Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

‘PKK yanlış yaptı’!

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, “cumhurbaÅŸkanlığı hükümet sistemi”nin yüzde 51.4 “evet” oyuyla kabul edildiÄŸi halk oylamasıyla ilgili olarak  “AK Parti’den gelen ve ÅŸu an tekrar geri dönmekte olan Kürt seçmenler, hendek siyasetine karşı çıkmıştır. PKK’nın iki yıl boyunca devam eden yanlış siyasetini onaylamamıştır. Cevabı birilerine çok zor geliyor. ‘PKK yanlış yaptı, hendek, iç savaÅŸ, çatışma, ÅŸiddet, terör, yanlıştı’ diyemiyor yüksek sesle” dedi.

DoÄŸan Haber Ajansı’ndan (DHA) Ferit Aslan‘ın haberine göre; Erbil merkezli uydudan yayın yapan K24 Televizyonuna referandum sonuçlarını deÄŸerlendiren Tan, 7 Haziran seçimleriyle beraber AK Parti’den HDP’ye gelen 2 puan muhafazakâr oyun 1,5 puanına yakının “hendek siyaseti”nden ötürü tekrar AKP’ye gittiÄŸini ileri sürdü.

Doğru analiz yapılmaması halinde HDP’nin daha da kan kaybedeceğini iddia eden Tan şunları söyledi:

“AK Parti’den gelen ve ÅŸu an tekrar geri dönmekte olan Kürt seçmenler, hendek siyasetine karşı çıkmıştır. PKK’nin iki yıl boyunca devam eden yanlış siyasetini onaylamamıştır. Ancak hayır diyen muhafazakar seçmen AK Parti’ye de teslim olmamıştır.”

“Ak Parti oylarından görece bir artış var. Hayır oyları yine çok güçlü. Mesela Diyarbakır’da ‘Hayır’ oyları yüzde 67.6’dır. Bu, çok yüksek bir rakamdır. Ama bir önceki seçime göre düşüş var. Diyarbakır’da Ak Parti’de de bir önceki seçime göre görece bir artış var. Önce ÅŸu tabloyu ortaya koymak lazım; yani bu bölgede zaten AK Parti’nin, Refah Partisi’nin eskiden beri Kürtler içerisinde ciddi bir tabanı vardı. Dindar, muhafazakar Kürtler, Refah Partisine, Fazilet Partisine, Ak Parti’ye oy veriyordu. Türkiye genelinde ÅŸu an bütün alan analistleri diyor ki; 2 milyonun üzerinde dindar- muhafazakâr Ak Partili Kürt seçmen, oyunu HDP’ye verdi. Bir geçiÅŸ oldu, 1 Kasım’da bunların 1 milyonu geri döndü. Åžu anda da bir kısmı tekrar geri dönüyor. Yani bölgede 400 bin olmak üzere HDP’nin Türkiye genelinde toplamda 700 bin gibi bir oy kaybı var.”

Ak Parti’den gelen ve ÅŸu an tekrar geri dönmekte olan Kürt seçmenler, hendek siyasetine karşı çıkmıştır. PKK’nın iki yıl boyunca devam eden yanlış siyasetini onaylamamıştır. Bunun esas sebebi budur. ‘Hayır’ oyu verenler de hendek doÄŸrudur demedi, yani bundan da o netice çıkmıyor. Åžu an toplumda bir anket yapın kitlenin içine girin, Kürt halkının ezici çoÄŸunluÄŸu bu siyaseti yanlış görmüştür. Ama Tayyip ErdoÄŸan’a da gidip teslim olmamıştır.”

“Ak Parti’den gelen ve tekrar geri gitmekte olan bir kitle vardır. Bunun sebeplerinin araÅŸtırılması lazım. Bunun sebebi de bellidir. Halk iç savaÅŸ istemiyor, hendek siyaseti istemiyor, demokratik kanallara destek verilmesini istiyor. Kimse PKK yanlış yaptı, hendek, iç savaÅŸ, çatışma, ÅŸiddet, terör, yanlıştı’ diyemiyor yüksek sesle.”

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

7 − 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla