Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

İki resim ve düşündürdükleri

Biri İsveç´de bir okulda çekilmiş, diğeride Hakkari´de bir okulda.

Şirnak´ta  Tümgeneral Ömer Keçecigil İlköğretim Okulunda ki bir sınıfın duvarına, bir öğretmen ‘Kürtçe konuşmayacağım’ yazısı asarak, öğrencilerin Kürtçe konuşması yasakladı

Şırnak Gündoğdu mahallesinde bulunan Tümgeneral Ömer Keçecigil İlköğretim Okulunda bulunan bir sınıfın duvarına üzerinde, “Kürtçe konuşmayacağım” yazısı bulunan bir kağıt asıldı. Okula giden bir veli tarafından fotoğrafı çekilen yazının okuldaki ismi öğrenilemeyen bir öğretmen tarafından sınıf duvarına asıldığı öğrenildi.

Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) gönderildiği belirtilen fotoğraf için yapılan şikayetin kabul edildiği öğrenildi. Ancak fotoğrafı asan öğretmen hakkında herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı ise ayri bir merak konusu.

 

Kürtlerin öz yurdu Hakkari´de durum böyleyken birde İsveç´e bakalim.

Resmi rakamlara göre İsveç’te yaşayan 7 milyon nüfusun yüzde 1’ini Kürtler oluşturuyor.

İsveç’te Kürt mülteci sayısının çokluğu ve kurumların desteğiyle ülkede Kürtçe’nin okullarda resmi kararla ders olarak okutulmasını sağladı. Devlet, Kürtçe derslerine giren öğretmenler için de bütçe ayırıyor.

İsveç’te anadil eğitimi, hazırlık sınıfına giden 6 yaşındaki çocuklarla başlıyor ve lise son sınıfa kadar devam ediyor. Hazırlık sınıfı dışında temel eğitim 9 yıldır. Üç yıl da lise eğitimi var. Yani 13 yıl anadilde eğitim veriliyor. Anadilde eğitim haftada 90 dakika. Hazırlık ile 1 ila 3. sınıflar arasında öğrenci sayısı aranmazken, yüksek sınıf ve liseler için ise en az 5 kişiden oluşan grupların oluşturulması gerekiyor.

Her bir okulda aynı dilde eğitim almak isteyen 5 çocuk olmasa dahi, birbirine yakın okullardaki öğrencilerden bir grup oluşturularak eğitim veriliyor. Anadil derslerinde çocuklara sadece kendi dillerinde eğitim verilmiyor. Dersleri zayıf olan, problem yaşayan çocukların anadillerinde yardım görme hakları da var. Öğretmen öğrencisiyle birebir ilişkileniyor. Hatta gerekli görüyorsa, İsveççe ders saatinde anadil öğretmeni öğrencisinin yanında oturup ona tercümanlık dahi yapabiliyor.

İsveç genelinde yaklaşık 10 bin öğrenci Kürtçe eğitim alıyor. İsveç Devlet İstatistikler Dairesi’ne göre ise Kurmanci okuyanların oranı yüzde 50-55 arası, Soranî lehçesinde ise yüzde 69. Öğrenciler arasındaki dağılıma göre 1. sınıftan 9. sınıfa kadar Kürtçe eğitim alan öğrenci sayısı yaklaşık 5 bindir. Lisedeki öğrencilerle birlikte sayı 10 bini aşıyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

fifteen − 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla