Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Ahmet Altan’a vefa

Munzur Okur / Ahmet Altan’a vefa ve saygımla. Kürtçe “rêz” saygı anlamına gelir. Ä°stedimki saygımı kendi Kürtçe olan anadilimle belirteyim. Ve tabiiki “dılsozi” yani “Vefa” bunları hak eden birini anmak ve hakında bir iki kelam etmek istiyorum.

Biz Kürtler içinde “Kürdistanın iÅŸgal edildiÄŸi” gerçekliÄŸini görüp, Türk devletinin sömürge devleti olduÄŸunu yüreklice yazıp söyleyen kendi aydınlarımız sınırlıyken, baÅŸka ulustan (özelikle sömürgeciler içinden) Ahmet Altan gibi bir aydının söyleyip savunması benim açımdan oldukça sevindirici ve saygı degerdir. 17 Nisan 1995 günü Milliyet gazetesinde sömürgeci ırk devleti ve Türk halk faÅŸizminin inkar ederek yok saydığı Kürt halkı ve ulusuna dikkat çekerek “Atakürt” baÅŸlığıyla bir yazı yazıp, sömürgecileri empatiye davet eden biri vardı. Bu yürekli aydın Ahmet Altan’nın kendisiydi.

Bu cesaret ve yüreÄŸinden ötürü sömürge hukukunu savunan DGM’ler tarafından yargılanıp 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmış ve çalıştığı Milliyet gazetesinde istifa etmek zorunda bırakılmıştı. Ahmet Altan 10 Eylül 2016’dan beri sömürgeci Türk ırk devlet iktidarı tarafından Silivri Ceza evinde tutulmaktadır. Benim nezdimde Ahmet Altan’ı saygı deger kılan iki özeliÄŸi vardır. Birinci özeliÄŸi : kim ve kimden olduÄŸuna bakmadan iktidar ve güce karşı korkusuz ve cesurca düşüncelerini yazmasıdır. Ikinci özeliÄŸi ise: Türk sol ve aydının beynini iÄŸdiÅŸ eden Kemalizm’i aÅŸması ve anlamasıdır.

Bu söz konusu iki özelik Altan’ı ÅŸerefli bir entelektüel kılmıştır. Bir makalesinde “EÄŸitim sopasıyla öyle bir vurdular ki toplumun bel kemiÄŸini kırdılar”diye yazarak Atatürkçülerin sirk eÄŸitimcilerinin hayvanlara uyguladığı zulümü Türk halkına uygulayıp adına da “eÄŸitim” dediklerine dikkat çekmiÅŸtir. Bugün Altan’nın Silivri zindanında tutulmasının nedenleri tamda yukarda bahs etiÄŸim iki husustur.

Kimse yanlış hesap yapmasın hayır ben Altan’ı kutsamıyorum, sadece coÄŸrafyamızda örnegine çok az rastladığımız bir aydın olduÄŸunu söylüyor saygı ve vefayı hak etiÄŸini savunuyorum. Altan’nın güçlülerin hanki tarafta olduÄŸuna bakmadan doÄŸrularını söylemesi, Altan’ı ortadoÄŸu coÄŸrafyasında silahların gölgesinde susup, silahlılara ve savaÅŸ baronlarına el pençe duran binlerce korkak aydından farklı kılmıştır. Hem daÄŸda davasına inanmış savaÅŸan gerillanın, hemde eline silah verilerek kurban diye Kürdistan daÄŸlarına gönderilen Türk askerinin yanında durmuÅŸ, rahat ve keyfinde bir dakika bile feragat etmeyen PKK baronlarına olsun, sömürgeci Türk devleti ve generallerine olsun, yazı ve düşünceleriyle “sizler birer korkak ve savaÅŸla beslenen yamyamlarsınız” demekten çekinmemiÅŸtir.

Ä°ki tarafıda “madem savaşıyorsunuz savaÅŸ kurallarına göre savaşın” diyerek savaÅŸtırılan çocuklar ve acılı anne ve babaların tarafından olduÄŸunu üstüne basa basa belirtmiÅŸtir.

Altan “DoÄŸruyu söyleme gücünün saÄŸladığı özgürlük, yeryüzündeki bütün iktidarlardan daha çekici bizim için” demiÅŸti, aynı düşünce ve espiriyle yazdığı binlerce makale ve yazılarının birinde. Altan’nın bu samimiyetine inanan ve saygıyla alkışlayan biri olarak bir kere daha “aÅŸk olsun sana yürekli insan” diyerek hiç bir gücün özgürlük aÅŸkından daha güçlü olmadığını belirtip kendisini cesaretinden dolayı kutladığımı söylüyorum. 12.09.2019 Munzur Okur

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

4 × 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla