Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

BM’ye ‘Kürtçe resmi dil olsun’ başvurusu suç sayıldı

Vengma / Mahmut Alınak’ın iddianamesini görmedik elimize geçmedi. Eğer İddianamede Mahmut Alınak Kürtçenin eğitim veya resmi dil olması için Birleşmiş Milletlere dilekçe ile baş vurduğundan dolayı yargılanıyorsa bu ve buna benzer “suç”lardan hakkında ömür bayı hapis cezası isteniyorsa, bu çok korkunç bir durumdur. Kürt Aydınları bu duru,mu çok iyi değerlendirmelidir. Mahmut Alınak, hem yazar hem de Avukat’tır . Baş ta uluslara arası PEN ve Kültürel kurumlara bu durum bildirilmeli, ayrıca adalet kurumları harekete geçirilmelidir.
Dilekçe vermek dünyanın medeni hiç bir ülkesinde suç olarak görülmemektedir. Ama Türkiye dilekçe vermeyi suç sayar mı? Sayar! İddianameyi bularak harkete geçemek her Kürdün namus borcu olmalıdır.

Kars’ta 17 Şubat’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından “Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, devletin birliğini bozmak, devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak, devletin bağımsızlığını zayıflatmak” iddiasıyla tutuklanan Kürt siyasetçi ve yazar Mahmut Alınak’ın iddianamesi tamamlandı.

İddianamede, husumetli aileleri barıştırmak, Kürtçenin Türkçe ile aynı statüde yer alması için BM’ye dilekçe vermek, işsizlik ve zamlara karşı yapılmak istenen eylemler suç sayıldı.

Hakkında müebbet hapis cezası istenen Alınak’ın dosyası Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 300 sayfalık iddianamenin büyük bir bölümü Alınak’ın yaptığı açıklamalar, telefon görüşmeleri ve yazdığı kitaplarda yer alan ifadelerden oluşuyor.

İddianamede, teknik takip sonrası Alınak hakkında gözaltı kararının verildiği belirtilirken, Alınak’ın iki aile arasında yaşanan kavga sonrası aranması, yazdığı “Mehmet Tunç ve Bêkes” kitabının gelirini Tunç ailesine bağışlaması ve Kürtçenin resmi dil olması için BM’ye başvurma girişimleri de suç olarak yer aldı.

İddianamede, BM’ye Kürtçe başvurusu ile ilgili şu ifadeler yer aldı:

“Kürtçenin ülkemizde Türkçe ile eşit statüde sayılması için gerek basın gerekse de Birleşmiş Milletler nezdinde yapılacak girişimlerle ilgili Mahmut Alınak’ın bir kişi ile telefon görüşmesi yaptığı, şüpheli aynı zamanda bu girişimleri ile ilgili sosya medya üzerinden paylaşımlarda bulunduğu, bu girişi Emekçilerin Devrim Hareketi (EDH) üzerinden yapacağını bahsettiği, yine şüphelinin konuştuğu kişinin görüşmenin devamında örgütsel saiklerle yapacaklarına ilişkin içerikten bahsetmediği, şifreli olarak daha sonra göndereceğini beyan ettiğini akabinde Mahmut Alınak’ın yaptığı konuşmaları deşifre olmamak için görüşmeyi whatsapp üzerinden yapacaklarından bahsetmiştir.”

Alınak’ın duruşması 13 Mayıs’ta Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: İnternet Haber

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

two × 2 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla