Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Esad: “Kürd Sorunu yoktur.”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki Kürt sorunun ‘Yalan ve hayal’ ürünü olduğunu öne sürerek, “Türkiye’nin baskı politikaları nedeniyle kuzeye yerleştiler biz de onları Suriye’de misafir ettik” dedi.

Rus devlet televizyonu Rossiya 24’e konuşan Esad, Rojava’daki Kürtlerin Türkiye’nin baskıları sonucu Suriye’ye geldiklerini öne sürerek, kendilerini misafir olarak kabul ettiklerini ve vatandaşlık hakkı tandıklarını söyledi.

Kürtlerle ileride nasıl bir yol haritası izleyecekleri konusunda sorulan bir soruya Esad, “Suriye’nin kuzeyindeki Kürt siyasi gruplarıyla iletişim halindeyiz, ancak sorun şu içlerinde bazı gruplar ABD’nin himayesinde çalışıyorlar. Kuşkusuz hepsi değil çünkü birçok grup ve aşiret devleti destekledi. Ancak bazı gruplar seslerini ulaştıramıyor. Bölgeyi ABD ile çalışan o küçük grup yönetiyor” diye yanıt verdi.

“Suriye’de Kürt sorunu diye bir şey yok”

Suriye’deki Kürt sorununa ilişkin de açıklama yapan Esad şöyle devam etti:

“Kürt meselesi diyorlar, Suriye’de Kürt meselesi diye bir şey yoktur. Nedeni de çok açık. Bazı Kürtler hayatları boyunca Suriye’de yaşamıştır. Suriye’nin kuzeyinde (Rojava’da) yaşayan Kürtler geçtiğimiz yüz yılda Türkiye’nin baskıları sonucu kuzeye yerleşmişlerdir, biz de onları misafir olarak ağırladık. Kürt, Ermeni ve diğer farklı gruplarda Suriye’ye yerleşti. O zaman hiç sorunları yoktu. Örneğin Suriye sorunu Ermeni sorunu diye bir şey yok. Aynı zamanda farklı bileşenlerde ülkede bulunuyor. Bizim onlarla sorunumuz yok, neden Kürtlerle olsun? Ayrımcı fikirleri olan gruplarla sorunumuz var. Özellikle de seksenli yıllardan itibaren. Ancak Türkiye onları öldürmeye ve bastırmaya başlayınca bizde onların buraya gelmelerine izin verdik ve mücadelelerine karşı çıkmadık. Suriye’de vatandaşlık hakkına sahip oldular, aslen Suriyeli değiller. Biz Kürtlere karşı o kadar olumlu yaklaşırken neden bunun adına ‘Kürt meselesi’ deniliyor? Bence bu terim doğru değildir bu bir hayal ve yalanın ürünüdür.

“Türkiye de ABD de işgalcidir”

Asıl sorun şurada onlar ABD ile hareket ediyorlar. ABD işgalcidir ve bizim topraklarımızı işgal ediyor. ABD Suriye’nin petrolünü çalıyor, onları hırsızdır. İki taraf arasında durmaması gerekiyor, bir taraf yasaları savunuyor diğer taraf ise yasaya karşı çıkıyor. Aynı anda hem polisle hırsızla birlikte olamazsın. Bu boş laftır. Eğer binlerce kez oturup konuşsak bunlarla bir sonuca varmayız. Biz de onlar kendilerini bir taraf edene dek ulusal bir tutum sergileyene dek bu şekilde devam edeceğiz. Bu tutum da ABD, Türk ve diğer bütün işgalcilere karşı çıkmakla olur. Türkiye de ABD de işgalcidir. Kendilerinden istediğimiz çok açık bir talep ve istektir. Ulusal bir tavırları olmalı.”

Esad: Suriye ile Türkiye halkları arasında düşmanlık yok

Esad, “Askeri açıdan şu anki öncelikli hedefimiz İdlib. (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan’ın buraya tüm güçlerini sevk ettiği ortada, elbette ki bunu Amerikalıların talimatıyla yaptı. Bu konuda hiç şüphe yok, zira İdlib’i kurtardıktan sonraki hedefimiz, doğu bölgelerini kurtarmak olacak. Ben birçok kez İdlib’in askeri açıdan bir ön tutunma noktası olduğunu söylemiştim ve onlar, kurtarılmasına engel olmak için tüm güçlerini kullandılar, amaçları bizim doğuya ilerleyemememizdi” dedi.

Suriye Devlet Başkanı, “Ancak paralelinde, doğu bölgelerde savaşmamak için oradaki insanlarla temas halindeyiz. Amerikan işgali onlarda hoşnutsuzluk, öfke ve kızgınlığa neden oluyor” ifadelerini sözlerine ekledi

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

one × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla