Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Sur’da Yıkım Feryatları

Nisan ayı sonunda mahalle camilerinden yapılan anonslarla evleri istimlak edilen hak sahiplerinin evlerini boşaltmaları  istenmişti. Mahalleliden gelen tepkiler üzerine yıkım durdurulmuştu. Ancak aynı yıkım ekimi  mahalle sakinlerinin tepkilerine rağmen, yıkım için çevik ekipleri olağanüstü güvenlik önlemlerini beraberinde getirerek  yıkıma tekrar başladı.

Feryatlar Diyarbakır’ın Merkez Sur Ä°lçesi’nin AlipaÅŸa ile Lalebey Mahallesi’nden yükseldi.

Büyükşehir Belediyesi’ne ait işi makinaları sabah saatlerinden itibaren mahalleye girerek önceden suyu ve elektriği kesilen binaları ve evleri yıkmaya başladı. Çevik kuvvetin yanısıra polise ait TOMA ve zırhlı araçların bölgede aldığı önlemler devam ederken, yıkım çalışmalarının da süreceği belirtildi.
Anonslardan sonra birçok aile evini boşaltmasına karşın her iki mahallede de evlerinden ayrılmayacağını söyleyen hak sahiplerinin sayısı da oldukça yüksek.
Toki, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Sur ve Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyeleri ortaklığıyla 2009 yılında kentsel dönüşüm baÅŸlatılmış, Lalabey ve AlipaÅŸa mahallesinde tescilli yapıların dışında 850’yi aÅŸkın yapının yıkılması kararlaÅŸtırılmıştı.
Hak sahipleri adına bir süre önce bankalara paralar yatırılmış ancak birçok aile yatan paranın mağduriyetlerini gidermeyeceği gerekçesiyle evini boşaltmayı kabul etmiyor.

Buna karşılık sabah saatlerinde her iki mahallenin hem suyu hem de elektriği kesildi.

Bu yöntemle hak sahiplerinin evleri biran önce boşaltmaları planlanıyor.

Bazı aileler getirdikleri jeneratörlerle bu soruna çözüm bulmuş olsa da, bunun geçici bir çözüm olduğunun hepsi farkında.

“GitmeyeceÄŸim, direneceÄŸim” diyen ev sahiplerine “Bunun için artık çok geç” diye cevap verenler de yine aynı mahallenin sakinleri.
Mahalle sakinleri büyük bir üzüntüyle yıkımı izliyorlar, çoğunun bir işi ve sosyal güvencesi yok.

Yaşlılar yetkililere tepkili. Birbirinin ağzından lafı kaparak konuşuyorlar.

– Çok maÄŸdur olacağız. Artık başımızı koyacağımız bir evimiz yok, çocuklarımız var, ne olacak halimiz?

-Bu da bizim tufanımız oldu.”

-Dün sokağa çevik kuvvet ekipleri geldi. Bugün de sabahtan elektrik ve suyu kestiler ve nihayetinde yıkıma başladılar.

-Devlet bir zamanlar diyordu ki halkın başı sıkıştığı zaman gelsinler, yardım edeceğiz diye.

Oraya gidiyorsun, bütün meclislerin kapılarını kapatmışlar. BaÅŸka kime gideceksin ki?”
-“Vekillerimiz kapıları yüzümüze kapattı, belediyelerimiz kapattı. Valiye gittik, karakola gidin dedi.
Karakola gidin dedi. Karakol’a gittik bizlik bir ÅŸey yok dediler.

– Biz de orta yerde kalakaldık!-

– Evlerimizle birlikte umutlarımız da yıkılıyor! -…

VengMa Haber

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

two × four =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla