Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

İsveç İsveç Olalı

Åžilan YaÅŸar // Hayret bir ÅŸey ! bugün Ä°sveç kırk derece , iliklerimize kadar ısındık. Kaçmadık. Tepemize güneÅŸ geçer falan da demedik…
İnanılır gibi değil. Onca sürgün hayatım var, ilk kez bu sıcaklığı gördüm. Yoksa artık yerli mi olacağız, kanıksama zamanı geldi mi ? Ne de olsa  İsveç  doğumlu iki çocuğum var. Noel ve paskalya kutlar oldum. Dilerim onların sürgün hayatı olmaz. Benim dededen miras sürgün hayatım oldu. Devletsizlik öyle bir şey ki, hiç ummadığınız bir anda dünyanın öbür ucunu boylayabilirsiniz.

Şimdi nereden aklına geldi geçmişi deşmek ?,  diye- düşünebilirsiniz. Birazdan onu da anlatacağım. Duygulandım!

Sürgün kavramı, coğrafi olarak yerinden yurdundan edilme anlamı yanında siyasal, kültürel ve ekonomik boyutlar içeren bir süreç. Kültür ve kimliğin yaşamın her boyutuyla olan ilişkisi nedeniyle sürgün öncesi ve sonrasında yaşananları içerisine alan hafıza kaydı, derin sosyal ilişkiler içinde taşınarak kuşaktan kuşağa akratılır. Belirli grup ya da bireye ait hatırlamalar kendi deneyimlerine dayalı ve duygu yoğunluğu taşır. Ancak benzer hatıraların varlığı birey ve grupların böyle bir olay yaşadıklarını ve toplumsal hafızanın tümüne damga vurur.

Tam da bu nedenle Ä°sveç’e geldiÄŸim günleri hatırladım: Hava eksi kırk derce soÄŸuktu. Tam bir hafta dışarı çıkmadan yüksek ateÅŸle yataklık oldum. Bu bir hafta süresince -sürgün hayatlar üzerine bir dizi kitap okudum. Her birinde sürgün hayatın buz kesen psikoloji anlatılırken fiziki soÄŸukluÄŸunu anlatan olmamıştı. Anlatıları ve yaÅŸananların toplumsal hafıza ve kültürel taşınmadaki rolü, nedeniyle sürgün bir Kürt olarak ilk defa bugün yürekten ısındım.

Hayret bir ÅŸey! Ä°sveç tam kırk derece! Aman nazar deÄŸmesin… Kırk bir kere maÅŸallah !

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

five − 3 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla