Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

GÜNEY KÜRDİSTANDA Kİ REFERANDUM ve SONUÇLARI

25.9.2017 tarihinde yapılacak olan referanduma karşı çıkma nedenlerinden biri Irak’ın toprak bütünlüğü.Haritaya bakıldığında sınırlarının cetvelle çizildiÄŸi, hatta Küveyt’in yine cetvelle Irak’tan koparıldığını, Kürdistan´ın güneyinin yine cetvelle Irak’a dahil edildiÄŸini görebiliriz.

Ä°ngiltere ve Fransa’nın kendi çıkarları için çizilen sınırları ile Irak yapay bir devlettir.

Güney Kürdistan´da yaÅŸayan kadim halklar varlıkları inkar edilerek iradeleri dışında zorla Irak’a dahil edilmiÅŸlerdir.

Irak’ın toprak bütünlüğünü referanduma engel olarak savunmak mevcut statükonun savunulması anlamındadır, sorunlara çözüm deÄŸildir.

Tarih boyunca Kürtler başta olmak üzere Türkmen ve diğer halklar için uygulanan asimilasyon ve jenosit den başka da birlikte kalmanın bir anlamı yoktur.

Referanduma karşı bir diğer neden Irak anayasasında yerinin olmaması.

İŞİD saldırısında üç maymunu oynayan Irak Merkezi yönetimi anayasasının gereği olan askeri desteği en kritik dönemde sağlamadı.Bilinçli olarak bölgesel yönetimin bütçedeki payını ödemeyip ekonomik ambargo uyguladı.

Hepsinden önemlisi evrensel hak olan UKKTH nın tüm anayasaların üstünde bir hak olduğudur.

Zamanlama için erken demek sadece Irak yönetiminin güç kazanıp saldırması için zaman kazanmasına yol açacağı için ÅŸimdi deÄŸilde”NE ZAMAN?”

Sormak gerekiyor, Irak Merkezi Yönetimi bu güne kadar birlikte kalmak ve aidiyet duygusunu geliÅŸtirmek için ne yaptı?GeçmiÅŸ dahil olumlu tek bir adım dahi atılmamıştır.Ayrıca Ä°ran’ında desteÄŸi ile Åžia yayılma isteÄŸine hizmet edecek sivillerden oluÅŸan silahlı HAÅžDÄ°-ÅžABÄ° milis ordusunu oluÅŸturdu.

Bölge barışı için tehdit eden bu milis gücünün sayısı bu gün yüzbinleri aşıyor.Saldıracağı ilk yer Kerkük ve sora Erbil olacaktır.

Referanduma karşı öne çıkarılan bir diÄŸer önemli sorunda Kerkük’ün gelecekte ne olacağı.

Kerkük BAAS yönetiminin zorla yerleştirdiği Arap nüfusu dışında Kürt ve Türkmen şehridir.

Tarih boyunca bu iki halk arasında sorun olmamıştır.Irak yönetimlerinin dayattığı “TEKÇİ” dayatmalarına direnerek bedelini birlikte ödemiÅŸlerdir.Türkmen varlığı için Kürtler asla tehdit olmamıştır,olmak içinde hiç bir neden yoktur.

İki halk referandum sonrası oluşturulmak istenen Kerkük federasyonunu birlikte özgürce örgütleyip yöneteceklerdir.

Eğer bir tehditten söz etmek isteniyorsa mevcut

Irak yönetiminin Ä°ran´dan destek alarak dayattığı “TEKÇİLÄ°K” anlayışıdır.

Türkiyenin tavrı, birlikte olduğu Kürtler için son derece önemlidir.

Güney Kürdistan´da Türkmen ve Kürt kavgası olmadı,olması içinde tek bir makul neden gösterilemez.

Türkmenleri bahane ederek “AYRANI KABARAN”savaÅŸ çığırtkanlığı yapanların kara propagandaları tutmayacaktır.Bu zevatın görmek istemediÄŸi iki halk diÄŸer halklarla beraber “EŞİT HAKLAR İÇİN” el ele barışı gerçekleÅŸtirmek iradesi ve OrtadoÄŸuda örnek olabilecek yeni bir yapılanma için referanduma gidiyor olmalarıdır.

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

eleven + four =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla