Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Hastalıklı Kafa

Çetin Güngör / Birçok devrimciye yönetiminde hastalıklı kafaların bulunduÄŸu dengesiz bir örgüt göstermek istediÄŸimde aklıma gelen tek isim vardır: “PKK.” PKK, 1970-80 siyasal kuÅŸağında Kürdistan’da ortaya çıkan ama bu kuÅŸağın olumluluklarından az yararlandığı için yozlaÅŸan ve giderek tehlikeli olmaya baÅŸlayan bir örgüttür.

Kürdistan tarihinde yığınla iÅŸlenmiÅŸ hataları kendisine örnek alan, sonradan çıkan “boynuzun kulağı geçtiÄŸi” misali gericiliÄŸini kanıtlayan PKK’nin, ÅŸimdiki durumu, eÄŸer dikkat edilmez ve toplumsal mücadelenin yasaları iyi izlenmezse, baÅŸlangıçtaki niyetleri nasıl olursa olsun bir örgütün zamanla nasıl yozlaşıp doÄŸmatik ve anti demokratikleÅŸeceÄŸine dair örnek olan bir ibret vesikasıdır.

Uzun yıllar devam eden yol arkadaÅŸlığımız sırasında yığınla geliÅŸmeyi, deÄŸiÅŸmeyi ve sorunlar ile çözüm biçimlerini PKK ile birlikte Ä°zledim ve yaÅŸadım. Dayatan sorunları PKK’ile birlikte çözmeye çalıştım. Bu ortak yaÅŸam 1975-84 dönemi arasında sürdü. Bu dönem PKK’nin ortaya çıkışı ve örgütleniÅŸi olduÄŸundan en önemli yıllarıdır. Ulusal kurtuluşçu niyetlerle ortaya çıkan bu örgüt sosyalist olabilecek midir, yoksa olamayacak mıdır?

Ä°ÅŸte bunun savaşımını verenlerden biri de PKK’yi sosyalist örgüt statüsüne kavuÅŸturmak isteyenlerden olduÄŸum için bendim. Yıllarca feodal gericilik içinde yaÅŸandığından dolayı demokrasinin ve sosyalizmin faziletlerini en çok bilenler hep genç yurtsever devrimciler olmuÅŸtur. Bu anlamda doÄŸal olarak PKK içindeki, sosyalist dönüşümü saÄŸlamak isteyenlerden yana tavır aldım.

PKK’de var olan bir anlayışı özlü olarak anlatmak isterken belki yeterli olmayabilirim. Bu birçok ÅŸeyi bilemediÄŸimden ya da unutmuÅŸ olabileceÄŸimden de kaynaklanabilir. Bütün bu eksikliklerine raÄŸmen yine de PKK nedir tartışmasına deÄŸiÅŸik yorum getirdiÄŸi ölçüde bu bildiri yararlı görülebilir. Devrimcilerin PKK’yi daha iyi tanımayı becerdikleri ölçüde bana katılacaklarından endiÅŸem olmayacaktır.

Artık ÅŸimdi PKK’deki sorunun özüne inebiliriz……

 

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

2 × four =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla