Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

ErdoÄŸan BirleÅŸtirdi

BBC News / “ABD’yi Suriye’den ve Orta DoÄŸu’dan çıkarmak Rusya’nın istediÄŸi bir ÅŸey. Fakat Rusya da Türkiye’nin bu operasyonuna olumsuz tepkiler verdi.

“Putin ÅŸimdi Kürtleri Esad ile bir savunma anlaÅŸması veya federal bir düzenlemeye yanaÅŸmaya çağırıyor. ErdoÄŸan’ın güvenli bölgesini istemeyen Esad, böylece kaybettiÄŸi toprakları geri kazanmak istiyor.

“Türkiye’nin hamlesi nedeniyle IŞİD’in geri dönmesi korkusu bölgedeki tüm oyuncularda ortak bir endiÅŸeye yol açtı. Birkaç hafta önce savaşın eÅŸiÄŸine gelen ABD, Ä°ran ve Suudi Arabistan bu konuda aynı safta yer alıyorlar.

“Bu kriz bir ders daha çıkarılmasına yol açtı: Amerika’nın ittifaklarına güven olmaz. Kürtler bunu 1991’de Irak’ta ABD Saddam Hüseyin’i iktidarda bırakıp onlara ihanet ettiÄŸinde öğrenmiÅŸti. Fakat Suudiler için bu yeni bir ders.

‘Türkiye ve ABD’nin Suriye’den çıkış planı yok’

ABD’deki Center for Global Policy adlı düşünce kuruluÅŸunun direktörü olan Hassan Hassan da Observer için yazdığı makalede “Gelecekteki tarihçiler bu operasyonla ErdoÄŸan’ın, bilinçli ya da bilinçsiz olarak, IŞİD’e ikinci defa yardım eli verdiÄŸini yazabilir. Ä°lki, 2014’te cihatçıların Suriye’ye Türkiye üzerinden girmesine izin vermesiydi” ifadelerini kullandı.

Hassan ne Türkiye’nin ne de ABD’nin Suriye’den bir çıkış planı olduÄŸunu vurguladı.

Observer baÅŸ makalesinde ise “Suriye’deki yeni dehÅŸet önceden söylenmiÅŸti. Bu hepimiz için bir utanç” baÅŸlığını kullandı.

Observer “KuzeydoÄŸu Suriye’yi içine alan çatışma, kaçınılabilecek bir felaketti. Öngörülüyordu. Engellenebilirdi ve engellenmeliydi. Bunun ilk sorumlusu Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan” dedi ve ekledi:

“Ama ABD’nin kriminal derecede beceriksiz baÅŸkanı Donald Trump, bölgeyi istikrarsızlaÅŸtıran IŞİD cihatçıları ve Suriye’deki iç savaşı sekiz kanlı yıl boyunca durdurmayı baÅŸaramayan uluslararası topluluk gibi baÅŸka sorumluları da var.”

Gazete Türkiye’nin sınırdaki kentlere rastgele havan topu attığını ve hava saldırısı düzenlediÄŸini yazdı, sivil ölümlerinin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “Yalnızca teröristleri hedef alıyoruz” açıklamasını yalanladığını belirtti.

Türkiye’nin uzun süredir meÅŸru sınır güvenliÄŸi kaygıları olduÄŸunu aktaran gazete Türkiye’nin sınırınlardaki Kürt militanların Türkiye, AB ve ABD tarafından terör örgütü olarak görülen PKK ile iliÅŸkili olduÄŸuna inandığını yazdı.

Observer: Erdoğan ve Trump tıpatıp aynı, ikisine de güven olmaz

Observer’a göre bu operasyonun gerekçeleri arasında, ErdoÄŸan’ın kaybettiÄŸi yerel seçimlerin ardından siyasi bir zafer kazanma ihtiyacı ve Suriyeli sığınmacılara karşı artan milliyetçi tepkiler var.

Gazete, Trump’ın ErdoÄŸan’a yeÅŸil ışık yakmadığına dair sözlerinin gerçeÄŸi yansıtmadığını, Trump’ın bu sayede bir yandan askerlerini eve getirirken diÄŸer yandan da dikkatleri Ukrayna skandalıyla baÅŸlayan azil sürecinden uzaklaÅŸtırmayı hedeflediÄŸini savundu.

Observer “ErdoÄŸan ve Trump tıpatıp aynı: Vicdansız, içgüdüsel olarak otoriter ve gerçeÄŸi eÄŸip bükmeye her zaman hazır liderler. Ä°kisine de güven olmaz” ifadelerini kullandı.

ErdoÄŸan ve Trump

Gazete iki liderin de eylemlerinin sonuçlarını anlamadığını ve yeterince önemsemediğini belirtti.

Suriye’nin kuzeyindeki IŞİD saldırıları ve IŞİD’lilerin ailelerinin bulunduÄŸu kamplardan kaçışlara dair haberleri hatırlatan gazete “Evleri saldırı altındayken gözaltı kamplarını bırakıp iÅŸgalciye karşı direnmeye giden Kürt savaşçıları kim suçlayabilir ki?” dedi.

Observer, IŞİD militanlarını yargı karşısına çıkaracak bir yasal mekanizma kuramayan uluslararası toplumun da suçlu olduğunu, militanların ve ailelerinin sonsuza kadar çöldeki kamplarda bekletilmesinin gerçekçi olmadığını yazdı.

Gazeteye göre BM himayesinde bir uluslararası ceza mahkemesi kurulması gerektiğini, fakat Suriye savaşının tarihi boyunca görüldüğü üzere bu tür bir uluslararası işbirliğinin mümkün olmadığını aktardı.

Makale şöyle sonlandı:

“Suriye’nin kuzeyinde evleri, adalet diye bir ÅŸey olsa savaÅŸ suçları mahkemesinde yargılanması gerekecek gaddar bir otokrat tarafından bombalanan insanlara yazık oluyor. Onlara kimse yardım etmiyor gibi gözüküyor. Bu büyük bir rezalet.”

Times: Gerçek kazanan Rusya, İran, IŞİD ve El Kaide

Harekâta dair geliÅŸmelere iki sayfa yer ayıran ve evlerinden kaçmak zorunda kalan kiÅŸilerin anlattıklarını aktaran Times gazetesi, baÅŸyazısında ABD BaÅŸkanı Trump’a “Bu düzenli bir çekilme mi, Sayın BaÅŸkan?” sorusunu yöneltti.

Trump’ın Orta DoÄŸu’dan çekilme açıklamalarını hatırlatan Times, “ABD askerlerinin Orta DoÄŸu’dan çekilmesi ile ABD güçlerinin Kuzey Suriye’den acele bir ÅŸekilde çekilmesi arasında fark var” dedi.

Gazete makalesine şöyle devam etti:

“Beyaz Saray Türkiye’yi yaptırımlarla tehdit etse de bu Ankara’yı caydırmadı. Trump defolup gitmek istiyor ama öte yandan Suudi Arabistan’a yeni askerler gönderdi.

“Bırakın bir generali, herhangi bir Amerikan askeri baÅŸkomutanına düzenli bir çekilmenin büyük bir disiplin gerektirdiÄŸini söyleyebilir. Washington’ın eylemleri bölgede ÅŸimdi olduÄŸu gibi bir vakuma yol açmamalı.

“Bunun gerçek kazananı Rusya, Ä°ran, IŞİD ve El Kaide. Niyet bu olmayabilir ama sonuç bu.”

Telegraph: Suriyelilerin çoğu ülkesine dönmek istemiyor

GeliÅŸmeleri “Türkiye’nin sınır kentlerindeki sığınmacılar ErdoÄŸan’ın ‘etnik temizliÄŸinde’ birer piyon” baÅŸlığıyla aktaran Telegraph gazetesi, haberinde Türkiye’deki Suriyelilerin kurulacak olan güvenli bölgeye gitme ihtimalini inceledi.

Esenyurt Belediyesi 6 AÄŸustos’ta Suriye’ye gönüllü olarak geri dönmek isteyenler için otobüs kaldırmıştı

Gazeteye göre Türkiye’deki Suriyelilerin çoÄŸu artık orada hayat kurdu ve ülkelerinin ücra bir köşesi olan Türkiye sınırına dönmek istemiyor – özellikle de o bölgeden olmayanlar.

Gazeteye konuÅŸan Ä°stanbul’da yaÅŸayan 37 yaşındaki Roula al-Lahm, “Ben Åžam’danım ve ülkenin o kısmı hakkında hiçbir bilgim yok” dedi.

Bazılarıysa bunu Esad’a boyun eÄŸmeden ülkelerine dönmek için bir fırsat olarak görüyor.

Türkiye’de akademisyenlik yapan Halepli Wissam Zarqa, “Devrime baÅŸladığımızda hayalimiz bu deÄŸildi ama kazanabildiÄŸimiz ÅŸey bu kadar oldu” dedi.

Not: Başlık Vengma ya ait.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

three + eight =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla