke edildi

İran’da 40 Kürt iş adamının paraları bloke edildi.

Geçtiğimiz günlerde İran Dışişleri Bakanı ile üst düzey diplomatik ve ticari bir heyetün Kürdistan Bölgesin’i ziyaret etmesi, İran’da paraları bloke edilen çok sayıda Süleymaniyeli iş adamı için önemli bir fırsata dönüştü.

15 Ocak’ta İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, Süleymaniye’de düzenlenen İran ile Kürdistan Bölgesi ticari ilişkilerinin ele alındığı ekonomi konferansına katıldı.

Konferansa katılan ve İran tarafında paralarına el konulduğunu ileri süren Süleymaniyeli yaklaşık 40 iş insanı, bu ziyaretin kendileri açısından “umut” olarak gördü.

Konferansta konuşan iş adamları, “Dış ülkelerle ticaret yapma alternatiflerimiz çok. En kolayı da İran’a ithalat yapmak. Ancak İran ile ticaret yaparken birçok sorunla karşılaşıyoruz. İran’a gönderdiğimiz paraların çoğunluğuna hile veya yasal yollarla el konuldu” dedi.

Süleymaniyeli iş insanlarından Muhammed Hasan, “Biz 40 Kürt iş adamı yaklaşık bir yıl önce paralarımızı İran bankalarına havale ettik, özellikle Sakız şehrindeki bankaya. Ancak birkaç kişi tarafından paralarımıza el konuldu” şeklinde açıklama yaptı.

Hasan, “Parama el konulduğunda İran Riyalinin değeri o zaman 250 bin dolar ediyordu, fakat şimdi o parayı alabilirsem 80 bin dolar eder” diye konuştu.

Kürt tücarlar, iş yaptıklarında İranlı ikinci tarafların (aracı) mahkemede Kürdistan Bölgesi iş adamlarına karşı dava açtığını, İran mahkemelerinin de kendilerine danışmadan alacaklarını bloke ettiğini söyledi.

Konferasnın ardından Rûdaw’a konuşan Muhammed Hasan, “İran Dışişleri Bakanının ziyareti sırasında karşılaştığımız sorunları yazılı olarak kendisine direk ulaştırdım. Kürt iş insanlarının paralarına yasal olarak el konuluyor, bu yasalar yüzünden paralarımızı alamıyoruzi Kısa ve net söylemek gerekirse haraç vermediğimiz için paramıza el konuluyor” diye konuştu.

İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacmi 2017’de 6 milyar dolara ulaştı. İran Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ticaret hacminin 2018’de 8 milyar dolara ulaştığını söyledi.

İran’ın Irak ve Kürdistan Bölgesi işlerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Hasan Danayi de, “Kürdistan Bölgesi iş insanlarını yakından dinledik, tüm sorunlarını önemsiyoruz, el konulan paraları kendilerine geri verilecek. Ticari ilişkilerimizin bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bizler ihracat sürecini aştık, Kürdistan Bölgesi ile işbirliği içinde üretim yapmayı planlarken böyle şeylerin olmasını nasıl kabul ederiz” dedi.

Süleymaniye Ticaret Odası Başkanı Soran Muhammed ise, “Paralarına el konulan iş insanlarının sorunları ve bunun gelecekte de yaşanmaması için gerekli bilgileri İran Ticaret Odası başkanına ilettik” ifadesini kullandı.

Muhammed Hasan konuşmasında “İran ile ticarette kazanç veya zarar bir saate gerçekleşiyor, bunun üstüne Kürdistan Bölgesi iş insanlarının paralarına el konuluyor. İran’a giden paralar tedarikçilere ulaşmadığında bu büyük bir darbe oluyor. Bu yüzden iş insanları uzak duruyor” diye konuştu.

Muhammed Hasan ayrıca, “Geçmişte güven ortamının oluşması için çok çaba harcadık ancak sonuç alamadık. Şimdi de Zarif’in atacağı adımları bekliyoruz” dedi.

Rudaw

2 Yorum
  1. Barzan diyor

    Kurd zenginlerinin olmasi iyidir.
    Bu tùccarlar mutfak tùketimine yonelik Sera tarimcilik ve konserve paketleme alanina yatirm yapsalar,tùccarliktan milli burjuva olurlar.
    Bu mutfak tùketim ihtiyacini kar§ilarken para Kurdistanda ulusal servet olur ve Kurdistan bankaciligi ilà dùnya ekonomisinde yerleri olur.
    Tùccar kalmada inad edenlerin iranin çùrùk ve kalitesiz mallarini Kurdistana ta§imak ticaret ahlakina yaki§maz.
    Kurd piyasa ekonomistleri bu Kurd tùccarlarina yardimci olmasi ulusumuzun yararinadir.

  2. Scharro diyor

    Sorun değil

    Bafil, Lahur Cengi ve Ala Talabani bir çözüm bulurlar

    Ehh unutmamak gerekiyor Ibrahim Ahmed Talabani xatun da ağırlığını koymalı , normalde ihanetin mükafatı olur, bu defa cezası bile olmuş , tuhaf gerçekten tuhaf

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

14 − two =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla