Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Ferit Uzun Kimdir -4

Übrahim Küreken  / Bir insan toprağına bu kadar benzerse, suyu görünce çıldıran, kıpkırmızı, ipek tüller gibi ince, bereketli toprağına; bir insan o toprağın kara taşlarına bu kadar benzerse, Ermeni ustaların iri nasırlı ellerinde kesilen, şekillenen, sert, içli taşlarına, suyuna, o sert, soğuk, berrak Karacadağ suyuna bu kadar benzerse, bir insan insanlarına, “yaratan ve kahreden” insanlarına, yoksul, yoksul olduğu kadar yalnız insanlarına bu kadar benzerse benzediği bu şehir Siverek’tir ve benzeyen de elbette Ferit Uzun’dur.

İhanetin ve işbirlikçiliğin pusu kurmayı çok sevdiği bu şehirde bundan otuz altı yıl önce, bu gün devrimcilik yapan orta yaşa merdiven dayamış bir çok insanın doğduğu yıl Siverek’te zalimce katledildi. Henüz 28 yaşlarındaydı katledildiğinde. Evinin önünde, 22 Kasım Pazar sabahı. Diyarbakır a arkadaşının düğününe gitmek için hazırlandığı o gün, kucağında o zaman bir yaşında olan kızı Yekbun varken hem de. Tanıdık geldi mi bu sahne? Mutlaka kucağındaki Yekbun’u korumaya çalışmıştır o an, mutlaka o alçak kurşunlar bedenini yırtıp geçerken halkını düşünmüştür, yapılacak işleri, gidilecek köyleri, görülecek dostları, söylenecek türküleri, yazılacak şiirleri kurulacak düşleri, toprağın altında bekleyen buğday tanesini, kızının geleceğini, onu sevmeye doymamışlığını…

Ferit Uzun’un hayatı çok az biliniyor, ya da hiç bilinmiyor geniş devrimci kesimlerce. Bu satıları okuyan kimilerinin “aa yazar Mehmet Uzun’un amcaoğlu değil mi o” dediğini duyar gibiyim. Yok değil o kimsenin amcasının oğlu değil.

O Ferit Uzun. Elbette Mehmet Uzun’un dayısıdır, ama sadece Mehmet Uzun’un dayısı, akrabası olarak yâd edilemez, edilmemelidir. Ferit Uzun kişiliği ve mücadelesiyle Ferit uzun olarak anılmayı, daha fazla anılmayı ve sahiplenilmeyi fazlasıyla hak ediyor ve bu güne kadar bunun yapılmamış olmasından ötürü de her birimizin anısına özür borçlu olduğumuz gün gibi açık.

Ferit Uzun şiirle müzikle, Kürt folkloru ve halk oyunları ile yakından ilgili, sürekli üreten ve öğrenen öğreten bir ince kişiliktir. Birkaç şiiri ve çalıp söylediği şarkıları dışında bu güne ulaşan eseri yoktur. Bazılarının kayıp olduğuna inanılıyor.

Üretmesine, daha fazla yazıp söylemesine izin verilmedi. En verimli çağında koparılıp alındı korkakça. Bütün bunlardan daha da önemlisi Ferit Uzun Kuzey Kürdistan tarihinin önemli Marksist-Leninist önderlerinden biridir. “Kawa” adlı örgütün lider kadrosundandır. Ve Zamanının kawa’sı Kürdistan’da kitlesel olan ve daha da fazla kitleselleşme, halklaşma eğilimi olan bir yapıdır. Kawa ideolojik köken olarak jargon gerçeğe uygunsa Maoist bir yapılanmadır. “Cezayir Anlaşması” ile devreye giren Sovyet ve Baas Partilerinin Kürt ulusal güçlerine karşıtlığa varan işbirliği karşısında Kawa bölünme pahasına yüzünü Pekin’e döner.

En doğrusunu da yapar. Sosyal Emperyalizme karşı duruş ideolojik ve ilkesel anlamda Marksist-Leninistler için olmazsa olmaz bir belirteçtir. Ferit Uzun Dengê Kawa’nın lideridir. Yaşadığı ve faaliyet yürüttüğü Siverek bölgesinde yoksul köylüler arasında, ezilen emekçi kesimler arasında çok sevilir.

Bu sevgi teorik donanımından, liderliğinden ziyade onun yürüttüğü ve kişiliğinden de kaynağını alan pratik devrimcilikten, kurduğu derin sosyal ilişkilerden ileri gelmektedir. Ferit Uzun’un etrafında giderek örülen ve derinleşen bir halk hareketi görülmektedir, “Mercimek grevi” gibi Kürt Proleterlerinin hiç de alışık olmadığı ama sonuç da alındığını gördükleri bir grevi örgütler arkadaşlarıyla. Bir yandan da Ziraat Mühendisi olarak çalıştığı Siverek’te yoksul köylülerin her konuda bilinçlenmesi ve örgütlenmesi için emek harcar. Ferit Uzun sevgisi gibi bir olgu çıkar ortaya.

Devamı Var

1 Yorum
  1. Süleyman Çakır diyor

    EY KEK FERÎT TU JİBÎR NABÊ….

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

twenty − four =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla