Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

“ORTAK VATAN“ TEZİ TUZAKTIR!

Hasan H. Yıldırım & Hussein Erkan

Kürd siyasal güçlerin ezici çoğunluğu, Kürd milletinin önüne “ortak vatan“ı hedef olarak koymuşlardır. Kulağa hoş gelsede bu tespit Kürd milletine kaybettiren bir siyasettir. Bugüne kadar kaybettirdiği gibi.

“Ortak vatan“cılığın gerekçeside bulunmuştur. “Sistemin asli unsuruyuz,“ “Sömürgecinin dili, bayrağı, milli marşı ve sınırlarıyla bir sorunumuz yoktur,“ “Türklerle, Araplarla, Farslarla yaşamak onurdur,“ “PKK gerillası sınır ötesine çekilsin ama Türk ordusu doğudan çekilsin demedim,“ ile süren sömürgeci sistemleri kutsayan tezler ileri sürülür. İşte sömürgeciliği kutsayan tezlerdir bunlar. Böylelikle Lozan anlaşması onaylanmış olur. Daha ötesi “Sömürgeci ülkelerde demokrasi gelişecek ve Kürd/Kürdistan sorunun çözüleceği,“ tezide işin tozu-biberi olur.

Dünyada bu siyaseti, Kürdlerin dışında ezilen, baskı altında olan hiç bir milletin savunduğu görülmemiştir. Bu milletler önlerine bağımsızlığı hedef olarak koymuşlardır. Ki bu milletlerin ezici çoğunluğu demokrasinin zirvesini yaşadığı sistemlerde yaşamalarına rağmen.

Milletler meselesinin olduğu demokrasinin gelişmediği ülkeleri bir yana bırakalım Kanada, İngiltere, İspanya, Belçika vs demokrasinin kaleleri olan bu devletler bile milletler meselesini çözememiştir. Buradaki milletlere bakın hiçbirisinin “ortak vatan“ politikası yoktur. Hepsi ayrılma politikası yürüttüğünü görüyoruz. Ki ayrılmak istedikleri devletler dünyanın demokrasi kaleleri olmasına rağmen.

Bu ne anlama gelmektedir?

Demek ki demokrasi milli meseleyi çözen zemin değildir. Eğer çözseydi İrlanda, Bask, Katalonya, Flamence, Vallon, Quebec sorunu çözülürdü. Bunların hepsi birbirleriyle rekabet halindedirler. Ortak vatan paydaları yoktur. Birbirleriyle var olan ilişkileri zorunluluktan kaynaklanmaktadır.

Bunun basit örneği. Kanada, iki millet ve birçok azınlığın yaşadığı bir ülkedir. Resmi dil İngilizce ve Fransızcadır. Tanınan diğer diller: Denesulinece, Krice, Guçince, İnuinnag İnuitçesi, Doğu Kanada İnuitçesi, Batı Kanada İnuitçesi, Kuzey Slaveyce, Güney Slaveyce, Tlınçonca. Kanada, 10 eyalet ve 3 bölgeden oluşur. Meşruti monarşi altında Federal parlamenter temsili demokrasi ile yönetilmektedir. Dünyanın en demokratik bir ülkesidir. Buna rağmen Fransızca konuşan Quebeclilerin “ortak vatan“la sorunları var ve bu nedenle ayrılma yönünde 1980 ve 1995 yılında referanduma gitti. Fakat kabul yönünde çoğunluğu sağlayamadı. Ama ayrılma istemi sıcaklığını koruyor.

İspanya, Avrupa ülkesidir. Monarşik demokrasi ile yönetilmektedir. Fakat buna rağmen Bask ve Katalonya sorunu çözülemiyor. Ne Basklılar ve ne de Katalonyalılar İspanya’yı ortak vatan görmüyor. Uzun yıllara dayalı bağımsızlık mücadelesini yürütüyorlar. Geçen sene Katalonyalılar bağımsızlık elde etmek için referanduma gitti. Halkın çoğunluğu evet yönünde oy kullandı. Fakat İspanya devleti bunu yasadışı ilan etti ve Katalonya Başkanı hakında tutuklama kararı çıkarttı. Şu an İnterpol tarafından aranır durumdadır.

Hani demokrasi milli meseleyi çözecekti? İspanya, demokrasi ile yönetilmiyor mu?

İngiltere, monarşi ile idare edilmektedir. Fakat dünyanın en demokratik ülkelerinden biridir. Birçok demokratik hak olmakla beraber yüzyıllardır İskoçya, Galler ve İrlanda sorunu çözülemiyor.

Evet! İngiltere’de de demokrasi milletler meselesini çözmedi.

Belçika, monarşi ile idare edilmektedir. Fakat dünyanın en demokratik ülkelerinden biridir. Flamenca ve Vallonlar yaşamaktadır. Yanı sıra her milleten insanın yaşadığı bir devletir. Flamanca ve Gallon toplumları birbirini sevmezler. Demokrasi bu iki toplum arasındaki düşmanlığı yok edemiyor. Aralarında güçlü bir reakabet sürmektedir. Flamenler ekonomik olarak çok gelişmiştir. Bunu Gallonlarla paylaşma zorlarına gitmektedir. Ayrılma istemleri vardır ama mevcut durumda bu zor görülüyor. Çünkü Avrupa’nın duvarına tosluyor.

Dikkat edilirse demokrasinin kaleleri olan bu ülkeler, milletler meselesine çözüm olmuyor.

Peki ırkçı ve cihatçı Türk, Arap ve Farsların sisteminde milletler meselesi nasıl çözülecek?

Velevki bu ülkelere demokrasi geldi. Kürd/Kürdistan meselesini çözeceğini kim söyleyebilir?

Türk, Arap ve Farsların hakim olduğu ülkelerde milletler meselesini çözmenin yolu bu ülkeleri demokrasiye götürmekle olacak bir şey değildir. Bunun çabasını veren Kürdlerin niyeti ne olursa olsun Kürdlerin bağımsızlığına engel olunuyor. “Türk, Arap ve Farsları değiştireceğiz“ sözü burada havada kalmaktadır.

Türk, Arap ve Fars değişmez mi?

Kuşkusuz değişirler ama bu Kürd siyasal hareketlerin şu an sürdürdüğü politikasıyla olmaz. Sistem içinde kalarak, “ortak vatan“ politika edinilerek bu sistemler değiştirilemez. Türk, Arap ve Farsların değişmesi Kürdlerin bağımsızlığa kavuşmasına bağlıdır. Kürdler sömürgeci tahakküm altında kaldıkça Türk, Arap ve Farsların değişmesi mümkün değildir. Resimlerde görüldüğü gibi Kürdlerin payınada katliam ve soykırım düşer.

Sonuç olarak; bırakın demokrasinin kaleleri olan devletler, milletler meselesini çözsün demokrasinin esamesi okunmayan, ırkçılığın, cihatçılığın hakim olduğu Türkiye, Suriye, Irak ve İran’da “ortak vatan“ politika edinerek Kürd/Kürdistan sorununu çözme politikası sömürgeci sistemleri içselleştirmektir. Kürdlerin önüne konulan kurt kapanıdır. Bunu savunanlar bu kapana bilerek veya bilmeyerek kendini kaptırabilirler ama kendileriyle birlikte Kürd milletinide peşinden sürükleyerek kaptırma politikası yürütmektedir. Kürd milleti bu tuzağı görmelidir. Bu politikayı red etmelidir. Benim kimseyle ortak vatanım yoktur ama bana ait bir vatanım vardır. Onunda ismi Kürdistandır. Mücadelem onu bağımsızlaştırmaktır demelidir.

28 Temmuz 2018

1 Yorum
  1. Ara Balaban Hayaloglu diyor

    Bu arkadas herhalde Dersimlidir.
    Ucuz kabadayilik yapmis. Dersimli arkadaslar hep ucuz kabayilik yapmislardir ve kürdistani degiller !
    Kürt halkinin bagimsizlik diye bir talebi yoktur.
    Kendini kürtdistani sanan Dersimli ucuz kabadayi arkadaslarin bunu anlamasida cok zor ve kendileri 40 yildir postu avrupaya sermisler caritastan aldiklari sosyal yardimlari yiyip ucuz kabadayilik yapiyorlar.
    Zaten sen kalkip binlerce insani katlepmis ve hapislere tikmis ispanya, ingiltere, belcika “demokrasinin kaleleridirler” diyorsan gerisi fasa fiso. rahmetli erbakanin deyimiyle “gulu gulu dansi”.
    kaldi ki tc de yalniz kürt – türk sorunu yoktur ! baskalarininda sorunu var !

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

seven − 6 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla