Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

42. YILINA GİRERKEN PKK (6. Ve Son Bölüm)

Görev; tecrübe, yetenek ve beceriye verilir. Eğer bu ve benzer özelliklere dikkat edilmiyorsa, ilgili yönetim de sorun var.

3. Kongre sonrası Osman Öcalan’a, Abdullah Öcalan tarafından verilen görev (1986- 2004) 18 yıl devam etti . Sadece 1990’yılları düşünecek olursak; yüzbinlere varan Serhıldanlar ve gerillanın 20 bine yaklaştığı bir dönemdir. Böyle hassas bir dönmede savaşı yöneten ve karar verebilen etkili ( 3-4 kişiden biri) kişilerden biride Osman’dır.

Neden PKK’nin on yıla yaklaşan tecrübe, deneyim ve Kuzey Kurdistanı çok iyi tanıyan Halk tarafından tanınan ve sevilen onlarca önder kadro varken, bu görev Osman’a veriliyor?

Abdullah Öcalan neden bunu yaptı? Kardeşinin ne olduğunu bilmiyor mu? Osman’ın PKK ile bir ilişkisi yok! 1980 öncesi Aydınlık (Doğu Perinçek) taraftarı olduğu söyleniyor. 1980’ in ilk yıllarında kardeşini Libya’ya gönderiyor. Güya orada PKK faaliyetlerine katılıyor, daha sonra sorumlu oluyor. Gelip 3. Kongre’ye katılıyor. Kongre sonrası Halil Kaya ile 3. Kongre temsilcisi olarak Doğu ve Güney Kurdistan’a gönderiliyor. Halil Kaya ile gönderilmesi, başlı başına bir oyundur. Halil arkadaş (Kör Cemal) faaliyetlere hakim biridir, beceriklidir, tecrübelidir, Halk ve Parti içinde sevilen biridir.

Osman’ın Halil arkadaş üzerinden Parti kadrolarına kabul ettirilmesi planlanıyor. Bunda başarılı da oluyorlar! 1982’den beri Kuzey Kurdistan’da pratik sahada olan kadrolar 3. Kongre kararlarına tepki gösteriyorlar. Ayrılanlar oluyor. Suçlu Kör Cemal olur; ‘Önderliği anlatamamış’.

Osman göreve başlar. İlk işi İran Pastarlarıyla ilişki kurmak olur. Bunun faturası çok ağır olur; Doğu Kurdistan Halkına ve Partilerine çok zarar verirler. Kuzey Kurdistan’da da gerillayı güya yönetiyor! Ne savaşı biliyor ve ne de bir tecrübesi var! Sonuç da gerilla tükenmeye kadar gider. Ama Osman hep yerindedir. Ve nihayet 2004’de güya ayrılır. Ayrıca işlenmesi gereken bir konudur.

Neden kardeşler peş peşe ölüme sürüklendi de, Kendisi hep Baas Rejimi’nin korumasında kalırken, kardeşini de Pastarların korumasına teslim etti.

Neden M. Karasungur’un şahadetinden hemen sonra Haydar Karasungur savaş alanına sürüldü ve şehit oldu! Eşlerin ve kardeşlerin peş peşe savaş alanlarına sürülmesi doğrumu? Bu sorumluluk geneldir, birey görüşü değildir! Dünya’nın hiçbir yerin de hiçbir güç (ordu-devlet) bunu yapmazken bizde neden oldu? Her Kürt bunun hesabını sorsun!

İki abisi şehit ( M. Hayri Durmuş’un kız kardeşi) Jiyan neden savaşa sürüldü? Bu vicdansızlıktır. Toplum ve Halk psikolojisini bozuyor. Bunlar bilinçli ve planlı yapılan Özel Savaş Yöntemleridir. Öcalan’ın akıl danışmanları bunları yaptırıyor. Ve böyle yüzlerce olay var!

Resmileşen Apoculuk 4. Kongre’de PKK zaferiyle mahkum edilme fırsatına geldi ama bu fırsat değerlendirilmedi ve PKK’nin de sonu oldu.

Neden Kongre alanı G. Kurdistan seçildi? Bilmiyorum. Kongre’nin yine Suriye ve Lübnan’da yapılmasına izin mi verilmedi?

Öcalan Devlet-devletler korumasına alışmış biridir. G. Kurdistan dağlarında yapılacak bir Kongre’ye gitmez. Demek çaresizlikten kabul etti. Ya da kendi ekibine güvendi.

Üçüncü Kongre’nin kapanış konuşmasının son cümlesi; ‘Bize bu imkanları tanıyan Sayın Hafız Esad’a ve Suriye Devletine teşekkür ediyorum’. İmza; A. Öcalan. Demek ki Suriye Yönetimi, 4. Kongre için izin vermemişti.!

4. Kongre’nin ayrı bir özelliği var; 1. Kongre gibidir, Kişi değil PKK’nin temsi gücü var. Mehmet Şener ve Sarı Baran’ın alanda olması A. Öcalan’ın etkisini kırıyor. A. Öcalan’dan yana olanlar siniyor.

Mehmet Şener; PKK kurucularından Diyarbakır Zindan direnişinden geliyor, Mazlum Doğan’ın öğrencisi yoldaşıdır.

Sarı Baran; 1980 öncesi Kadrolardan, gerilla savaşının 1982’den beri K. Kuzey Kurdistan’da koşullarını hazırlayan en önemli yönetici ve uygulayıcılarından biridir. 15 Ağustos 1984 eylemlerinin en aktif yöneticisi ve uygulayıcılarındandır. Botan Halkı Baran’ı çok iyi tanıyor. Baran’ın savaş pratiği, yönetim ve Halkla

İlişkileri güçlü bir konumdadır. Baran, 4. Kongre’de Kurdistan Ulusal Kurtuluş Ordusu’nu (ARGK) temsil edendir.

Baran ve Şener’in birlik de hareket etmesi (Parti ilkelerine bağlılık) etraflarında muazzam bir güç de oluşturuyor. Alan, Lübnan ve Suriye gibi değil, Kurdistan’dır.

Kongre başarılı geçer, Şener ve Sarı Baran’ın etkisiyle PKK ilkelerine bağlı olarak sonuçlanır.

Öcalan kardeşlerin faaliyetleri hakkında komisyonlar kurulur.

Burada bir hata yapılır, gruplar dağıtılır. Kongre kararıdır, denilerek, A. Öcalan’ında kabul edeceği düşünülür. Durumu anlayan A. Öcalan kendi yöntemlerini devreye sokar. Kongre Kararlarını red eder.

Soldan sağa: Hayri, Dişsiz Harun ( Şehmuz Yiğit), Sarı Baran (Cihangir Hazır), Şiyar (Kazım Kulu)

Grupların dağılması, A. Öcalan’ın işene yarar. Gruplar dağılmadan, A. Öcalan’ın tasfiye edilme koşulları vardı! Bir fırsattın değerlendirilmesi gerekiyordu. 4. Kongre (1990) yapıldığında A. Öcalan’a yakın 3-4 kişi gözaltına alınsaydı ve A. Öcalan’ın Kongre Kararı diye, Güney Kurdistan’a gelmesin de ısrar edilseydi!!! Sonuçlar ne olurdu? Açık ki gelmezdi! Ve durum Kurdistan kamuoyuna açıklanırdı. A. Öcalan çok zor durumda kalırdı. Ve kaybederdi.

Doğu toplumların da her zaman ve durum da, ilkeli-kurallı davranmak kaybettirir. Kurallar bir yana, bazen oyun kurma zorunludur..

Sonuç olarak PKK’nin örgütsel varlığı bitti. 3. Kongre’de Apoculuk resmileşse de, PKK halen var ve güçlüdür. Cezaevi kadroları var. Tahliyeler henüz başlamamış. Gerilla faaliyetleri yürüten yönetim kadrosu, denilebilir ki, tümüyle PKK’ lidir. Zaten iki Cemal dışın da 3. Kongre’ye katılan olmadı.

Cezaevi ve savaşı yürüten PKK’nin yönetici kadroları 4. Kongre’de birleşti. Bu PKK idi. A. Öcalan’ı en çok korkutan bu iki kesimdi. Diğerlerini sindirmiş ya da katlettirmişti. Ne yazık kararları uygulamadaki yöntem isabetli olmadı, PKK’nin sonu oldu.

Bağımsız Kurdistan kabul edilmiyorsa. PKK yok demektir. Ama ismi, emeği ve mirası halen ciddi bir potansiyeldir, Kemalizm’ in sevdasına kullanılıyor. PKK’yi, içinde yaşamış onlarca insanın gruplar halinde uzun süre çalışıp, yazması gerekiyor. Umarım bir şeylerin anlaşılmasına hizmet edebildim…

1 Yorum
  1. Simko Engizek diyor

    Gelek sipas NiÅŸtimanperwer u ÅžoreÅŸvan li Welate Bav u Kale me Kurdistane!!!
    Ben bu diziyi yeniden okudukça içim xwin digiri!!!
    Hele Kazım Kulu gibi bir Kürdistan çınarı o resimde görmek mi yoksa sayısız mert, dürüst ve korkmayan PKK Kürdistan şehidleri!!!
    Bu Öcalan sülalesi benim için namus meselesi-açık ve net yazıyorum!!!Kemalizm,Saddam,Acem Faşizmi ve ya Esad iblis takımı Öcalan olan alçakoğlu alçak iblis yaratığı karşısında sınıfta kalır!!!
    Öcalan olan iblis ve ipsiz kardeş ve sülalesine milyonlarca Allah acımazsız bela versin!!!
    Öcalan olan iblis kardeşlerine 5000 kurşun sıksam-az!!!

    Umarım Erdoğan haketten bu iblisi köşeye sıkıstırdı!!!
    Gebermesini dört gözle bekliyorum!!!

    Osman olan iblis göbekli iti inşallah yakında geberir!!!

    Qandil Dağında oturan Apocular yönetici Welat ve Parti hainlerin canı cehenneme!

    Özellikle Hacı Bektaş Dergah Postnişin Tunceli çakalı

    Ali Haydar Kaytan!!!

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

17 − 2 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla