Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Mahkeme kararı: Kürdistan bayrağı suç değildir

Arkeolog Ahmet Kınay hakkında öğrenci olduğu dönemde sosyal medyadaki paylaşımı nedeniyle açılan davada mahkeme, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ait bayrağın örgüt propagandası sayılamayacağını belirtti. Mahkeme, “IKBY meşru bir yapıya sahiptir” dedi.

Ahmet Kınay’a sosyal medyada paylaştığı fotoğraflar nedeniyle dava açılmıştı..

VAN – Arkeolog Ahmet Kınay’ın sosyal medyada Kürdistan bayrağını paylaşması üzerine açılan davada mahkeme Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ait bayrağın yer aldığı resimlerin ‘PKK propagandası’ sayılamayacağına karar verdi. Erzurum Bölge Mahkemesi de kararı onadı.

Arkeolog Ahmet Kınay hakkında, sosyal medya paylaşımları nedeniyle 2018 yılında dava açıldı. Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Kınay, ‘PKK propagandası’ yapmakla suçlandı. Söz konusu fotoğraflarda Irak Bölgesel Kürt Yönetimine ait bayrak delil olarak dosyala konuldu. Yine Kınay’ın General Sait Çürükkaya’nın cenazesinde çektiği resimlerde Kürdistan bayrağının bulunması ‘Örgüt Propagandası’ sayıldı.

‘IRAK ANAYASASI TARAFINDAN TANINMIŞTIR’

Ancak, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 2005’te halk oylaması ile kabul edilen Irak Anayasası’nda Kürdistan Bölgesi’nin federal niteliğini kabul ettiğine dikkat çekerek, şöyle dedi: “IKBY, Irak’ta Kürtlerin çoğunlukta olduğu bölgede yönetimini kurarak Irak devletinin uluslararası hukukça tanınmış siyasal sınırları içinde kalarak ve Irak’tan ayrılarak içsel ‘kendi kaderini tayin hakkını kullanmıştır. Kürdistan Bölgesi Yönetiminin meşru bir yapıya sahiptir ve Irak Anayasası tarafından tanınmıştır. Terör örgütü PKK ve KCK’den farklı tutulması gerekmektedir.”

KINAY: DAVASI OLANLAR VAR

Mahkeme Kınay’ın paylaşımlarının “örgüt propagandası yapmak, cebir, tehdit veya şiddet içeren yöntemleri meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek nitelikte olmadığına” karar verirken, Erzurum Bölge Mahkemesi de Kınay hakkında verilen kararın istinaf başvurusunu onayladı.

Gazete Duvar’a konuşan arkeolog Ahmet Kınay, “Bireysel ve toplumsal olarak mutluluk duydum. Bu sadece beni ilgilendiren bir karar değildi. Bu konuda davası olanlar var, ceza evinde insanlarımız var ve emsal karar. Mutluluk duyuyorum. Sevinç duyulacak bir mesele. Kişisel olarak ulaşan insanlarımız var” dedi.

‘KÜRDİSTAN BAYRAĞI YYÜ’DE AÇILAN STANDINDA VARDI’

Van’da 2012 2017 yılları arasında öğrenci olarak kaldığını belirten Kınay, fotoğrafın Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kampüsünde çekildiğini belirterek, “O dönem Duhok Üniversitesi yetkilileri öğrenci alışverişi kapsamında YYÜ yetkililerini ziyaret ettiler. Orada açılan bir standda Kürdistan bayrağı vardı, ben de gittim orada fotoğraf çektirdim. Bu fotoğrafı sosyal medya paylaştım. Bunun üzerine hakkımda soruşturma başlatmıştı ‘PKK propagandası’ yapmakla suçlandım. Nihayetinde mahkemeler oldukça tarihi öneme haiz bir karar verdi” dedi.

Türkiye’nin bugüne kadar Irak Federal Kürdistan Bölgesi Yönetimini misafir ettiği sırada bayrağı kullandığını ancak, diplomatik ziyaretin bitmesinin ardından bayrağın suç sayıldığını söyleyen Kınay, mahkemenin kararıyla Kürdistan bayrağının Türkiye’de tescillendiğini savundu.

(DUVAR)

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

five × 1 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla