Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Üç Ayaklı KDP Bakur Masası

Azad YaÅŸar // Uzunca bir süredir Kuzey Kürdistan’da üç ayaklı apolitik masa PDK BAKUR, TKDP ve PWD arasında KDP’nin yasal kuruluÅŸ çalışmaları üzerine sıkça gelgitler yaÅŸadı.
Kuzey Kürdistan’da sivil, liberal demokratik siyaset ekseninde yol almak isteyen biri olarak KDP BAKUR’un bir türlü gerçekleÅŸemiyen partileÅŸme sürecini, kırılan fay hatlarını ve gelinen olumsuz aÅŸamayı vicdani ve siyasal deÄŸerlerim gereÄŸi en yalın biçimiyle kamuoyuyla paylaÅŸmayı uygun gördüm.
Ayrıca halen daha illegalite hastalığından kurtulamamış, sürekli olarak yumuşak karınlarından konuşan, sermayeleri şeffaf siyaset olmayan insanların bir misyon hareketi olan KDP geleneğine verdikleri zararları minimize etmek vede yaşananların Kürd ulusunca alenice bilinmesi açısından bu sürecin tüm çıplaklığıyla yazıya dökülmesi gerektiğine inandım.

24 Temmuz 2016’da Hewler’de yapılan son PDK BAKUR kongresinde altı ay içerisinde yasal partileÅŸme kararı alındı. Alınan bu karar bir çoÄŸumuzda ciddi pozitif bir heyecan yaratı ve destek buldu. Akabinde dokuzuncu ayın baÅŸlarında PDK BAKUR baÅŸkanı,Avrupa temsilcisi, ben ve baÅŸka birkaç arkadaşın da hazır bulunduÄŸu Almanya toplantısında somut bir konsensüs yaratıldığı gibi, ben ısrarlı bir ÅŸekilde KDP’nin biran önce sivil siyaset sahasında yer alması gerektiÄŸini olası gecikmelerin partiye zarar vereceÄŸini özelliklede BaÅŸur Kürdistan’ındaki geliÅŸmeleri göz önünde bulundurarak oraya nefes aldırması gerektiÄŸini net bir biçimde ifade ettim. Prensip olarak ta toplantıya katılan arkadaÅŸlar da hem fikiridiler.
Paralelinde PDK BAKUR kadrolarını bir araya getirmek vede süreci hızlandırmak için ekim 2016’nın sonlarında Diyarbekîr’de iki günlük bir parti çalıştayı düzenledik. Bu çalıştay birçok konuda ilklere imza atıyordu haftalarca üzerinde çalıştığım bir pedagojik programla kadro ve kurumsallaÅŸma üzerine enerjimi, katkımı sundum.
Değil sadece ben o toplantıya katılan çoğu arkadaş son derece umutvardık. Maalesef duyumlar üzerinden kulağıma gelen bir takım gizli pazarlıklara bu toplantı vesilesiyle şahid oldum öyleki birçok arkadaş bu üç ayaklı masa dedikudularından olan rahatsızlıklarını bana açıkça ifade ettiler. Aynı günün akşamı mevcud yöneticilerle geç saatlere kadar yaptığımız özel sohbetler esnasında partiyi kendi dinamiklerimiz ile en kısa zamanda kurma konusunda yine hemfikir idik.
Bu çalıştayın etkisi daha dinmemişken üç ayaklı siyasal masa pazarlıkları gizliden gizliye sürdürülüyormuş meğer. Şu kadarına vicdanen rahatım hiçbir zaman bu tür gizli saklı niteliksiz kirli pazarlıklara itibar etmedim. PDK BAKUR içinde Barzanî hareketine gönül vermiş,!Kürdistani düşünen gerçekten sivil siyasette onurlu Kürd davasına hizmet etmek isteyen birçok arkadaşında bu rencide edici pazarlıklardan fazlasıyla muzdarip olduklarını da biliyorum. Üzülerek belirtmek isterim ki bu konuda başta PDK BAKUR başkanı olmak üzere ve müzelik parti meclisi üyeleri gerekli net tavrı sergilemedikleri gibi masanın bir ayağı olarak ip sarmalının bugünlere kadar gelmesine sebeb olmuşlardır.

Masanın bir diğer ayağı olan TKDP üzerinden yapılan Rojat Amedi takma isimli namı değer Veysi Efe ve Dara Bilik eksenli her türlü etik değerden yoksun mahalle dedikuları bütün morallerimizi alt üst ediyordu. Her iki zatı tanımamakla birlikte kimden sorduysam olumsuz, politik ahlaka ve insani değerlere tezat cevaplar aldım.
Nasıl oluyorsa üçüncü sınıf bir pavyon ÅŸarkıcısı ve çevresi üçüncü derece memurlar sayesinde sözümona KDP BAKUR’un kuruluÅŸ sürecinde masanın bir ayağı olarak müdahil olabiliyorlar.
Bu konudaki uyarı ve önerilerimi defalarca sözlü ve yazılı olarak PDK BAKUR’lu arkadaÅŸlara yaptım. Ä°lginç olan bu insanların zaaflarını ve politik niteliksizliklerini sağır sultanlar duyarken PDK BAKUR mevcud yöneticileri ve BaÅŸur’daki üçüncü derece memurlar bir türlü görmek duymak istemediler.

Masanın son ayağı ise yıllar yılı vesayet silahşörleri arasında en ön saflarda yer almış, KDP geleneği ile uzak yakın alakaları olmayan eski silahlı militanların bugün KDP BAKUR dümeninde olmaları düşündürücü bir durum.
Maalesef bu arkadaÅŸlarda KDP BAKUR’un yasal kuruluÅŸ sürecinin sekteye uÄŸramasında enaz diÄŸerleri kadar sorumludurlar.
Defalarca PWD’li arkadaÅŸlara da KDP BAKUR’un biran önce kurulması, kurumsallaÅŸması gerektiÄŸini söylememe raÄŸmen üç ayağın sorunlu sorumluları bildiklerini okumaya devam ederek partinin kuruluÅŸ sürecini geciktirmek için her seferinde ilginç bahaneler bulabiliyorlardı.

Öyleki Mart 2017’de yasal baÅŸvuru yapılıp KDP BAKUR olarak Kürd sosyolojisiyle buluÅŸulmalı dediÄŸimde bir türlü illegaliteye alışmış üst aklın engellerini aÅŸamadım. Nisan referandumu bahane edilerek bir taraftan göbek büyüten müridlerin nabızlarına ÅŸerbet verilirken, diÄŸer yandan üç ayaklı masa arasındaki güvensizlik zirve yapıyordu.
Heba edilen onca zamanın tek ve net sonucu güvensizlik ve karşılıklı itimadsızlık olarak ellerinde patlıyordu.
KDP BAKUR misyonunun içler acısı halini anlamak için sorumlu bu üç ayağın çok iyi irdelenmesi gerekir.

Bu tablo içerisinde PDK BAKUR’lular olarak ikinci bir kez yine sonuçsuz bir Diyarbekîr toplantısı gerçekleÅŸtirdik. Ãœzüldüğüm bu davaya gönül vermiÅŸ donanımlı kadroların bu kadar hoyratça heba edilmelerine hiçbir zaman rıza göstermedim. Neylersiniz ki suyun başını tutanlar kendi menfaatleri doÄŸrultusunda suyun akışına istedikleri gibi yön vermeye devam ediyorlardı. Ta ki 11 Temmuz 2017 tarihinde İçiÅŸleri Bakanlığına yapılan tiraji komik baÅŸvuruya kadar yaÅŸanan serüven ucu görünmeyen karanlık bir mecraya doÄŸru hızla kanalize edildi.

Öyleyse ne yapmalı bu dakikadan itibaren üç ayaklı masa devrilmiÅŸ bu negatif süreç miladını doldurmuÅŸtur. Dolayısıyla bu vasıfsız KDP kopyacılarının KDP BAKUR adına söz ve söylem hakları kalmamıştır. Bu sürecin tek adresi KDP ÅŸahsında bu davaya ömrünü adayan Sayın Mesud Barzanî’nin denetimindeki KDP’dir. Bu nedenle de KDP’nin yetkili mercileri duruma biran öncenel koyup bu sorunlu insanları baybas ederek tarihi misyonuna yakışır dürüst kirlenmemiÅŸ siyaseti ve konjonktürel ÅŸartları okuyabilen, Kürdistani ulusal deÄŸerlerinden taviz vermeyen, sivil siyaset içerisinde düşünce militarizmi yapabilecek pırıl pırıl insanlarla KDP BAKUR’u kurdurup kurumsallaÅŸtırmalıdır. Aksi takdirde ana KDP’nin tarihi imajı zedeleneceÄŸi gibi baÅŸta Kuzey Kürtleri olmak üzere BaÅŸur Kürdistan’ıda bu durumdan ciddi sıkıntılar yaÅŸayabilir.

Her ne olursa olsun bilindik bütün ezberleri bozarak Rebaza Barzanî geleneğine uygun düşen yenilikçi KDP espirisini Kuzeyde Kürd sosyolojisiyle buluşturmak hem çoğulcu siyaset açısından bir gerekliliktir hemde tarihi misyonuna sahip çıkmak etik olarakta boynumuzun borcudur.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

two × two =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla