Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Cem Özdemir: “Türkiye’de kimse güvende deÄŸil”

 

Almanya’dan Türkiye’ye yönelik eleÅŸtiriler artıyor. Türkiye’de iki Alman gazetecinin basın kartlarının uzatılmaması ve ülkeyi terk etmek zorunda kalmaları üzerine Alman siyasiler Ankara’yı AB’den uzaklaÅŸmakla eleÅŸtirdi.

 

Türkiye’de görevli Alman gazetecilerin basın kartlarının uzatılmamasına yönelik eleÅŸtiriler artıyor.

Son olarak Alman Birlik 90/YeÅŸiller partili milletvekili Cem Özdemir de bu konudaki tartışmalara katıldı. Özdemir, “Hiç kimse Türkiye’de güvende deÄŸil, ister Alman olsun isterse de olmasın. Türkiye keyfi yönetime dayalı bir ülke” diye konuÅŸtu.

Cem Özdemir, “ErdoÄŸan ülkedeki medyayı tek ses hale getirdi,  görünen o ki ÅŸimdi sırada uluslararası basın var” diye konuÅŸtu.

Deutsche Welle’nin haberine göre Alman Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel BaÅŸkanı Annegret Kramp-Karrenbauer da Ankara’nın tutumunu sert bir dille eleÅŸtirdi. BaÅŸbakan Angela Merkel’in halefi Kramp-Karrenbauer, “Türkiye’nin bu tutumuyla AB’den uzaklaÅŸtığını” vurgulayarak ve “Türkiye’nin AB’ye yakınlaÅŸma ihtimalinin düşük olduÄŸunu” belirtti.

“Biz öteden beri Türkiye ile özel ortaklığı savunduk” diyen Kramp-Karrenbauer, “ancak Türk yetkililerin bağımsız gazetecileri akredite etmemeleri ülkeyi bu süreçten uzaklaÅŸtırıyor” diye konuÅŸtu.

Kramp-Karrenbauer, “Bu yüzden ÅŸayet bu tutum devam ederse, Avrupa BirliÄŸi’nde bizim yukarıda tuttuÄŸumuz deÄŸerleri hiçbir biçimde paylaÅŸmadığını açık bir biçimde ortaya koyan bir ortakla bu sürecin devam ettirilmesinin anlamlı olup olmadığı üzerine konuÅŸulmalıdır” dedi.

Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi’nin (EVP) lideri ve Avrupa Komisyonu baÅŸkanlığı için yarışan Manfred Weber de haftasonunda yaptığı açıklamada “durumun kabul edilmez” olduÄŸunu belirtmiÅŸti. Weber Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu durum Türkiye’nin AB’den uzaklaÅŸtığının göstergesi. Türkiye AB’ye uymuyor” dedi.

Gazeteciler Türkiye’den ayrıldı

Türkiye’de görev yapan ve basın kartlarının süresi uzatılmayan iki Alman gazeteci, hafta sonunda Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldı.

Türkiye’de CumhurbaÅŸkanlığı’na baÄŸlı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanlığı tarafından yıllık olarak verilen basın kartları, yabancı basın mensuplarının Türkiye’de çalışabilmesinin yanı sıra oturma izni alabilmeleri için gereken ÅŸartlar arasında bulunuyor. Ankara yılbaşından bu yana yabancı gazetecilerin basın kartlarını idari sorunlara dayandırarak uzatmıyor. Berlin, Ankara’nın tutumuna tepkili. Alman DışiÅŸleri Bakanlığı Türkiye için seyahat tavsiyelerini güncelledi. Almanya DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas ise Türkiye’nin birçok yabancı gazeteciye basın kartı vermemesini eleÅŸtirdi.

Avrupa BirliÄŸi’nden çaÄŸrı

Avrupa Komisyonu, Ankara’ya akreditasyon kararından dönme çaÄŸrısında bulundu. Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin sözcüsü, Pazartesi günü Brüksel’de yaptığı açıklamada, akreditasyonu uzatılmayan birçok gazeteci olduÄŸunu öğrendiklerini kaydetti. Sözcü, “Türk makamlarından gazeteci akreditasyonlarının en hızlı biçimde uzatılmasını talep ediyoruz” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun ayrıca iki Alman gazetecinin durumunu, Cuma günü Brüksel’de yapılacak AB-Türkiye Ortaklık Toplantısı’nda gündeme getirmeyi planladığı öğrenildi. Taraflar arasındaki son ortaklık toplantısı 2015 yılında yapılmıştı. Kaynak: Avrupa Postası

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

three × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla