Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Irkçılık

Facebook //  Bugün sınıfta “Dünya barışını saÄŸlamak için ne yapabiliriz?” diye sordum. Öğrenciler hep bir ağızdan “Irkçılığı sona erdirmeliyiz” dediler. “Öyleyse siz ırkçı deÄŸilsiniz” dedim. “Hayır deÄŸiliz” dediler. Ä°yi dedim, ölçüp görelim.
Bir Kürt’le komÅŸu olmak istemeyenler el kaldırsın bakalım. 22…
Arap’la. 3
Aleviyle. 17
Ateistle. 17
Hristiyanla. 19
Göçmenle. 7
Yoksulla bile birlikte yaÅŸamak istemeyen 2 kiÅŸi var.
En istenmeyen grup Kürtler. 22
Kürtlerle yaşamak istemeyen bir de Kürt kızı var.
“Kızım sen Adıyaman’lı deÄŸil misin?” dedim.
“Evet” dedi.
“Peki Kürt deÄŸil misin?” diye sordum.
“Pek sayılmaz” dedi.
“Nasıl yani?” diye sordum.
“Dedem Kürt” dedi.
“O zaman baban BoÅŸnak, sen de Macarsın” dedim.
Sınıf güldü. O da mahçup güldü.
Bir baÅŸka kıza dönüp “Kızım sen Hatay’lı deÄŸil misin? Arap deÄŸil misin?”
“Senin derdin ne ki Kürtlerle yaÅŸamak istemiyorsun?”
Kem küm etti.
Bu arada sınıf 30 kişilikti.
Sınıfta sadece 1 kişi tek bir kere bile parmak kaldırmadı. Her sorduğumda omuz silkti. Arkadaşlarına utanır gibi baktı.
“Sen neden hiç parmak kaldırmadın?” diye sordum.
“Çok saçma öğretmenim. Ä°nsanlar ikiye ayrılır. Ä°yi insanlar ve kötü insanlar diye. Türk, Kürt, Müslüman, Hristiyan diye ayrılmazlar” dedi. O kız gözümde büyüdü, büyüdü, büyüdü. Zaten büyüktü. TeÅŸekkür ettim.
Sınıfa dönüp “Aslında farkında deÄŸilsiniz ama hepiniz ırkçısınız” dedim. Bir kiÅŸi hariç. “Ama kızmıyorum. Bu sizin tercihiniz deÄŸil çünkü. Size böyle öğrettiler” dedim. Bir anlam verememiÅŸ gibi baktılar.”Peki benim Urfa’lı olduÄŸumu biliyor musunuz?” diye sordum. “Evet” dediler. “Peki Urfa’lı hiç Türk tanıdığınız var mı? ” diye sordum. “Yok” dediler. “Yok. Çünkü Urfa’nın yerli halkları Kürtler ve Araplardır.” dedim.
“Åžimdi benimle komÅŸu olmak istemeyenler parmak kaldırsın” dedim. Kimse kaldırmadı. Israr ettim. “Memnun bile oluruz” dediler. “Ama ben Kürdüm” dedim. “Ne önemi var?” dediler. “Öğreniyorsunuz çocuklar” dedim. “Daha çok yolumuz var ama. Zehir damarlarınıza zerkedilmiÅŸ bir kere. Ä°yileÅŸmeniz zaman alacak. O zamana kadar konuÅŸmaya devam edeceÄŸiz.”

Facebook

 

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

11 − eleven =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla