Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Ga-Sur Haritası

 

Genel olarak “bilinen en eski harita” kabul edilen bir Babil kil tableti, 1930 yılında, eski Babil ÅŸehrinin yaklaşık 300 kilometre kuzeyinde, Harran ve Kerkük arasındaki Yorgan Tepe’deki Ga-Sur ÅŸehri kalıntıları arasında bulundu. Avuç içine sığacak kadar küçük olan (7.6 x 6.8 cm) bu tablet-haritanın yapım tarihi Akkad dönemindeki Sargon hanedanına, yani M.Ö. 2,300-2,500 yıllarına kadar uzanıyor. Ama bu haritanın Agade dönemine, yani M.Ö. 3,800’e kadar uzandığını söyleyenler de var.

Ga-Sur Haritası

Tabletin yüzeyine iki yanında daÄŸ sıraları bulunan ve ortasından akarsu geçen bir bölgenin haritası kazınmış. Bu tablet üzerinde çivi yazıları ve stilize semboller bulunuyor. Yazılardan, ortadaki arazi parçasının 354 iku [yaklaşık 12 hektar] olduÄŸu ve arazi sahibinin adının Azala olduÄŸu anlaşılıyor. Sol alt köşedeki isim dışında kalan hiçbir yer ismi anlaşılmıyor. Sol alt köşede Mashkan-dur-ibla yazıyor. Burası Nuzi ÅŸehrinde bulunan metinlerde Durubla olarak anılan yer. Bu nedenle, bu harita —her ne kadar kesin yeri hâlâ bilinmiyor da olsa— bugünkü Yorgan Tepe’nin yakınlarında bulunan bölgenin o günkü adıyla, yani Ga-Sur haritası olarak isimlendiriliyor.

Haritada görülenin bir vadi boyunca akıp bir baÅŸkasıyla mı birleÅŸtiÄŸi, yoksa bir koldan üç kola mı ayrıldığı, yoksa bunların ırmak deÄŸil de kanal mı olduÄŸu anlaşılamıyor. Akarsuyu gösteren sol taraftaki gölgeli bölge isimlendirilmiÅŸ ama yazı okunamıyor. Ãœstüste binmiÅŸ yarı-daire öbekleri sıra daÄŸları iÅŸaret ediyor. Ortasından ırmak akan vadi, Fırat’ın Mezopotamya’nın kuzey kesiminde bir göle veya denize doÄŸru üç çatallı bir delta oluÅŸturduÄŸu bir yer olabilir. Öte yandan burası, doÄŸuda Zargos DaÄŸları ve Batı’da Lübnan veya Anti-Lübnan DaÄŸları arasından bir ırmak kolunun aktığı Harran Vadisi olabilir.

Kuzey, Doğu ve Batı kazınmış dairelerle gösterilmiş. Bu da o zamanki haritaların bugün olduğu gibi ana yönlerde doğrultulandırıldığına işaret ediyor. Bu tablet aynı zamanda Babilliler tarafından geliştirilmiş olan altmışlı sayı sistemine dayalı matematiksel kartografiyi gösteriyor. Ve topografik haritanın bilinen en eski örneğini sunuyor.

SOLAK KEDİ sayfası.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

5 × 3 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla