Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Kürt Profesöre Matematik Ödülü

Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2018 yılının madalyasına Rojhılat’ın Merivan kenti doğumlu Koçer Birkar layık görüldü.
Uluslararası Matematikçiler Birliği, 4 senede bir yapılan Uluslararası Matematikçiler Kongresi’nde 2, 3 ya da 4 matematikçiye Fields Madalyası veriyor.

Uluslararası Matematikçiler Birliği, bu yılki Fields Madalyası’nın Cambridge Üniversitesi’nden Koçer Birkar, ETH Zürih’ten Alessio Figalli, Bonn Üniversitesi’nden Peter Scholze ve Stanford Üniversitesi’nden Akshay Venkatesh’e verilmesine karar verdi.

Bilim dergisi Quanta’ya konuşan Koçer, “Matematik bölümününe gittiğim zaman Fields Madalyası’nı kazananların fotoğraları duvarda asılıydı. Onlara bakarak acaba, ‘kendi kendime ben de bir gün onlardan bir olabilir miyim diye’ konuşuyordum. İran’dayken bir gün Avrupa’ya gideceğimi bilmiyordum” dedi.

Birkar ödüle ilişkin olarak da, “Umarım bu ödül ile 40 milyon Kürt’ü mutlu etmişimdir” diye konuştu

Kanadalı matematikçi John Charles Fields’in adını taşıyan ödül 1932 yılından itibaren veriliyor ve bilim dünyasında matematiğin Nobel’i olarak biliniyor.

Cambridge Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapan 40 yaşındaki Koçer Birkar, Rojhılat’ın Merivan kentinde dünyaya geldi ve 2000 yılından bu yana İngiltere’de yaşıyor.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

five × two =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla