Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Ben ve Şahin

Çetin Güngör / 19 Ekim 1983 Tarihinde PKK Merkez komitesi üyelerine Avrupa dan yolladığı mektupla parti içindeki sorunlara bir çözüm bulunmasını isteyen Çetin Güngör’ ün mektubunun birde eki var o ekide yayınlıyoruz:

Ek 1“Yazının ortalarında bir yerde içine düştüğünüz açmaza neden olarak taktik belirlemenizi ileri sürmüştüm.

M u h a t a p   k i m ! sorusuna yanlış cevap bulmuşsunuz. Kısa süre içinde hatanızı giderme doğrultusunda gelecekte daha da zor durumlar da kalabilirsiniz. Yerküresinde birbirine en uzak şeylerden biri de benim Şahin Dönmez’e (*) benzetilmemdir. Yer ile gök birbirine ne kadar uzak ise Şahin’de bana o kadar uzaktır.

Bunu sizler de çok iyi biliyorsunuz. Ama amacınıza varabilmek için inanmadığınız görüşleri savunmak gibi sorumsuzluğa tenezzül edebiliyorsunuz. Görüyorum ki, bir evham içindesiniz. Çevrenizde olup bitenleri hep kendi üzerinize alıyor, bütün dünyayı PKK’ye karşı birleşmiş  düşman olarak görüyorsunuz. Bu durumda sizlerin hastalığı “klinik vaka” olarak tespit edilmelidir. Devrimcilerin ihtisas alanı dışına çıktığından istenilse de yardımcı olmak pek mümkün değildir.

Bir taraftan düşmanın sonu gelmez saldırıları ile kadroların tutuklanması ve şehit edilmesi, diğer taraftan içinizden ve dışınızdan devrimcilerin eleştirilerini yoğunlaştırması ile anti-demokratik statünüzün sarsılması PKK’yi bir evham içine sürüklemiştir. Bir hareketin çeşitli biçimlerde tedbirler geliştirmesi gayet doğal kabul edilmelidir.

Ama sizin tutumunuz tedbir geliştirmekten de öteye başka şeyler ifade etmektedir; Türkiye’de askeri yönetim işbaşına gelir, en önemli sebebi PKK’dir denilir. İsrail Lübnan’a girer, en önemli sebeplerinden biri olarak yine PKK görülür.

Daha neler, ne naneleri; Belki Amerika ile Sovyetler arasında savaş çıksa, onun nedeni olarak ta PKK’yi göreceksiniz. Sokakta iki adam kendi halinde bir şeyler konuşsa, size göre mutlaka PKK’nin aleyhinde konuşuyorlardır. PKK’nin içindeki olumsuzlukları tartışan her devrimci mutlaka haindir.

Çünkü tartışmıştır. Görüşlerini söyleyen ya da ayrılan size göre başka ne olabilir ki?

Bu evham sorunu çok önemlidir. Niçin üzerinde durduğuma şaşırmayınız. Olmadık kuruntularla kafaları dolu olan sizler maalesef yüzlerce insanin kaderini elinizde tutuyorsunuz. Tehlike de zaten burada yatıyor.

Kurdistan aktuel’ in notu: (*) Şahin Dönmez PKK Merkez komite üyesiydi. 1979 yılının Mayıs ayında elazığda Kürdistan devrimcilerine karşı yapılan bir operasyonda gözaltına alındı. Polis soruşturması sırasında ağır işkenceler gördü ve çözülerek PKK hakkında bildiği her şeyi polise açıkladı. Şubat  1981 Tarihinde Diyarbakır zindanına sevk edilen şahin dönmez burada karşılaştığı işkenceden dolayı, itirafçı olmaya karar verdi. Cezaevinin iç güvenlik amiri Esat Oktay Yıldıran, Şahin Dönmez’i Elazığ PKK grubunun içine aldı, onları bir koğuşa yerleştirdi.

Ve Şahin’den tutukluları itirafçı yapmasını istedi. Gördükleri işkencelere dayanamayan bir kısım tutuklu itirafçı olmayı kabul etti. Esat bu itirafçıları bir araya getirerek bunlardan “Kemalist gençler birliği diye söz etti. Hata 1982 tarihinde cezaevi ile ilgili Tercüman gazetesinde yayınlanan bir dizi yazıda bu örgütten söz ediliyordu.

Bu haberi Şam’da Tercüman Gazetesinden Okuyan Abdullah Öcalan, PKK Merkez komite üyesi ve Avrupa koordinatör’ü Çetin Güngör’ e kuracağı tuzağı kafasında tasarladı. Örgüt içinde eleştiriler yapan ve susmak istemeyen çetin Güngör’ ü susturmak için hemen bir kurgu oluşturdu ve bunu bir talimat olarak örgüte iletti. Bu talimata göre, İhanetçi Şahin Dönmez Diyarbakır Cazaevinde devrimcilere işkence yapan Esat Okatay Yıldıran ile birlikte “Kemalist gençler birliği” adlı bir örgüt kurmuş, Çetin Güngör Avrupa üzeri cezaevindeki Şahin Dönmez ile kontağa geçmiş, bu örgütün Avrupa sorumluluğunu üstlenmiştir.. Çetin Güngör’ de de mektubunun ekinde Yer ile gök birbirine ne kadar uzak ise Şahin’de bana o kadar uzaktır.diyor

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

12 + 3 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla