Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Rusya Ne Yapmak Ä°stiyor?

Mehmet Kobal // Putin yönetimi, ErdoÄŸan Türkiyesinin cihadist politikasının bir geleceğı olmadığını biliyor. SaÄŸa sola toslayan Ankara hükümetinin sığınacak bir liman arayışını hiç süphesiz kullanacak ve ErdoÄŸan üzerinde planlarını gerçekleÅŸtirme fırsatını ıskalamayacaktır. Rusya, ABD ile emperyal rekabetini, kendisine mecbur kalmış Türkiye üzerinde bölge pazarlığına dönüştürmesi Ä°dlib’i boÅŸalt Afrine saldır politikasıyla devam ettiriyor. Görünen o ki, Kürd sorunun çözümsüzlüğü Türkiyenin bütün baÄŸlantılarına ihale kapısı olmuÅŸ.

Türkiye Kürd karşıtlığı politikasıyla Irak ve Kürdistan’da Ä°ran’a kazandırdı. Åžimdi Suriye politikasından da Rusya’ya yatarak rejime, olmazsa cihadist terör örgütlerine kazandırma çabasıyla Kürdlere kayip ettirmeye çalışıyor. Türk devleti, Afrin ve Ä°dlib’de ÖSO ÅŸemsiyesi altında silahlandırdığı cihatçı terör örgütlerin hamiliÄŸini östlenmekle baÅŸaramayacaktır. GloballeÅŸen dünyanın bölge çıkarları ve 50 milyonu aÅŸkın Kürd milletin devletsizliÄŸi keza Kürdlerin cihatçı terör çetelerine karşı duruÅŸu ve siyasi otoriteleriyle bütünleÅŸmış coÄŸrafik hakimiyeti görmezlikten gelinmeyecektir. Kürd Milletinin, kendi siyasi otoriteleri tarafından yönetilmesi ulusal, insani bir hakdır. Dünya devletleri ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM), ölü sayıcı Türk devletin Afrin, Batı Kürdistan iÅŸgal giriÅŸimini durdurmalıdır.

Türk devleti, dünya’nın en tehlikeli kafa kesici islamist terör örgütleriyle stratejik iÅŸbirliÄŸi içinde olması, Rusya’nın müslüman azınlığı ve Ceçen hassasiyetiyle uyuÅŸmazsada, Tahran’la birlikte Ankara’nın Kürd düşmanlığından kaynaklı Suriye politikasını baÅŸa sarmanın keyfini çıkarmaya devam edecektir. Rusya, PYD-YPG’ nin karşılıklı çıkarların örtüşmesiyle kualisyon güçlerin müttefiÄŸi haline gelmesini Suriye ve Ä°ran özgülünde bölgesel menfaatine aykırı buluyor. O nedenle Batı Kürdistan halkını ve direniÅŸ kuvvetlerini Türkiye’nin tehdit ve saldırılarıyla kendine muhtaç bırakma politikası doÄŸrultusunda bölgesel çıkarlarına uygun ABD’ye karsı pozisyon almasını istedi.

Rusya, Türkiye’nin, cihadist örgütler üzerindeki etkisini kullanarak Ä°dlib gibi yerlerden çekilmelerini saÄŸlama temelinde Afrin saldırısanı tolere etti. Özetle Putin, ErdoÄŸan’a 2016’da Haleb’ı cihatçılardan Suriye rejimine bırakma karşılığında Cerablus’ta YPG’nin ilerleyiÅŸini durdurması, 2 yıl sonra Afrin’e saldırtma karşılığında Ä°dlib’i cihatçı gruplardan boÅŸaltma retoriÄŸi ile devam ettiriyor. Düşman güçler olan Türkiye, Suriye ve Ä°ran’nın Kürd hakimiyetini zaiflatmada zımmi birleÅŸmesi Rusya’nın son dönem politikası oldu.

Ä°ran idam cumhuriyeti, umudunu Türk devletin tarihsel Kürd düşmanlığının ErdoÄŸan üzerinde yeni iÅŸkallerle Türk, Kürd, Arap savaşına evrilmesine baÄŸlamış. Zaten ErdoÄŸan’da iktidarda kalmak için uyguladığı kitlesel ÅŸiddetle iç savaşı göze almış politikasıyla bu konsepte hizmet ediyor. Kürd ulusal meselenin çözümsüz bırakılması ve Kürdlerle koloniyalist bölge devletlerin sürekli hasım ve çatışır pozisyonda tutulması emperyalist devletlerin bölgesel rekabet ve paylaşımını kolaylaÅŸtırıyor.

O nedenle Afrin, Batı Kürdistan’ın istikararsızlaÅŸtırılmasında Türk devleti ve iÅŸbirliÄŸi içinde olduÄŸu cihadist terör çeteleri kürdlere karşı kullanılıyor. Bu realite batı devletlerin bilgisi dahilinde ve dünya medyasinca iÅŸleniyor. Batı basınına göre Türkiye, Afrin iÅŸgaline karşılık Ä°dlib ve benzer bölgeleri söz konusu cihadistlerden boÅŸaltarak iÅŸgal edeceğı Afrin, Rojava’ya aktarma planı Moskova, Tahran ve Åžam’ı, kualisyon güçlerine karşı ayni konsepte ortaklaÅŸtırıyor.

Sömürgeci bölge devletlerin hedefi, Kürd direniÅŸ kuvvetlerini istedikleri anlaÅŸmaya zorlamak, Afrin gibi sınır bölgelerine Arapları yerleÅŸtirerek Kürd nufusunu elimine etmek ve Kürd politik otoritelerin ABD önderliÄŸindeki kualisyon güçleriyle iliÅŸkisini kesmeye zorlayarak yalnızlaÅŸtırmaktır. Rusya DışiÅŸleri sözcüsü Zaharova’nin, insiyatifi Kualisyon güçlerine bırakmama adına ve insan yaÅŸamını hiçe sayan retorik açıklamalarla Afrin iÅŸgal giriÅŸimine sesiz kalması söz konusu könsepti savunma politikasidir.

Türkiye’nin Kürdlere kayibettirmeye endeksli ortadoÄŸu bölge politikası başından çökmüştü.Türk cumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, gaza getirilidi. Muslüman kardeÅŸleri Suriye’de iktidara getirme hesabı tutmadı. Uluslararası cihadist çeteleri milli kuvvet kabilinde silahlandirarak 3 ay içinde Suriy’de iktidar yapma ve Emevi camii’de namaz kılma hevesi gerçekleÅŸmedi. Kafa kesici mücahit cellatlarla birlikte Kürdleri Kobane’de gömme planı, Kürd ulusal kuvvetlerin harikulade direniÅŸ ve dayanışmasıyla bozguna uÄŸratıldı. Suriye’nin yıkımında baÅŸ rol oynayan Ankara hükümeti, ÅŸu sıralar Perinçek’ın topal aklıyla kelesini istediÄŸi BeÅŸar Esad’a iÅŸbirliÄŸi teklifiyle Afrin iÅŸgaline kalkışmasıda yenilgi ile sonuçlanacaktır.

Kürdlere kılıç çekmede baÅŸka bir mahareti olmayan Türk devleti, Kürdlere saldırdıkça bağımlılığı artacak, zaiflayacak ve parçalanacaktır. Müttefik iliÅŸkisini Kürdlerin kayıbı üzerinde inÅŸa eden Ankara hükümeti, Batı Kürdistan Federe statüsünün yıkılması için kendini pazarlamadık devlet ve cihadist örgüt bırakmadi. Putin, ErdoÄŸan hükümetinden, Afrin saldırısına karşılık Ä°dlib’e yığılmış cihadist örgütlerin çıkarılması sözü almış. ErdoÄŸan’da mevcut cihadistleri ÖSO ÅŸemsiyesi altında Rojava savaÅŸ sahasına aktarmak için ikna edeceÄŸini belirtmiÅŸ.

Türk devleti, Rusya, Ä°ran’la anlaÅŸtığı gibi cihatçı yandaÅŸlarını Ä°dlib’te Öso ÅŸemsiyesi altında Afrin ve Rojava’ya taşıması için Kürd özgürlük küvvetlerini yenilgiye uÄŸratması lazım. Ancak bu planin gerçekleÅŸme ÅŸansı sıfır olduÄŸuna göre asıl problm bundan sonra baÅŸlayacaktır. Özetle TC’nin son yedi yıllık Suriye politikası Kürd, Arap ve gayri müslüm toplumların kırılmasından baÅŸka bir iÅŸe yaramadi. Tabi bu cihatçı kirli savaÅŸ politikası CHP’nin katkılarıyla baÅŸarıldı. CHP’nin vatan, millet algısı AKP’ninkinden daha faÅŸist ve 1930’ların gerisindedir. Beyinleri fosilleÅŸmış CHP yöneticileri ve medyası halen AKP hükümetini, PKK ile ateÅŸkes süreci üzerinde eleÅŸtiriyorlar.

Bütün dünya devletleri kabul ediyorki Kürdler Türk, Arap ve Acem devletlerince yönetilemiyor. O nedenle ilgili devletler Kürdistan ulusal meselenin Türkiye, Ä°ran, Irak ve Suriye ile çözümünü Federasyon mu? Bağımsızlık mı? tartışmasıyla Kürd siyasi otoritelerini en üst düzeyde ağırlıyorlar. Kendini Irak, Suriye gibi baÅŸedilmez bulan Türk devletin sınırsız Kürd düşmanlığı, Türkiye’yi yıkıma, Kürdleri ise daha güçlü devletlerle iÅŸbirliÄŸine zorlamaktan baÅŸka bir iÅŸlevi olmayacaktır.

NATO’nun ikinci ordusuna sahip Türk devleti, hertürlü kara, hava üstünlüğüne raÄŸmen, Öso’nun ÅŸemsiyesi altında topladığı islamcı örgütlerle birlikte Kürdlere karşı zafer naraları atması bütün Türkler için bir utançtır. Sanki Ä°ngiltere, Fransa, Rusya gibi bir devletle savaşıyorlarmış gibi medyalarıyla birlikte seferberlik ilan etmiÅŸler… Devlet adabına, edebine sahip bir kuvvet, dengine karşı savaşı kazansa bile bu denli alçalamaz.!

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

3 × four =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla