Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Tel Afer’de Son Durum

Musul’un 290 kilometre batısında, Fırat Nehri’nin kıyısında, Anbar bölgesinde IŞİD bir dizi köy ve kasabayı elinde tutuyor.
Topluca “El Kaim” adı verilen bu köy ve kasabalar, Fırat Nehri aracılığıyla IŞİD’in son kalesi, Suriye’nin Deyr ez Zor bölgesine baÄŸlanıyor.
Bu bölge de ÅŸu anda IŞİD’in üç yıl önce ilan ettiÄŸi “halifeliÄŸin” kalbi.

Tel Afer geri alındığında bu çeşitli güçlerin koalisyonu, aylar alabilecek daha zor ve geniş bir operasyon yapmak zorunda.
Bu operasyonu katılacak kara güçlerinin sayısının da en az ellerindeki silahları ve hava desteği kadar önemli olduğu söylenebilir.

Tel Afer Musul’a kıyasla çok daha küçük olsa da, IŞİD’in 2014’ten bu yana “stratejik üs” olarak kullandığı bir kent.
ABD güçleri 2003’teki iÅŸgalin ardından Tel Afer’in kontrolünü El Kaide’ye kaptırmıştı.
Kent, 2004 sonundan 2006’ya dek IŞİD’in öncüsü “Irak’ta El Kaide” örgütünün kontrolündeydi.
Esasında, Tel Afer kentinin IŞİD’den   geri alınması, en başından beri koalisyon  güçlerinin yapılacak iÅŸler listesindeydi.
Musul’daki çatışmalar aylar boyunca doÄŸudan batıya kayarken,  şimdi batıya, Suriye sınırına ilerliyor.

Çatışmalarda yaklaşık 40 bin kiÅŸi yer alıyor. Üç Irak ordusu birliÄŸi, Irak ve ABD öncülüğündeki koalisyonun özel güçleri ve “hükümet destekli” Halk Seferberlik
güçleri (Haşdi Şabi) milisleri.
Halk Seferberlik güçleri, Hizbullah Tugayları, Mukteda Es Sadr’ın Mehdi Ordusu’nun yeni versiyonu Saraya el Selam ve Bedir Tugayları gibi örgütlerin yer aldığı bir çatı grubu.
Ayrıca Ä°ran’ın eÄŸittiÄŸi ve Irak’ta adam kaçırma ve saldırı olaylarıyla ün salan  Asaib Ahl el-Hak örgütü de HaÅŸdi Åžabi saflarında.
Türkiye, Musul yakınlarındaki askeri üssünü (Başika), Irak Türkmenlerini ve sınırlarını korumak için gerekebileceğini söyleyerek kapatmayı ya da yerini değiştirmeyi reddediyor.
Tel Afer, Türkiye sınırından sadece iki saat uzakta ve Musul’dan Suriye’ye giden ana yol da ÅŸehirden geçiyor.
Birçok açıdan stratejik bir konumda. Kenti geri alma mücadelesi Irak ordusu, Türkiye ve Suriye arasındaki gerilimi de arttırabilir.
Tel Afer’e yönelik askeri baÅŸarı zorlu görülüyor, bölgede yaÅŸanan gerilim daha da zorlaÅŸtırıyor.

Derleme Haber

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

17 − six =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla