Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Komkujiya Dersim jı bir Neke.

Dersim’de 81 yıl önce bu gün,Bakanlar Kurulu’nun 4 Mayıs 1937 tarihinde aldığı kararla yapılan katliamın üzerinden 81 yıl geçti… 70 bin insanın katledildiÄŸi Dersim Katliamı’nın 81’inci yıl dönümündekatliamla yüzleÅŸme çaÄŸrısı yapıldı.
Bakanlar Kurulu’nun onayıyla Şark Islahat Planı doÄŸrultusunda çıkarılan ‘Tunceli Tenkil Harekatına DairBakanlar Kurulu Kararı’yla yapılan katliamda resmi rakamlara göre, 16 bin, resmi olmayan rakamlara göre 70 bin insan katledildi,
On binlercesi yerlerinden yurtlarından sürgün edildi, aileleri öldürülen ve şans eseri hayatta kalan çocuklar rütbeli askerler tarafından başka ailelere evlatlık verildi.
Seyit Rıza ve oÄŸlu Resik Hüseyin, 15 Kasım 1937’de Elazığ BuÄŸday Meydanı’nda idam edildi.
SOYKIRIM KARARININ ALINDIĞI GÜN 
Türkiye tarihinin en büyük katliamlardan biri olan Dersim Tertelesi’nin üzeri tam 81 yıldır örtülü vaziyette.
Devlet katliamla ilgili resmi belgelere eriÅŸime izin vermiyor.
Katliam mağdurlarının torunları ise, her yıl 4 Mayıs’ta anmalar gerçekleştiriyor.
Bu yıl da Dersim’de 4 Mayıs günü tüm sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ile inanç kurumları Seyit Rıza Meydan’ında anma etkinliği düzenleyecek.
Seyit Rıza’nın idam edildiği 19.38’de saygı duruşunda bulunulup çerağlar yakacak.

4 Gûlan 1937: Bîryara Komkûjî-Qirkirina Kurdên Alewî ê Dersimê .

Roja 4 Gûlanê 1937 Dewleta Dagirker A Tirk bi Bîryar-Fermana Atatürk u Serokvezîrê Tirk ; Bi dehan hezar Dersîmî hatin Kuştin, bi Hezaran Zarokên Dersîmîyan Revandin u Dersim talan u Virankirin. Bi deh hezeran Dersîmîyan Koçberê Bajar, Bajarok u Gûndên Tirkîstanê Kirin.

Salvegera ( 1937-1938 ) 81. Komkûjî- Qirkirina Dersîmîyan Åžermezar Dikin…

Pakrewanê Tertela Dersîm Bêmirinin.

Bijî Kurd u Kurdistan !

Türkçesi devrimcidemokrat basın sitesinden 

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

ten − five =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla