Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Ajan İddiası

Vengma / Almanya’nın Hamburg kentinde Bazı Kürtler ile bazı Almanlar basın toplantısı düzenleyerek Türk MÄ°T’inin bazı elemanlarının PKK’ye yakın bazı kiÅŸileri takip ettiÄŸini, onlara suikast düzenlemek istediklerini açıkladılar.

Bu iddia fazla inandırıcı deÄŸildir. Zaten KCK olarak bilinen ve PKK’ye baÄŸlı bütün kurumları yöneten yapının MÄ°T ile Abdullah Öcalan tarafından inÅŸaa edildiÄŸini bilenler biliyor.

Dolayısı ile MÄ°T’ in KCK aracılığıyla örgütü rahatça yönlendirdiÄŸi kuÅŸkusuzdur. Durum böyle iken, “adam sızdırma” olayı inandırcı deÄŸildir.

Bu ara Alman istihbaratı ile Türk istihbaratı arasında bilmediğimiz nedenlerden kaynaklanan bir düello söz konusudur.

Geçenlerde Ä°stanbul’da bir otelin üst katlarına bir Alman tarafından yerleÅŸtirildiÄŸi söylenen bir makinanın gezi meydanına otomatik olarak siyasi bildiriler fırlatması, halkı isyana çağırması haberleri, Türk polisinin yaptığı açıklamada “Türkçe ve Almanca yazılan bildirinin son kısmında, Bu bildiri Bavyera Eyaleti ve Alman Federal Hükümeti’nin maddi desteÄŸiyle finanse edilmiÅŸtir. DireniÅŸ hareketini destekleyin, bu bildiriyi yayın.” yazısı dikkat çekti.

Basın toplantısı yapan Kürtler ve Almanlar başkalarının şövalyesi olmasın mı diyor ve aşağıdaki haberi yayınlıyoruz:

Avrupa Postası / Almanya’da Kürt siyasetçilere karşı suikast planları yapmakla ve MÄ°T adına casusluk faaliyetlerinde bulunduÄŸu gerekçesiyle Hamburg’da gözaltına alınan Mehmet Fatih Sayan’dan sonra ikinci bir MÄ°T ajanı daha deÅŸifre edildi iddiası.

Konu ile ilgili olarak Hamburg Sol Parti Meclis Grubu Eşbaşkanları Cansu Özdemir, Sabine Boeddinghaus, Avrupa Kürdistanlılar Demokratik Toplum Kongresi ( KCDK-E) Eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç tarafından eyalet meclisinde bir basın toplantısı düzenlendi.

 

Konu ile ilgili olarak Göksungur  ve Özdemir yaptıkları açıklamada daha önce Mehmet Sayan’ın ardından Mustafa K. adlı “Mit ajanının” Hamburg’da yaÅŸadığını ve MÄ°T görevlisi ile birebir telefon görüşmelerine ait yazılı metin basına dağıtıldı.

‘MÄ°T YETKÄ°LÄ°Sİ İLE YAPILAN GÖRÜŞME ANONÄ°M OLARAK GÖNDERÄ°LDÄ°’

Bir soru üzerine Göksungur  Mustafa K. ile MİT görevlisine ait telefon görüşmelerin anonim olarak KCDK-E Eşbaşkanı Koç’un evine posta ile gönderildiğini hatırlatarak, ‘ Bu MİT ajanının özelliği, Kürt siyasetçilerden Zübeyir Aydar’ın, KCDK-E’nin Eş Başkanı Yüksel Koç’un, Alman Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir’in, yine HDP eski Milletvekili Sevahir Bayındır’ın özel olarak seçilmiş olmasıdır. Bu ajan diğer ajanlardan ayrı değildir. Bu MİT ajanı ile ilgili Alman devleti haberdardır. Ancak bir şey yapmamaktadır’ dedi.

Mustafa K.’nın yedi yıldan beri Hamburg’da  Kürt Demokratik  Toplumu ile yakın bağlantılar kurduğunu ifade eden Göksungur ‘ Bize ulaşan ses kayıtlarına göre bu ajan MİT’in yanı sıra Alman istihbaratına da çalıştığı ortaya çımıştır. Hamburg’da yaşayan Mustafa K. adlı ajanın Hamburg’da MİT elemanları ile yaptığı gizli bir görüşmenin ses kayıtlarında nasıl anlaştığını, önce Alman istihbartına bilgi verdiğini, sonradan da Türk devleti ile çalıştığını, MİT’in de kendisine para vereceğini, para karşılığında Kürt derneğinde de ve adı geçen politikacılar hakkında bilgi akışını sağlayacağı somut bir biçimde ifade etmektedir’ dedi.

Göksungur ‘ Sadece kendisi değil, aile olarak da Türk devletine çalışmaktadır. Kendisi MİT’e, Türk Kontgerilla güçlerine, Erdoğan tarafından kurulan ‘ Osmanlı Ocaklarına’ çalışıken çocukları da IŞİD’in hizmetinde çalışan katiller güruhu olarak Almanya’da yaşamaktadır. Elimizde Mustafa K.’nın MİT ile yapmış olduğu görüşmedeki ses kaydı da mevcuttur. Ses kaydında Mustafa K.’nin Kürt politikacları ve kurumlarının güvenini kazanmak için nasıl çalıştığını, yine Türk devletinin yöneticilerimizi nasıl hedef gösterdiğini ve nasıl infaz edileceklerini, infazdan üç saat önce bilmelerinin yeterli olduğuna dair nasıl taktik geliştirdiklerini görmekteyiz’ dedi.

Koç da Mustafa K. ile MİT arasındaki diyalogda da görüldüğü gibi MİT’in Kürtleri öldürmek için olduça örgütlü ve organizeli olduğunu ifade ederek ‘ Mustafa K. ile diyalog  halinde olan MİT elemanı, Mustafa K.’nın getirdiği bilgilerden hareketle’ getirdiği bilgileri beyefendiye verdim, ilgili yerlere ileteceğim’ demesi, Kürtlere karşı cinayet işleme çalışmasının ne kadar sistematik ve emir komuta ilşkilerinin temelinde yürütüldüğünü görmek açısından önemli bir bilgi notudur’ denildi.

‘ERDOĞAN VE HAKAN FİDAN ALMANYA’YA GELDİKLERİNDE TUTUKLANMALI’

Öte yandan yetkilier taleplerini şu şekilde sıraladılar: ‘ Bir an önce MİT’in Avrupa’daki kirli faaliyetlerine son vermesi, Mustafa K. ile MİT arasındaki diyalogda adı geçen Türk yetkililer hakkında işlem yapılması, somut delillerden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Almanya’ya geldiklerinde tutuklanması, Mehmet Sayan ile ilgili soruşturmanın derinleştirilmesi, Sayan ve Mustafa K. davaları ile Erdoğan’ın eski danışmanı olan Muhammed Taha Gergerlioğlu davasının birleştirilmesi, Alman Dış İstihbarat Servisi’nin ( BND) Almanya’nın diğer güvenli birimleri ile Türkiye güvenlik birimleri ile yapılan tüm anlaşmaların gözden geçirilmesi, MİT’in Almanya’da takip ettiği Kürt siyasetçileri ve muhaliflerin içinde olduğu ikinci  listenin de kamuoyuna açık hale getirilmesi, Türkiye’nin ve onun Avrupa’da kirli işlerini yürüten MİT’in Kürt kurum ve siyasetçilerini kriminalize etme politikalasına alet olaması, Alman hükümetinin bu konuda daha doğru ve tarafsız bir politika ekseninde Kürtlere yaklaşım göstermesi.’

MUSTAFA K.: YAÅžANANLARA ANLAM VEREMÄ°YORUM

MÄ°T ajanı olduÄŸu iddia edilen Mustafa K. ise kendisi ile yaptığımız telefon görüşmesinde, hakkında ileri sürülen MÄ°T elemanı iddiaların gerçeÄŸi yansıtmadığını açıkladı. Hayali bilgilerden haberdar olmadığını ve MÄ°T adına da hiçbir zaman faaliyet yürütmediÄŸine yer veren Mustafa K., yaklaşık bir aydır dernek faaliyetlerinden uzak kaldığına yer verdi. Gerekçesini sorduÄŸumuzda ise Mustafa K. ‘bir gösteri sırasInda resim çekiyordum. Yanıma gelen dernekten bir yetkilinin ” amma da çok resim çektin” sözü üzerine rahatsız oldum ve bundan dolayı da yaklaşık bir aydır derneÄŸe uÄŸramıyorum. Kendi iÅŸlerimle ilgileniyorum. Åžuan Türkiye’deki yaÅŸananlardan dolayı izine gitmeye bile korkuyorum. MÄ°T’çi olsam bu korkuya gerek yoktur” dedi. Konuyla ilgili Alman makamlarından herhangi bir mektup gelip-gelmediÄŸi sorumuz üzerine de, “hayır” yanıtı veren Mustafa K.,öyle birÅŸey olsa Almanlar peÅŸini bırakır mı dedi. Åžuan da neredesin? sorumuza ise “iki arkadaş ile kahvede oyun oynuyorum” cevabını veren Mustafa K. ‘yaÅŸanalara anlam veremiyorum’ dedi.

Mustafa K. ile MİT arasında geçen telefon diyaloglarından bazıları:

MÄ°T görevlisi: Musataf Bey, biz sizden aldığım bu bilgiyi, belgeleri dökümanlı olarak bize gelecek veya biz sizden gelip alacağız. Neresi olursa fark etmez. Be herÅŸekilde gelebilirim, yani hiç problem deÄŸil. Beni bugün böyle görürseniz yarın farklı olarak…

Mustafa K. Öyle olması lazım..

Mustafa K. Yüksel ile Cansu (Sol Parti Milletvekili) geldi. Ali Ülger ‘ bunları sen bahnhofa götür’ dedi. Korkuları da var, yani suikast korkusu olduğu için ben onlardan olmadığım için bana güvenmiyorlar.

MİT görevlisi: O bizim arama listesindeki mesele benim burada önemli olan şeylerden bir tanesi bu listeler. Üst düzeydeki listeler, bunlar önemli bağlantılar.

Mustafa K. Türkiye’den JÄ°TEM’den benim bayağı tanıdıklarım var. Yeni tanıştığım….var. Binali Kaçak var… ben iki yıllığına ÅŸu an o da istihbaratta. Bir arkadaÅŸ. Bunlarla ben istihbarat onlar beni iyi tanıyorlar, bana da kimliklerini açıklamıyorlar. Biz dediler ‘ senden birÅŸey isteyeceÄŸiz. Sen bize dost olacaksın sadece. ‘

MİT görevlisi. Evet.

Mustafa K. Vatansever olduğumu bildikleri için. Bizden vatan haini çıkmaz. Benim bir yeğenim de istihbaratçı.

MİT görevlisi: Bu işe niye girdiniz ya.

Mustafa K. Ben bu işe, yeğenim istihbaratçı, askeri istihbarata uzman çavuş.

Mit görevlisi: evet

Mustafa : Bir tanesi özel timde. Vatan hainlerine karşı savaşıyorlar. Ben bunlara gıcık kaptım, vatanımı koruma maksadıyla girdim. Ben bu MHP’lilere 200 tane belge götürdüm.

MIT görevlisi: 200 tane örgüt dökümanları ile ilgili belge götürmüştü, fakat biz ulaşamadık onlara.

Mustafa K. işte ben dedim ki ben bunların içine bunların anasını bellemek için giriyorum. Başka kimseye de söylemedim. Deşifre olmak istemiyorum. Ben buna kendi isteğim ile giriyorum.

Mustafa K. Ben yedi yıldır bunların içindeyim. Bunların hepsini size resim olarak da verebilirim.

MIT görevlisi: Şimdi bu bilgileri siz dostunuza hepsini iletebilirsiniz veya başka bir şekilde yapabiliriz. Tekrar sizinle bir görüşme yapabilirim.

MİT görevlisi: Sevahir Bayındır ile ilgili nokta atışı yapma durumumuz yok, yani bize kesin bilgi, katı bilgi, yani en azından üç saat öncesinde bile bir bilgi verme şansı eksikliği var. Bugün nerede kalacağı, yarın nerede kalacağı belli değil.

Mustafa K. Hep değiştiriyor, hep misafir olarak kalıyor. Onu ben Zolla söyledim. Savahir Bayındır bir milletvekili olduğu için ona hiç  dokunmuyor. Cansu hakkında bir bilgi verdiğim zaman hiçbir şekilde şey yapmıyorlar, yanaşmıyorlar yani.

MİT görevlisi: Koruma mı yapıyorlar onlara?

Mustafa K. Korkuyorlar, kanundan korkuyorlar, yani  yeri geldiğinde..

MİT görevlisi: Yani üst siyaset onları koruyor anladım kadarıyla.

Mustafa K. Evet üst siyaset koruyor. Cansu benimle, eyalet parlamentosunda Stern dergisine götürdü, Özgür Politikada benim röportajım çıktı. NDR’de röportajım çıktı…

Basın toplantısından önce Yüksel Koç’un Bremen’deki evinin önüne dün kuş ölüsü bırakıldığı ifade edildi.

Süheyla Kaplan / Adil Yiğit

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

sixteen − six =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla