Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

BeÅŸikçi: “Kürdler ikinci turda…”

ULAÅž BOZ-HDP’nin her iki ittifak blokunca dışlanmasını nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?

İSMAİL BEŞİKÇİ-Bu, Türk siyasetinde Kürdlerin yer almasının istenmemesi anlamına gelir. Baraja              takılması İstenmektedir ve TBMM’de temsil edilmesi istenmemektedir. Bu anlayışa karşı tavır, elbette seçimlere katılmamak, yerel seçimler için çok güçlü bir şekilde hazırlanmak olmalıdır. Ama, Kürdlerin birlik içinde olmamaları bu öneriyi anlamlı kılmamaktadır.

ULAÅž BOZ-HDP’nin barajı geçmesini mümkün görüyor musunuz?

İSMAİL BEŞİKÇİ- HDP elbette barajı geçecektir.

ULAŞ BOZ-Kürt seçmenin tavrı bu seçimde sizce ne olmalıdır?

İSMAİL BEŞİKÇİ-Kürd seçmen Recep Tayyip Erdoğan’a ve AKP’ye oy vermemelidir. Aynı amaç doğrul tusunda hareket etmeye çalışmalıdır. Kürdler elbette, Selahattin Demirtaş’a ve HDP’ye oy vermedir. Bu bakımdan beş Kürd partisinin HDP ile ittifak oluşturması önemlidir. Bu ittifakın, birliğin, kalıcı olmayacağının vs. bilincindeyim ama,  böylesine dışlanma karşısında, Kürdlerin bir araya gelip güç oluşturmaya çalışmasından, başka yol yoktur. Türk solunun da buna destek vermesi önemlidir. Beş Kürd partisine ek olarak, Hak-Par’ın, Pakurd’un, Hüda-Par’ın olmaması eksikliktir. ÖSP’nin ise, genel olarak HDP ile hareket ettiği biliniyor.

ULAŞ BOZ-Seçimin Tayyip Erdoğan ve Muharrem İnce arasında geçeceği görülüyor. Seçimin galibi R. Tayyip Erdoğan olursa neler olabilir, Muharrem İnce kazanırsa ne olur? Kürtleri nasıl bir gelecek bekliyor?

İSMAİL BEŞİKÇİ-Cumhurbaşkanlığı makamında bugünkü durum değişmezse, kaos devam eder. Muharrem İnce seçilirse, Türkiye nefes alır. Muharrem İnce ile ilgili düşüncelerim şöyle. Bir defa CHP çok iyi bir seçim yapmıştır. Muharrem İnce’nin, CHP rozetini çıkarıp, devletin rozetini takması ise, Türkler ve Kürdler bakımından çok farklı anlamlar ifade etmektedir. Türkler için olumludur. Ama Kürdler için öyle değil. Devletin Kürdlere karşı ne kadar anti-Kürd bir tutum içinde olduğu biliniyor. CHP, AP, AKP … farketmez… Buna rağmen Kürdler, ikinci turda Muharrem İnce lehine oy kullanmalıdır.

ULAÅž BOZ- Azadi Hareketi, PAK, Kürdistan Demokratlar Platformu, KDP-T ve PSK Türkiye’deki seçimlerde ortak hareket etmek amacıyla protokol hazırladı. Bu ittifaka ÅŸiddetle karşı çıkıp küçük partilere yönelik olarak “koltuk sevdası” diyen de var, son derece olumlu bulan da. Siz ne düşünüyorsunuz?

İSMAİL BEŞİKÇİ-Ben olumlu buluyorum. Üçüncü soruya cevap verirken bunu belirttim.

 

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

8 − 7 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla