Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Referandum Öncesi Son Söz

 

Kurdistan başkanı Barzani net konuştu:
“BaÄŸdat’la tüm tarafaların iradesiyle birlikte yaÅŸamaya çalıştık. Ne yasa bıraktılar ne de ortaklık. 4500 köyümüzü yerle yeksan ettiler. 12 bin Feyli Kürt’ünü ve 8 bin Barzani’yi katlettiler. Biz anayasayı kabul ettik ama BaÄŸdat buna uymadı. Bütçenin kesilmesi de bir baÅŸka infialdi. BaÄŸdat’ın denetiminden geçmeden peÅŸmergeye tek fiÅŸek gelmedi. Referandum kararından önce BaÄŸdat’a bunu ciddiye alın dedik.

Bu karar tarihi ve cesurca bir karardı. Referandum kararından önce kimse gelip ‘baÅŸka bir çözüm var mı’ diye sormadı. Uluslararası toplum ve BaÄŸdat’ın tavrı önce ılımlıydı ama ÅŸimdi ise deÄŸiÅŸti. Referandumun ertelenmesine yönelik baskılar artarak devam etti. Ä°yi niyetle ciddi müzakerelere hazırız ama 25 Eylül’den sonra. Kendimi halkıma mahçup edecek biri deÄŸilim.

Demokratik ve barışçıl yollarla halkımızın görüşünü almak istiyoruz. Bir halk ‘Bağımsız olmak istiyorum’ diyorsa, bunda ne günah var? Ne referandum sınırları çizer ne de sınırları tartışmaya açarız.
IŞİD teröristlerine karşı koalisyon ve Irak güçleri ile işbirliğimiz devam edecek. Yardımlarından dolayı koalisyona teşekkür ediyorum. Dünyanın neresinde bir devletin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı görülmüştür?

PeÅŸmergenin elindeki silahlarla dünyadaki hangi güç bu savaşı verebilirdi? Koalisyona teÅŸekkür ediyoruz ama biz de kanımızı döktük. 25 Eylül’de sandıklara gidin. Uluslararası toplum, ÅŸehit annelerinin bağımsızlık talebine olumsuz bakıyor. Bu 25 yıl tehdit olmadığımızın kanıtı deÄŸil midir? Neden bize karşı tehdit dili kullanıyorsunuz? Kahraman peÅŸmergenin rolüne dikkat çekmek istiyorum. Åžehit olan, yaralanan ve ÅŸu an da cephede bulunan kahraman peÅŸmerge Kürdistan’ın düşman eline geçmesine izin vermedi. Tüm bedelleri ödemeye hazırız. Ya kölelik ya da bağımsızlık. Bağımsızlık uÄŸruna ölmek bir ÅŸereftir.Birkaç gündür hemen her taraftan tehditlerle karşı karşıyayız.

Eğer yine Kürdistan halkını cezalandırmaya niyetiniz varsa, gelin beni cezalandırın.

Ya bağımsızlık ya kölelik, bu uÄŸurda ölmek ÅŸereftir.” (Yan Kurdıstan yan neman !..)

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

5 × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla