Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Parola: Ölmek kolay İşareti: Yaşamak zor

Aziz Ãœstel // Devlet içinde kan gövdeyi götürüyordu. Tarih Birinci MÄ°T Raporu’ndan (1988) ikincisine (1996) doÄŸru ilerlerken, devlet içinde saflar belirlenmiÅŸti:

MİT Kanadı: Güvenlik Daire Başkanı Mehmet Eymür, MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas, Korkut Eken. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve İstihbarat Daire Başkanı Attila Aytek. Bu ekibin reisi Hiram Abbas 1990 yılında bir silahlı saldırı sonucu öldürülünce, Mehmet Eymür başa geçti.

Emniyet Kanadı: Şükrü Balcı, Ãœnal Erkan, Mehmet AÄŸar, o yıllarda MÄ°T Ä°stanbul Bölge BaÅŸkanı olan Nuri GündeÅŸ, MÄ°T görevlileri Cengiz AbaoÄŸlu, Mustafa Ercan’dan oluÅŸuyordu. Bu grubun reisi Şükrü Balcı 1993’te ABD’de öldü ve yerine Mehmet AÄŸar geçti.

Takvim 1993’ü gösterdiÄŸinde AÄŸar çok güçlenmiÅŸti. Özel Harekat tümüyle onun elindeydi, polisin tamamı da. Bu arada devlet içinde de önemli geliÅŸmeler oluyordu: Özal ölüyor, yerine Süleyman Demirel geçiyordu. Tansu Çiller DYP Kongresi’ni kazanıp baÅŸbakanlık koltuÄŸuna oturmuÅŸtu. MGK’ya Ãœnal Erkan, Mehmet AÄŸar gibi ÅŸahinler girmiÅŸti. Yeni Genelkurmay BaÅŸkanı, herkesi ÅŸaşırtan bir demeç veriyor ve Çiller’in emrinde olduÄŸunu söylüyordu: “Tansu Hanım ÅŸak diye emreder ben de tak diye yaparım!” sözlerinden sonra basın Orgeneral DoÄŸan GüreÅŸ’i diline dolamıştı. Ä°lk kez bir Genelkurmay BaÅŸkanıyla resmen dalga geçiliyordu. (Faili Meçhul Cinayetler Tarihi-Orhan Gökdemir)

Bu dönemin hemen öncesinde ordu içinde de bir tür temizlik yapılmıştı. Lice’de Bahtiyar Aydın öldürülüyor, Jandarma Genel Komutanı EÅŸref Bitlis’in uçağı bilinmeyen bir nedenle düşüyor, JÄ°TEM’in kurucusu ve yöneticisi Cem Ersever arkadaÅŸlarıyla birlikte faili meçhullere kurban ediliyordu. Devlet PKK’yla savaÅŸmak için yeniden yapılanıyordu.

Mehmet AÄŸar 1993’ün “ruh halini”Susurluk Komisyonuna anlatıyordu:“Åžimdi ben Emniyet Genel Müdürlüğü görevine atanmadan bir ay önce Bingöl yolunda 33 askerimiz ÅŸehit olmuÅŸtu. PKK’nın sözde ateÅŸkesinin ardından yoÄŸun eylemler baÅŸlamıştı; büyük kentlerde insanlar öldürülüyor, bombalar patlıyordu. Özellikle Antalya, Marmaris ve Bodrum’daki patlamalardan sonra kıyılar bomboÅŸtu… Toplumun her kesimi ‘ne yaparsanız yapın ÅŸu iÅŸi bitirin’ diyordu.”

AÄŸar ilk iÅŸ olarak terörle mücadele konusunda deneyimli arkadaÅŸlardan bir kadro kurduÄŸunu anlatmıştı. Gene 1993’te MGK bir karar alarak çetelerin kurulmasına yeÅŸil ışık yakmıştı. Ve devlet tıpkı 12 Eylül sonrasında nasıl ASALA’yı ortadan kaldırmışsa, aynı yöntemle PKK’ya savaÅŸ açıyordu.(Turhan Gökdemir “Susurluk’tan Ziverbey’e; bir MÄ°T’çinin Portresi.) Çetelerin PKK’ya savaÅŸ açmasına ilk gündeme geldiÄŸi günden itibaren karşı çıkan EÅŸref Bitlis, ardından da Turgut Özal ölmüştü. MGK hemen gerekli kararları aldı. Ve 1993’ün sonbaharında, ister Gladyo deyin ister Özel Örgüt, MGK’nın kararıyla kuruldu. AÄŸar, “MGK sürekli toplantılar yaptı; bir karar aldı. Biz de durumdan vazife çıkardık!”diyerek son noktayı koyacaktı!

Star

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

4 × three =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla