Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

5 OPEC Ülkesinden Zengin

Bağımsızlığı ardından Libya ile yakın oranda petrol rezervine sahip Kürdistan’ın OPEC’e üye ülkeler içerisinde petrol zengini 8. ülke olacağı ve bu durumun Ortadoğu ve dünya enerji haritasının yeniden çizilmesine yol açacağı belirtiliyor.

Büyük bir petrol rezervine sahip olması, rezervlerinin yüzeye yakın olması ve coğrafyasının petrol üretimine yüksek derecede uygun olması sebebiyle Kürdistan petrollünün dünya petrol şirketlerinin iştahını kabartıyor.

Resmi verilere göre 45 milyar varil petrol rezervine sahip Kürdistan, bu potansiyeliyle Katar ve Cezayir dahil OPEC’e üye 5 ülkeden daha zengin bir rezerve sahip.

Uzmanlar, Gabon, Endonezya, Ekvator, Angola ve Cezayir gibi ekonomileri petrol üzerinden yürüyen 5 ülkenin toplam petrol rezervinin 35 milyar varil olduğu düşünüldüğünde, Kürdistan’ın petrol potansiyelinin öneminin daha iyi anlaşılacağına dikkati çekiyor.

Uzmanlar, Irak petrolünün yüzde 31’lik bölümünün bulunduğu Kürdistan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle Irak’ın dünya petrol piyasasındaki öneminin çok düşeceğini ve Irak’ın ekonomik bir darboğaza girme riskinin artabileceğini belirtiyorlar.

ERBİL-BAĞDAT GERİLİMİ VE BAĞIMSIZLIK SİNYALİ

Erbil ile Bağdat arasında 2 Aralık 2014’te imzalanan anlaşma gereği, Kürdistan yönetiminin 300 bin varili Kerkük petrolü olmak üzere toplamda Kürdistan’dan günlük 550 bin varil petrolü Irak Milli Petrol Şirketi (SOMO) üzerinden dünya piyasalarına ihraç etmesi hükme bağlamıştı. Buna karşılık Bağdat’ın Kürdistan’ın yüzde 17’lik bütçe payı ile memur maaşlarını göndermesi kararı verilmişti. Ancak Bağdat yönetimi, anlaşmanın şartlarını yerine getirmemiş ve Kürdistan’a göndermesi gereken 1 milyar dolarlık bütçe payını kesmişti.

Bunun üzerine 13 Mayıs 2015’te Irak Parlamentosu’nun Kürt üyeleri ile bir toplantı gerçekleştiren Başbakan Neçirvan Barzani, toplantıda Kürdistan’ın ekonomik bağımsızlığının ilk sinyalini vermiş ve “Bağdat anlaşma şartlarına uymazsa, anlaşmadan çekiliriz” demişti.

 

K24

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

sixteen + nine =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla