Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

G20 Zirvesi

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen G20 Zirvesi’nde ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin el sıkıştı. Trump ve Putin daha sonra ikili görüşmede bir araya geldi.

Hamburg Messe Konferans Merkezi’nde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde, aile fotoÄŸraf çekimi sonrasında, “Küresel Büyüme ve Ticaret” temalı birinci çalışma oturumuna geçildi.

Oturumun açılış konuÅŸmasını, G20 Zirvesi’nin Dönem BaÅŸkanı ve Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da birinci çalışma oturumuna katıldı.

Görüşme öncesi kısa bir konuşma yapan Erdoğan, Japonya Başbakanı Abe ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

ErdoÄŸan, “Ãœlkemizdeki menfur darbe giriÅŸiminden sonra ilk arayan BaÅŸbakanlardan birisi olduÄŸunuz için de sizlere teÅŸekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Ancak bu Fetullahçı Terör Örgütü, ne yazık ki Japonya’da eÄŸitim kurumları, dernekler ve sözde kültür merkezleri kisvesi altında faaliyetlerini yine sürdürüyor. FETÖ iltisaklı kuruluÅŸlar kendilerini Türk toplumunun temsilcisi gibi göstererek çeÅŸitli etkinlikler düzenliyor. Bunlar Türkiye’yi hiçbir ÅŸekilde temsil etmemektedir.” diye konuÅŸtu.

Görüntü alınmasının ardından, ikili görüşme daha sonra basına kapalı devam etti.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.

Erdoğan, oturumda ABD Başkanı Donald Trump ile bir süre görüştü. Görüşmede, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.

Basına kapalı gerçekleşen oturum, yaklaşık iki saat sürdü.

Rus medyası ise görüşmenin yaklaşık 30 dakika sürebileceğini aktardı.

Alman hükümeti Facebook sayfasında Putin ile Trump’ın el sıkıştığı görüntüleri paylaÅŸtı. Görüntülerde iki liderin de güldüğü, Trump’in Putin’in elini sıkarken, bir eliyle de Rus liderin dirseÄŸine dokunduÄŸu görülüyor.

Görüşme öncesi açıklamalarında her iki lider de Suriye, Ukrayna ve Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiÄŸi iddialarıyla zarar gören iliÅŸkileri onarmak istediklerini söyledi.

Ocak ve Mayıs aylarında Putin ile Trump’ın yaptığı telefon görüşmelerinden sonra Beyaz Saray ve Kremlin görüşmelerin özetini medyayla paylaÅŸmıştı.

ABD Başkanı ve Rusya Devlet Başkanı, zirve öncesi uluslararası meselelerle ilgili fikir ayrılıklarının işaretini vermişti.

  • Trump, PerÅŸembe günü Polonya’nın baÅŸkenti VarÅŸova’da yaptığı konuÅŸmada Rusya’ya ‘Ukrayna’yı istikrarsızlaÅŸtırmaya son vermesi’ çaÄŸrısında bulundu ve diÄŸer ülkelere de ‘sorumlu ülkeler topluluÄŸuna katılmaları’ çaÄŸrısı yaptı.
  • Putin de Alman gazetesi Handelsblatt’da G20 zirvesindeki önceliklerini sıralayıp, 2014’te Moskova’nın Kırım’ı ilhak etmesi sonrası ABD’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırımları kaldırması çaÄŸrısında bulundu.
  • Putin ayrıca, ABD’nin imzasını çeketiÄŸini açıkladığı Paris Ä°klim AnlaÅŸması’na destek çıkıp anlaÅŸmanın ‘uzun vadeli ikim düzenlemeleri için güvenli bir temel oluÅŸturduÄŸunu’ söyledi.

Ä°kili görüşme öncesi taraflardan Suriye’ye iliÅŸkin bir açıklama gelmedi. Ancak Washington, Suriye’de açıkça muhalifleri desteklerken, Moskova ise Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad’ın tarafında.

‘Putin’e yakın görünme tehlikesi’

Ä°ki liderin görüşmesinde Suriye’ye iliÅŸkin fikir ayrılığının da gündeme gelebileceÄŸi belirtiliyor.

BBC Diplomasi Muhabiri James Robbins’e göre Trump, Rusya’yla iletiÅŸimde seçtiÄŸi kelimelerin ‘Putin’e çok yakın görünme tehlikesini yaratabileceÄŸinin’ farkında.

Rus medyasının görüşmeye iliÅŸkin büyük beklentileri yok. Rossiykaya Gazeta’ya yazan Fyodor Lukyanov, “Asıl amaç iÅŸlerin daha kötüye gitmemesi” dedi.

Dünyanın gayrisafi hasılasının beÅŸte dördünü temsil eden 19 ülke ile Avrupa BirliÄŸi’nden oluÅŸan G20 ülkelerinin zirvesinde, gündemin ana maddelerini iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi ve ticaretin oluÅŸturması bekleniyor.

Zirvede Türkiye’yi de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan temsil ediyor.

AFP

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

5 × 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla