Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Katar Krizi

Trump’ın Suudi Arabistan ziyaretinde,  Suudilerle yaptığı yüzlerce milyar dolarlık anlaÅŸma ve silah satışı gibi noktaların Ä°ran’ı hedef alacağı tahmin ediliyordu . Ancak   ziyaretin hemen akabinde  loterya da  hedef Katar oldu.

8 ülke ani ve sert bir kararla Katar‘a karşı yaptırımlara baÅŸladı! Katar’la yöneltilen suçlama ,8 ülkenin de ortak gerekçesi Katar’ın terörü desteklediÄŸi ve Ä°ran ile iÅŸbirliÄŸi olarak lanse edildi.

Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar’a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemiÅŸti.

Katar’a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meÅŸruiyeti olmayan darbeci general Halife Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

Dünyanın en büyük doÄŸalgaz kaynaklarından birine sahip olan Katar ile Ä°ran’ın 2013’den bu yana iliÅŸkileri iyi durumda. Bu durum ABD ve Suudi Arabistan’ı etkiliyordu çünkü 2013’te kurulan bu ittifak bölgedeki dengeleri deÄŸiÅŸtirebilirdi.

SETA’dan Sadık Ãœnay’ın yorumuna göre ise Katar ve Ä°ran’ın dünyanın en büyük doÄŸalgaz sahasını üretime açma kararı, Körfez’deki krizi tetikleyen etkenlerden biri… Bugün dünyanın en büyük sıvılaÅŸtırılmış doÄŸalgaz (LNG) ihracatçısı olan Katar’la yaÅŸanan krizin dünyada LNG piyasalarını sarsması bekleniyor. Mısır ve BAE’nin Katar’dan düzenli olarak aldığı LNG’yi durdurup durmayacağı henüz bilinmiyor. Katar yılda 106 milyar metreküp LNH ihracatı ile bu alanda dünyada ilk sırada yer alıyor

Ancak uzmanlara göre Katar’a karşı alınan bu ani ve sert kararların arkasında baÅŸka bir neden daha yatıyor.

Amerika BirleÅŸik Devletleri BaÅŸkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti sonrası, Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Yemen, Libya, Maldivler ve Mauritius, Katarla olan iliÅŸkilerini kesti. Bölgede böylesine büyük bir gerilimin, ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Riyad ziyareti sonrası yaÅŸanıyor olması da dikkat çekici bir durum.
Bugün Katar, Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri tarafından teröre destekle, İran yanlısı olmakla suçlanıyor.

Katar Yemen’de Ä°ran destekli Husi militanlarına yönelik koalisyonda yer aldı. Yemen’de Ä°rancılık yapanın ise kendileri deÄŸil bugün bizzat Katar’ı Ä°rancılıkla suçlayan BirleÅŸik Arap Emirliklerinin olduÄŸunu  beyan etti.
Müslüman KardeÅŸlerden Hamas’a kadar bir çok konuda da gerekçe sıralandı.

2014’te benzer konular nedeniyle bu ülkeler yine Katar’la diplomatik iliÅŸkilerini kesme kararı almışlardı. O kriz kısa sürede aşılmıştı.

2015’te Kral Selman’ın tahta geçiÅŸiyle birlikte Suudi Arabistan, Müslüman KardeÅŸler ve Hamas konusunda yumuÅŸama sinyalleri verdi. O dönemin Hamas lideri Halit MeÅŸal, Suudi Arabistan’a davet edildi, aynı ÅŸekilde Körfez ülkeleri tarafından terörist ilan edilen Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi BaÅŸkanı Yusuf el Kardavi ile de temas kuruldu.
Suudi Arabistan, Kral Selman ile birlikte 2013’ten o tarihe kadar ısrarla devam eden Mısır’daki darbecilere destek politikasına da bir mola vermiÅŸti.

Katar’ın cevap veremediÄŸi ya da verirken zorlandığı suçlamalardan biri de Katar Emir’inin ABD BaÅŸkanı Donald Trump ilgili sözleriydi.

Mayıs ayı sonunda Katar’ın resmi haber ajansı QNA, Emir Åžeyh Tamim Bin Hamid es-Sani’nin askeri okul mezuniyet töreninde yaptığı bir konuÅŸma yayımladı.

Haberde es-Sani, Ä°ran ve Körfez ülkeleri arasında artan gerilim eleÅŸtiriyor, Hizbullah ve Hamas’a karşı anlayış gösterilmesi gerektiÄŸini söylüyor ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump’ın Beyaz Saray’da uzun süre kalamayacağını belirtiyordu.

Her ne kadar Katar haberin QNA sunucularına sızan bilgisayar korsanları tarafından yerleştirilmiş olduğunu ve gerçeği yansıtmadığını söylese de, Suudi Arabistan söz konusu haberin ajansın yazılı ve görsel organlarında değil sosyal medya hesaplarında da aynı şekilde yayınlandığını belirtti.

Katar şirketi, diplomatik kriz yaşanan ülkelerdeki ofislerinin ise açık kalacağını bildirdi.
Etihad, Emirates, EgyptAir, flydubai ve Gulf Air gibi havayolu şirketleri, diplomatik kriz nedeniyle Doha’ya uçuşları durdurmuştu.

Trump, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizle ilgili Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulundu.

ABD BaÅŸkanı paylaşımında, “OrtadoÄŸu ziyaretimde, radikal ideolojilerin artık finanse edilemeyeceÄŸini söyledim. Liderler Katar’ı iÅŸaret etti, bakın!” ifadelerini kullandı.

Derleme Haber

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

one × 5 =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla