Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Seyehat Güvenliği Olmayan Ülkeler

Dünyanın lider tıbbi ve seyahat güvenliği yardım şirketi International SOS, 2018’in “seyehat riski taşıyan” ülkelerini yayınladı. Terörizm, doğal afetler, trafik kazaları ve bulaşıcı hastalıklar gibi parametreler bir ülkenin güvenli olup olmadığını belirliyor. Bu parametreler bir araya toplanıp, istatistikleri oluşturulduğunda dünyanın en tehlikeleri ülkeleri ortaya çıkıyor. Ortaya çıkan listeye Türkiye ile birlikte birçok sürpriz de yer alıyor.

2017 Global Terörizm İndeksine göre dünyanın birçok ülkesi terörizm tehlikesi ile boğuşuyor. Orta Doğu ülkeleri listenin ciddi bir bölümünü oluşturuyor. Terörizm listesinin birincisi 2002 yılında  ABD işgali ile iç savaşın beşiği haline gelen Irak.

Listenin ikinci sırasında ise yine 16 senedir birçok farklı ülkenin işgali altında bulunan Afganistan bulunuyor. ABD, Sovyetler Birliği, İran gibi devletlerin ve bunlara ek olarak birçok örgütün konuşlandığı Afganistan “rahat yüzü” göremeyen bir devlet.

Listenin üçüncü ve dördüncü sırasında ise sırasıyla Nijerya ve Suriye  bulunuyor. Nijerya, yıllardır iç savaş ile boğuşuyor. Irkçılık, din savaşlarının ve kabile çatışmalarının birçok canı yaktığı ülkede artık karşıt görüşler “terör” ile buluşuyor. Dördüncü sırada bulunan Suriye’nin durumu ise malum. 2011 yılından beri Devlet Başkanı Beşar Esad ve muhalifleri arasında başlayan siyasi kargaşa hızlıca iç savaşa dönüştü. Merkezi otoritenin çatışmalardan dolayı etkisiz kaldığı ülkede İŞİD, El-Kaide ve Nusra Cephesi gibi terörist gruplar kol geziyor. İki mahalle arasında bile otoritenin değişebildiği ülkede terörizmi engelleyebilecek hiçbir önlem bulunmuyor.

listede dokuzuncu sırada bulunuyor. İŞİD, PKK ve FETÖ gibi terör örgütlerinin direk hedefinde olan ülkemizde, terörizm, hem sivilleri hem de askerleri sıkça hedef alıyor. Hindistan, Libya, Somali, Yemen ve Pakistan terörizm listesinin ilk onunda yer alan diğer ülkeler.

Uluslararası SOS örgütünün yayınladığı belgelerde doğal afetlerde önemli bir yer tutuyor. Seyehat etmek isteyen insanların gidecekleri ülkelerde karşılaşabilecekleri  olağanüstü durumları açıklayan listenin ilk beşinde Vanuatu, Tonga, Filipinler, Guatemala ve Bangladeş bulunuyor. Doğal afet olarak depremler, fırtınalar, deniz seviyesinde olan değişiklikler ve kuraklıklar bu beş ülkedede sıkça rastlanıyor.

Sağlık ile ilgili hazırlanan raporlarda kuruluşa bildirilen 330 bin hastalık vakasına göre Türkiye, Polonya, Baltık Cumhuriyetleri, Hırvatistan, Romanya, Bulgaristan, Kıbrs Rum Kesimi, Fas ve Tunus gibi ülkelerle birlikte orta dereceli hastalık rizikosu olan ülkeler grubunda yer aldı. Yol güvenliği” meselesininde önemli yere sahip olduğu raporlarda, Venezuela, Libya, Tayland, Dominik Cumhuriyeti ve Nijerya en yüksek “ölüm” oranına sahip olan ülkeler.

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

12 + one =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla