Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Türkiye’nin Telaşı

Ä°ngiliz Guardian gazetesi, ABD ile Kürtlerin her zamankinden yakın olduklarını ve bu durumun Türkiye’yi telaÅŸlandırdığını yazdı. 

Gazetenin dış haberler sayfasındaki haber, Guardian‘ın OrtadoÄŸu muhabiri Martin Chulov ile Fazel Hawramy‘nin imzalarını taşıyor.

BBC Türkçe’nin aktardığı haber, Türkiye’nin geçen hafta Suriye’nin kuzeydoÄŸusundaki Kürt mevzilerine düzenlediÄŸi hava saldırılarının ardından, ABD askerlerinin öfkeli bir kalabalık arasından geçerek bir militana eÅŸlik etmelerinin ve hasarı incelemelerinin hatırlatılması ile baÅŸlıyor ve şöyle devam ediyor: “O kiÅŸi, gerçek adı Ferhat Abdi Åžahin olan ve ‘Åžahin Cilo’ adıyla bilinen üst düzey bir PKK lideriydi. Türk hükümeti onun başına 1 milyon 100 bin dolar ödül koymuÅŸtu. Kameralar o anı kaydediyordu. Åžahin Cilo kayda deÄŸer bir dönüşüm geçirmiÅŸ, aranan bir kiÅŸiden eÅŸlik edilen bir kiÅŸiye dönüşmüştü.”

Guardian’daki haberde, Cilo’nun güçlerinin Washington ve Ankara tarafından ‘terör örgütü’ olarak görüldüğü ancak ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı yürüttüğü savaÅŸta merkezi bir rol üstlendiÄŸi belirtiliyor. Bölgede iÅŸlerin daha da karışacağının kesin olduÄŸu vurgulanıyor.

Haftasonu ABD zırhlı araçlarının Türkiye-Suriye sınırı yakınlarında Türk ordusu ile YPG güçleri arasında bir tampon bölge oluşturduğuna dikkat çekilen haber şu satırlarla devam ediyor:
“Türkiye’nin hıncının giderek artmasına raÄŸmen, Washington Kürtleri IŞİD’e karşı verilen mücadelenin bundan sonraki aÅŸamasında, ki o aÅŸama Rakka’ya ilerlemek, vazgeçilmez bir müttefik olarak görmeye devam ediyor.

“Türkiye, (ABD BaÅŸkanı Donald) Trump yönetiminin bu durumu deÄŸiÅŸtireceÄŸini sandı…Ancak ABD-Kürt paktı zayıflamıyor, tam tersine güçleniyor. Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan yeniden, filizlenen bu ittifakın Kürtlerin özerklik çabalarını güçlendireceÄŸini ve kendi ülkesinin sınırları içinde isyan ateÅŸini yeniden alevlendirebileceÄŸini iddia etmeye baÅŸladı. Öyle ki, Türkiye Salı sabahı düzenlediÄŸi hava saldırılarını ABD’ye sadece 52 dakika önce haber verdi.”

Bununla birlikte Guardian’daki haber, ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner’in, Cilo’nun ABD askerleriyle çekilmiÅŸ fotoÄŸrafları ile ilgili bir soruya verdiÄŸi yanıt ile son buluyor:
“Ãœst düzey Amerikan askerlerinin PKK liderleriyle el sıkıştığı ya da görüştüğü yönündeki ifadedeki saygının ciddi ÅŸekilde sorgulanmasını isterim. Daha önce söylediÄŸim gibi PKK, ABD tarafından “yabancı bir terör örgütü’ olarak görülmektedir.”

Kaynak TheGuardian and bbc

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

13 − twelve =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla