Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

DR. Sait Peşmergeyi Eğitiyor!

PKK’nın Eski Komutanı Peşmergeyi Eğitiyor

Bir dönem PKK’nın Merkez Komite üyeliğini yapan Dr. Süleyman kod adlı Sait Çürükkaya, IŞİD’in Irak Kürt Bölgesel Yönetimi idaresindeki kentlere saldırmasının ardından yaşadığı Almanya’dan Erbil’e geçerek peşmergeye savaş eğitimi vermeye başladı.



1990 yılında PKK’ya katıldıktan sonra üst düzeye kadar yükselen Dr. Süleyman kod adlı Sait Çürükkaya, peşmergeye savaş eğitimi veriyor. Örgütte kaldığı süre içerisinde DiyarbakırErzurum ve Garzan bölgelerinin komutanlığını yapan Çürükkaya, daha sonra PKK’nın Merkez Komite üyeliğine getirildi. Bir süre burada görev yapan Çürükkaya, Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinden sonra bir grup arkadaşıyla birlikte 2000 yılının başlarında PKK’dan ayrıldı. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi 3. sınıfı terk edip PKK’ya katılan Çürükkaya, örgütten ayrıldıktan sonra Almanya’ya yerleşti. Almanya’da bir üniversitede sosyal danışmanlık eğitimi alan Çürükkaya, uzun zamandır danışmanlık faaliyetini yürütüyor. 

33 ER OLAYINDA İSMİ SIK SIK ANILAN İSİMDİ 

Bingöl’de 1993 yılında silahsız 33 askerin şehit edilmesi olayındaki isimler arasında yer alan Çürükkaya, bu iddiaları yalanlayarak, ismini Ergenekon’un gizli tanığı olan ve Abdullah Öcalan’ın sağ kolu olarak görev yapan Hamza Bindal tarafından kasıtlı olarak dile getirildiğini ifade etti. 33 er olayını ve peşmergeye verdiği savaş eğitimini İHA muhabirine anlatan Çürükkaya, “1993 yılında Bingöl’de gerçekleşen 33 askerin şehit edilme olayı o dönem bölgede sorumlu olan Zeynel kod adlı Celal Barak inisiyatifinde gelişen bir eylemdir. O süreçte yapılan ateşkes açıklamasından sonra, asker bölgedeki operasyonları kesintisiz devam ediyordu. Çok sayıda PKK’lı düzenlenen operasyonda hayatını kaybetti. Abdullah Öcalan’ın, tek taraflı ateşkes ilanından sonra örgüte misilleme hakkının saklı olduğunu, yaşanan kayıplardan sonra bölge güçlerine yönelik konuşmasında “Hiç bir şey yapamıyorsanız o yolları tutun, oradan gecen askerlere darbe vurun” şeklinde bir talimat verdi. Bu talimattan sonra, Bingöl-Elazığ yolu bu grup tarafından kesilince silahsız olarak yolculuk yapan askerler öldürülüyor. Beni bu olayla o dönemde Apo’nun yanında bulunan daha sonra Ergenekon gizli sanığı Hamza Bindal bilinçli olarak ilişkilendiren tek kişidir” dedi. 

“IŞİD’İN SALDIRILARINA KARŞI DUYARSIZ KALAMAZDIM” 

Çürükkaya, Almanya’dan Erbil’e gidip peşmergeye savaş eğitimi vermesinin amacını ise IŞİD’in Kürtlere karşı yaptığı saldırılara duyarsız kalmamak için böylesi bir karar aldığını söyledi. Çürükkaya, “IŞİD, Kürdistan’a saldırınca özellikle Şengal’de yaşanan insanlık dramına karşı her Kürt gibi duyarsız kalmam mümkün değildi. Bu insanlık düşmanı çeteye karşı savaşmak için Kürdistan’a geldim. Kürdistan’da çeşitli savaş cephesini ziyaret ettiğimde, göze çarpan en önemli bir olgu, peşmergenin savaş taktikleri konusunda eğitimsiz olduğunu gördüm. Ben de, IŞİD’e karşı ancak onların kullandığı taktikleri öğrenen ve kullanan bir peşmergenin başarılı olabileceğini belirtim. Bu konuda bazı arkadaşların yardımıyla peşmergeye eğitim vermeye başladık” diye konuştu. 

“PKK KOMUTANININ PEŞMERGEYE EĞİTİM VERMESİNE BİRÇOK KESİM OLUMLU KARŞILADI” 

PKK’lı bir komutanın peşmergeye eğitim vermesinin olumlu karşılandığını aktaran Çürükkaya, “Aslında IŞİD’e karşı savaş ile birlikte ilk basta peşmerge güçlerinde yaşanan tecrübesizlik ve bazı cephelerdeki dağılma, buna karşı HPG güçlerinin sembolik desteği, YPG güçlerinin Sengal’e koridor açmaları ve yapılan propaganda etkisi ile PKK’lıların daha iyi savaştığı olgusu genelde bölge halkında yerleşmiştir. PKK, sürekli savaş içinde kalmasından dolayı daha tecrübeli ve savaşa göre kendini örgütlemiştir. Bu anlamı ile bile eski bir PKK komutanın peşmergeye eğitim vermesi birçok kişiyi sevindirmiştir” ifadelerini kullandı. 

PATLAYICILARLA YAPILAN PUSU VE MAYINLARIN BOŞA ÇIKARILMASI EĞİTİMİ 

Çürükkaya, peşmergeye verilen eğitimin içeriğini de anlatarak, ağır silahlarla eğitim verdiğini söyledi. Peşmergeye teorik ve pratik eğitimi de verdiğini dile getiren Çürükkaya, “Teoride savaşta insanın rolü, yurtseverlik, peşmerge ruhu ve maneviyatı, savaş taktiklerinin teorik izahı seklinde veriyorum. Pratik eğitimin de ise bixi, RPG-7, kannas ve doçka gibi silahların tanıtımı ve kullanımı, şehir savaşları, patlayıcılarla yapılan pusu ve mayınların boşa çıkarılması gibi konularda eğitim verilmektedir” diye konuştu 

“PEŞMERGENİN KOBANİ’YE GİDİŞİNDEN SONRA SAVAŞIN DENGESİ DEĞİŞTİ” 

IŞİD’in saldırısı karşısında savaşan YPG güçlerine destek vermek için Kobani’ye savaşmaya giden peşmergenin Kobani’ye gitmesinden buyana savaşın dengesinin değiştiğini dile getiren Çürükkaya, “Pesmergenin Kobani’ye geçmesi, Kürt ulusal birliği konusunda atılan çok önemli bir adımdır. Peşmergenin Kobani’ye geçmesi ile birlikte orada savaşan Kürt savaşçıları için gerekli olan teknik ve silah takviyesiyle birlikte savaşın dengesi Kürt güçleri yönünde değişti. Peşmergenin Kobani’de olması oranın kesin bir biçimde düşmemesinin de bir garantisidir” dedi. 

“IŞİD TEHDİDİ SÜRÜYOR” 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde IŞİD tehdidinin devam ettiğini belirten Çürükkaya, ABD ordusunun tehdide karşı Kürt bölgesel yönetiminde tedbirleri artırdığını söyledi. Çürükkaya, “Son günlere ABD Irak’taki asker sayısını artırarak gelen bu askerlerin kara operasyonlarını katılabileceğini belirti. ABD Genelkurmay Başkanı Kürdistan ve Bağdat’ı ziyaret etmesi Irak merkezi hükumeti ve peşmergeye kapsamlı ve koordineli saldırı hazırlığı olduğunun belirtisidir. Bugüne kadar IŞİD’e karşı karadan savaşan tek güç peşmergedir. Bağdat bir taraftan peşmergeye her türlü ambargo uygularken, diğer taraftan IŞİD’e karşı çok ciddi bir varlık gösteremiyor. IŞİD maalesef ağırlıklı olarak merkezi hükümetin denetimindeki bölgelerde hüküm sürmektedir. Mesela Musul temizlenmeden Sengal’i kurtarmak çok zor. Bu nedenle başta Musul’u kurtarmak amaçlı bir operasyon hazırlığı yapılmalı. IŞİD tüm insanlığa karşı suç işlemektedir ve tüm insanlığa bela olmaktadır. Buna karşı durmak ve savaşmak bir insanlık görevidir. Ben, Yezidi ve Kürt soydaşlarımızın hunharca katledilmesine kızlarının köle pazarlarında satılmasına karşı çıkmayı bir insan ve Kürt olarak görev bildiğim için bugün peşmergenin yanında onunla birlikte daha aktif bir savaşa ve başarılı olması için bu eğitim çalışmasında bulunuyorum” şeklinde konuştu. 

AHMET ÜN 

Kaynak: İHA

1 Yorum
  1. Barzan diyor

    Gencligimde siyasi harekete beraber oldugum biz Zaza arkada§imin babasi bir gùn bize bir nasihat niteliginde bir soz soyledi.
    “Kahvede sizi anlatiyorlar.
    Bir yere gideceginiz zaman biraz gec gidin ama birazda erken kalkin”
    Biz bunu asla yapmadik.
    Ama bu sozù §imdiye kadar hiç unutmadim.
    Bazi siyasi toplantilarda bunu gozlemledim ve gordùm.
    Kurd milletinin aziz evladi pe§merge generali merhum SAID çùrùkkaya ta ba§tan olmasi gerekli yere geç gelip erken giden milli ve agir bir kayibimizdir.
    Belki sayin Mehmet Selim bey Bingol den Tuncelilye gitmeseydi merhum SAID Elçnin bo§lugu doldurulurdu.
    Tunceli solc kemalist bataklik oldu Kurd evladlarina.
    Merhum Pe§merge generali SAID,”Gùçlù bir ordu ve merkezi komuta merkezi bize lazim” tespiti biz Kurdlerin 150 yillik milli sava§taki gùç daginikligi ve merkezi sevk ve idareden yoksunlugumuzdur.
    Bu eksiklik merhum bùyùgùmùz miralay FERZENDE beyden beri boyledir.
    Ax Pe§merge generali SAID Kurd §airinin kelami gibi” Li ser baskèn balande xesreta te ” (uçan ku§un kanadinda senin hasretin”
    Ne diyelim ?ruhu §ad olsun. Agiri sava§cilarinin açisi bizim olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

4 × five =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla