Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

İsrail ve İran arasında açık Savaş

Jerusalem Post: İsrail ve İran arasında açık savaş basladi.
Ä°srail, Ä°ran IHA’sı düşürüp Suriye’deki Ä°ran hedeflerini vurdu. Ardından Suriye Ä°srail F-16’sı düşürdü. Ä°srail’in Ä°ran Ä°HA’sını düşürmesiyle iki ülke arasında kılıçlar açıkça çekilmiÅŸ oldu.
İsrail’in Jerusalem Post gazetesinde yayımlanan Yaakov Katz imzali analiz yazısı, bu sorunun cevabını arıyor.

Yazının satırbaşları şöyle:

Dün Hizbullah’ın en üst düzey komutanlarından Imad Mughniyeh’nin ölümünün 10’uncu yıldönümüydü. İsrail istihabaratına göre, Mughniyeh’nin yokluğu ‘hala hissediliyor.’
1983’te Lübnan’daki Amerikan askeri üssüne bombalı saldırı, 1992 Ä°srail KonsolosluÄŸu, 1994 Buenos Aires Yahudi kültür merkezi saldırılarının arkasındaki isim olan Mughniyeh, Ä°ran’lı patronlarıyla görüştükten hemen sonra Åžubat 12 2008’de öldürülmüştü.

Mughniyeh’nin suikasti ve Ä°srail’e atfedilmiÅŸ sayısız operasyon ve hedef cinayeti, Ä°srail ve Ä°ran arasında yıllardır süregelen ‘gölge savaşı’nın bir parçası olarak devam ediyor.
Şimdiye kadar bu savaş gizli kapaklı yürütüldü. Savaşın bazı detayları kamuoyu tarafından bilinse de, büyük kısmı sır kalmaya devam ediyor.

Cumartesi günü kuzey İsrail’de gerekleşen olay, İran ve İsrail arasında direkt savaşın başlangıcı. İsrail üzerindeki İHA’nın düşürülmesi, İsrail’e ait F-16’nın düşürülmesi, ve akabinde İsrail’in Suriye ve İran’a karşı misilleme saldırıları, İran’in yeni Suriye’deki gücünü bilemesi devam ettiği takdirde bölgede patlayacak daha geniş bir çatışmanın sadece giriş sahneleri.
Ä°ran’ın Cumartesi günü olanlardan ders alıp almadığını öğrenmek için henüz çok erken. Bir yandan Ä°ran Ä°srail’e Ä°HA sızdırmayı baÅŸardı – her ne kadar yolu kesilmiÅŸ olsa da. MüttefiÄŸi Suriye ise Ä°srail savaÅŸ jetini düşürmeyi baÅŸardı. Fakat diÄŸer yandan Ä°srail, 1982’de Suriye’nin hava savunmasının neredeyse tamamen yok ettiÄŸinden beri, ülkedeki en kapsamlı bombalamalarını gerçekleÅŸtirdi.
İsrail’in misillemesi iki nedenden dolayı önem taşıyordu: F-16’yı düşürmek için kullanılan

Suriye güçlerini etkisiz hale getirmesi gerekiyordu ve İHA’yı yöneten kontrol merkezini bombalayarak İran’a bir fatura çıkarması gerekiyordu.
Peki İsrail caydırıcılığında etkili olabildi mi? Bu sorunun cevabı İran’ın sıradaki hamlesine bağlı. İran, Suriye’deki varlığını güçlendirmeye devam edecek mi? Ya da ilerleyen günlerde İsrail’in ‘egemenliğini yeniden ihlal’ mi edecek?

Teletex News 24

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

2 × one =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla