Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Mezarlık ve Mezar Zulmü

 

Nuri Sınır // Truva savaşını bilen,duyan çoktur zannederim.
En azından filmini seyredenler ve bu sayede bilgilenenler çoktur.
Bu günden 3000 yıl geride yapılan bu savaş bir çok mitolojik hikayelere neden olmuştur.

Akhalar ve Truvalılar arasında 10 yıl süren bu savaşı Akhalar kazanmıştır.

Bu savaşın mitolojiye ve tarihe bıraktığı en büyük ders mertlik üzerinedir.

Akhalı Aşil, Truva kralının oğlu Hektorla bire bir Truva kalesinin önündeki meydanda kapışırlar.

Kavgada AÅŸil,Hektor’u öldürerek arabasının arkasına baÄŸlar ve 7 defa Truva kalesinin etrafında tur atarak cesedi beraber götürür. Truva kralı elçiler göndererek ” aman, yaman ne olur oÄŸlumun cesedini bana ver, inanç ve geleneklerime göre onu yolculuyayım.”

Aşil başta inat eder. Çünkü Hektor onun çok sevdiği bir dostunu öldürmüştü.

Ama en sonunda dayanamayarak Hektor’un cesedini de kendisi bizzat yıkayarak Truva kralı babasına götürür.

AÅŸil’in bu davranışı düşmanı dahi olsa öldürdüğü insanın inanç ve geleneklerine duyduÄŸu saygıdan tarihe ve eski yunan mitolojisine bir mertlik davranışı olarak yer almıştır.

Aslında tarihin bir çok savaşlarında buna benzer bir sürü hikayeler,olaylar yer almıştır.
Gelelim bu olayın 3000 yıl sonrası bu güne.
Bu ülkede, Osmanlı padişahı 2. Mahmut döneminde, 1830 yıllarından başlayan ve bu güne kadar devam eden Kürd isyanlarının bu gün sonuncusu olan ve 35 yıldır devam eden savaşta, kaybedilen insan cesetleri,faili meçhul diye isimlendirilen ama failin devlet mensupları olduğu cinayetler, parçalanan, kayalıklardan atılan,karakol bahçelerine, kasaplar deresi diye isimlendirlen çöplüklere, bodrumlarda patlayıcılarla un ufak edilen insanlar, haftalarca buzdolaplarında, derin dondurucularda kokmasın diye haftalarca bekletilen ve gömülmelerine izin verilmeyen cesetler.

Sokaklarda vurulan ve alınamayan,haftalarca sokakta bulunan annesinin cesedini evinin penceresinden acıyla seyreden çocuklar,analar,babalar kardeşler.

Bunlar sayılmakla ve yazılmakla bitmeyecek acılar.
Bu kirli savaş her iki taraftan da o kadar çok can yaktı ki, sayıları 50/60 binlerle dile getirilmektedir.

Bu savaşın kurbanı asker ve polisine olması gereken saygıyı gösteren devlet ve devleti yöneten siyasal iktidarlar Kürd halkının cenazesine, mezarına, mezarlıklarına çok acımasızca davrandı.

Cenazelere,cenaze törenlerine,defnedilen mezarlıklara,mezarlara saldırdı,saldırttı,saldıranlara göz yumdu.Devletin bu anlayışı ve davranışı kendisi gibi bir toplum yarattı.

Son dönemlerde batı kentlerinde vefat eden Kürd’lerin,o kentlerin mezarlıklarına defnedilmelerine saldırılar artmaya baÅŸladı.Torbalı’da baÅŸlayan bu vahÅŸi anlayış en son dün Ankara’da sahneye konuldu.

Hdp eÅŸ genel baÅŸkanlığını yapmış Aysel TuÄŸluk’un vefat etmiÅŸ ve Ankara/ Ä°ncek mezarlığına defnedilmiÅŸ olan naaşına yaplan saldırı vahÅŸettir,

insanlık dışıdır, hiç bir dini ve beÅŸeri kurala sığmayan bir anlayıştır. Allahû ekber naralarıyla yaptığın ve mezardan çıkarılmasına sebep olduÄŸun/ olduÄŸunuz davranışı Allah’da af etmemelidir,ki etmezde.

Dün aynı vahşetin bir taneside Bingölde yapılmıştır.

Tüm insanlığın belası olan DAÄ°Åž e karşı savaşırken ÅŸehit olan Dr.Sait Çürükkaya’a ait olan mezara,bir anıt mezar yapmak için projesiyle ailesince ValiliÄŸe yapılan ve oluru alınan mezar da askerler tarafından getirilen iÅŸ makineleriyle yıktırılmıştır.

Siyasal iktidar mensuplarının “kınıyoruz” açıklamaları asla bu yapılan vahÅŸetleri ortadan kaldırmaz ve bir cevap olamaz.
BaÅŸa dönüyorum; 3000 yıl önce Hektor’un cesedine o saygıyı ve mertliÄŸi gösterebilen AÅŸil kadar mert ve saygılı olamıyorsunuz.

Bu davranışlarınız ve anlayışlarınız bu ülkede daha çok vahşetler yaşatacaktır.
Kürd halkının vefat eden insanlarına ve mezarlıklarına karşı yapılan bu vahşi saldırıları nefretle kınıyorum.

Facebook

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

five × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla