Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Acılarımızın Dermanı Bağımsızlıktır

Haber Merkezi // 8 binden fazla Barzanilerin katledilmesinin 34. yıldönümü vesilesiyle Barzan’da gerçekleştirilen anma töreninde konuşan Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, “Bağdat’a ve bütün dostlarımıza söylüyoruz. Biz Bağdat’la şiddet ile ayrılmak istemiyoruz. Dostane bir şekilde, gelecekte iyi ilişkilere sahip iki komşu olarak kalmak istiyoruz.” dedi.
Başbakan Neçirvan Barzani, yabancı ülkelerin misyon temsilcileri ve Kürdistan yönetiminin birçok üst düzey yetkilisinin katılımı ile gerçekleştirilen anma merasiminde konuşan Başkan Barzani, “Tüm acıların dermanı bağımsızlıktır.” dedi. Başkan Barzani şöyle konuştu:
“Yüce Allah’ın adıyla. Anma merasimine katılan aziz kardeşlerim. Bugün, büyük acıların yaşandığı Barzanilere karşı gerçekleştirilen katliamın yıldönümü. Baas rejiminin sadece Kürt ve Barzani oldukları için zalimce katlettiği 8 bin Barzanilerin katledilişinin 34. yıldönümü. 12 yaşındaki çocuklardan 80 yaşındaki yaşlılarla kadar, çocuk yaşlı ayırmaksızın 8 bin insanımızı bu topraklarda katlettiler.
Bu Kürtler ve Barzanilere karşı gerçekleştirilen ilk katliam değildir. 1920’li yıllardan sonra yine bu topraklara uçaklarla hava saldırıları gerçekleştirildiğinde, buradaki insanlar uçağın ne olduğunu bilmiyorlardı. Barzan bölgesi 16 defa yakılıp yıkıldı. Ama biz hiçbir saldırıdan sonra baş eğmedik ve direndik. Milletimizin şeref ve kerameti sayesinde direnebildik ve bugünlere geldik.
Erbil, Şaqlawa, Diyana, Sideka ve diğer bölgelerdeki insanlarımıza Barzanilere karşı katliam gerçekleştiğinde imdatlarına yetiştikleri için hepinizin huzurunda minnetlerimi sunuyor ve teşekkür ediyorum.”
“HALKIMIZIN EKMEĞİNİ KESTİ”
Kürtlerin Bağdat ile ilişkilenmelerini 1920’lerden 2003’e ve 2003’ten günümüze kadarki süreç olmak üzere iki döneme ayıran Başkan Barzani, Kürtlerin her iki dönemde de büyük acılara maruz kalan taraf olduğunu söyledi.
İlk dönemde Kürtlerin büyük katliamlara maruz kaldığını örnekler vererek anlatan Başkan Barzani, “Her iki dönemde de biz hep eziyet çektik. Her şeye rağmen Bağdat’la diyaloğu elden bırakmadık ama olmadı. İkinci dönemde Irak anayasası temelinde anlaşma sağlandı. Ama Bağdat kabul ettiği anayasayı uygulamadı, ekonomik açıdan bizi engelledi. Savaşan Peşmergeye silah göndermedi ve bize karşı yapılmaması gereken her türlü yaptırımı uyguladı. Suçların en büyüğü, Kürdistan halkının ekmeğini kesti, bebeklerin sütünü kesti. Bu suçların en büyüğüdür ve kabul edilemezdir.” diye konuştu.
“BAĞDAT’LA DOST İKİ ÜLKE OLMAK İSTİYORUZ”
Musul’un kurtarılmasında Peşmergenin rolünün büyük olduğunun altını çizen Başkan Barzani, “Herkes biliyor ki Peşmerge olmasaydı, Musul’da başarı sağlanamazdı.” dedi.
2016’da kendisinin gerçekleştirdiği ve daha sonra Kürt heyetlerin Bağdat’a gerçekleştirdikleri ziyaretleri anımsatan Kürdistan Başkanı Mesud Barzani, “Bağdat ziyaretimde gayet diplomatik ve çözümleyici bir üslupla kendilerine gelin bu sorunu ortakça çözmeye çalışalım dedim. Ama bizim önerilerimizi dikkate almadılar. Biz de halkımıza döndük ve 25 Eylül’de halkımızın talebini öğrenmek için sandık başına gitme seçeneğini devreye koyduk. Bir kez daha tekrarlıyorum. Bağdat’a ve dünyadaki bütün dostlarımıza söylüyoruz. Biz Bağdat’la şiddet ile ayrılmak istemiyoruz. Bağdat’la dostça ve gelecekte iyi ilişkileri olan iki komşu ülke olarak kalmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
“DERMAN BAĞIMSIZLIKTIR”
Kürdistan’ın bağımsızlık girişimiyle ilgili de konuşan Kürdistan Başkanı Mesud Barzani şöyle konuştu:
“Enfal, kimyasal saldırı, Barzaniler katliamı ve Ezidi kardeşlerimizin başına gelen bütün acıların tek dermanı bağımsızlıktır. Tüm Kürdistan siyasi parti, taraf ve halkımızdan talebim şudur. Bütün bu katliamları hatırlayın, hatırlayın ki bir daha yaşanmaması için kaderimizi, geleceğimizi elimize alalım.”

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

4 × 4 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla