Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

“Atatürk Alevileri nasıl öldürttü?”

ARD televizyonunda yayınlanan bir haber de Mustafa Kemal’in Dersim katliamında kullanılan gazın Almanya’dan Hitler Hükümeti aracılığıyla elde ettiÄŸini belgelendi.

'Atatürk Alevileri nasıl öldürttü' belgeseli tartışma başlattı

Avrupa Postası / Alman devlet televizyonu ARD’nin 1 Aralık gecesi saat 23:05 de “Unutulan Katliam” baÅŸlıklı 6 dakika süren belgesel içerikli haberi, yeni bir tartışma baÅŸlattı. 

“Atatürk, Alevileri nasıl öldürttü” alt baÅŸlıklı Karaman Yavuz ve Thorsten Mack’ın yaptığı haberde, Hasan Saltık’ın belgesel içerikli arÅŸiv resimleri dikkat çekti. 

Haberde, 7 AÄŸustos 1937 tarihli Nazi Almanyası’ndan, Kemal Atatürk imzalı 20 ton zehirli gazın sipariÅŸ edildiÄŸini içeren, -Türkiye’de devlet arÅŸivinden elde edilmiÅŸ- resmi bir belgeye yer verildi.  Ayrıca 2013 tarihli Anadolu Ajansı (aa) ve DHA kameramanlarının çektiÄŸi, kemiklerin bulunduÄŸu bir maÄŸaranın gösterildiÄŸi yayında, 1937- 38 yılları arasında Dersim’de, yediden yetmiÅŸe 13 binden fazla insanın zehirli gazlar sonucu yaÅŸamını yitirdiÄŸi ileri sürüldü.

Konuya yönelik araÅŸtırmaları ve sözlü tarih çalışmalarıyla tanınan Mahmut Akyürekli ile Almanya’nın Bochum kentinden sosyal pedagog YaÅŸar Kaya ve Hamburg’da yaÅŸayan pedagog Deniz KarakaÅŸ’ın  “Dersim, bizim kara kutumuz” suskunluÄŸa son verilmeli ÅŸeklindeki açıklamalarına yer verildi. Tarihçi Akyürekli, ” Dersim’de bölge halkına karşı zulüm ve jenosid uygulanmıştır” dedi.

ARD TELEVÄ°ZYONU: ATATÃœRK’Ãœ HÄ°TLER Ä°LE KIYASLAMADIK

Haber sonrası Atatürk’ün Nazi Almanyası’nın lideri diktatör Hitler ile kıyaslanamayacağı iddia eden Almanya daki kemalist ve faÅŸist Türkler, Alman kamu televizyonu ARD’ye yoÄŸun okur mektupları gönderdiÄŸi belirtildi. Bunun üzerine bir açıklamada bulunan ARD’nin, “Kemal Atatürk’ü Adolf Hitler ile kıyaslamadık ya da eÅŸitlemedik”  açıklamasını yaptı. Aynı açıklamada eski DışiÅŸleri Bakanı Ä°hsan Sabri ÇaÄŸlayangil’in “MaÄŸaralara sığındılar, ordu zehirli gaz kullandı – maÄŸaralara girerek fare gibi zehirlendiler, yedi ila yetmiÅŸ yaşındaki Dersimli Kürtler katledildi” şeklindeki ifadesi verilerek Mustafa Kemalin yaptıkları ile hitlerin yaptıklarının kıyaslamasını izleyicilerine havale etti.

Ä°ÅŸte o belgeselin linki:

https://www.daserste.de/information/wissen-kultur/ttt/videos/atatuerk-video-100.html

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

fifteen + nineteen =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla