Vengma, hiç bir partinin borazanı değildir. Hiç bir partinin düşmanı da değidir. Kürt partilerinin doğru politikalarını destekler, yanlış politikalarını eleştirerek yol göstermeye çalışır.

Büyükkaya’yı Anmak – 4

Kadir Büyükkaya / Mayıs 1983 tarihinde vurulan Şeyh Şemal’ın ölüm haberini Amsterdam’da değerli dostum Fuad Husseyin bana iletmişti. Haberi aldığımda yüreğimde fırtınalar kopmuştu. Şemal’ın ölmüş olacağına kendimi bir türlü inandıramadım. Şemal’ın yürek dağlayan acısı dinmeden 1984 ocağında bu kez Necmettin abinin ölüm haberi ile sarsılıyorum. Hayatımın yönlendirilmesinde önemli rol oynayan bu iki değerli insanı kaybetmekle dünyam alt-üst olmuştu.

Okyanus ortasında kaderine terk edilen küçük teknem sert ve acımasız kayalıklara çarpıp paramparça olmuştu. Siyasi idolüm olan bu iki insanın beklenmedik ölümü benim için birçok şeyin sonu olmuştu. Umut ve hayallerim betona çakılan bir cam yığını gibi dört bir yana dağılmıştı.

Hollanda’da bana misafir olacaklarına dair söz veren bu iki güzel insanın ölümüne hiçbir zaman kendimi alıştıramadım. Diyarbakır zindanında yaşanan o vahşet ve kardeşin kardeşe reva gördüğü o menfur cinayet kötü bir rüyadan ibaret olur diye hep bekledim. Ne var ki yaşanan o kahrolası gerçek bir türlü rüyaya dönüşmedi. Keko Necmettin ve Şehit Şemal halkımızın kendilerine en fazla muhtaç olduğu bir dönemde geride onurlu bir mücadele mirası bırakarak bir uçurumdan sonsuzluğa uçmuşlardı.

Necmettin abi için planlanan bu yılki anma etkinliği diğer yıllara göre çok daha farklı geçeceğe benziyordu. Bir yıl önce Diyarbakırda oluşturulan dört kişilik bir hazırlık komitesi farklı çevrelerden duyarlı dostların desteğiyle geniş kapsamlı hazırlıklar yapmıştı.

Yapılan hazırlıklar çerçevesinde, oluşturulan programa göre ilk tören, Necmettin abinin canına kastedildiği, 24 ocak tarihinde Siverek Asri Mezarlığı’nda yapılacaktı. Ertesi gün Diyarbakır’da Cigerxun Kültür Merkezi’nde onun adına bir panel düzenlenecekti. Uzak ve yakın çevrelerden gelecek olan vefa sahibi insanlar bu iki ayrı etkinlikte bir araya gelerek Necmettin abiyi anacaklardı.

Anma etkiliğine katılacaklar arasında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nden sayın Melle Bahtiyar ve Türk aydın hareketinin parlayan yıldızı bilim adamı sayın İsmail Beşikçi de vardı. Melle Mahtiyar Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin polit büro üyesi ve aynı zaman da örgütün genel sekreteriydi. Eski bir peşmerge komutanı olan Melle Bahtiyar Necmettin abiyi yakından tanıyordu. Onun Necmettin abinin anma törenine katılması Kürt siyasi hareketleri tarafından fazlasıyla önemseniyordu.

Anma töreninden bir gün önce Habur sınır kapısından giriş yapan sayın Melle Bahtiyar’ı karşılamaya gidenler arasında BDP Van milletvekili sayın Nazmi Gür,Sılopi BDP ilçe örgütünden yetkililer, Diyarbakır Belediye Başkanı  Osman Baydemiri temsilen bayan Zozan Hanım, Necmettin Büyükkaya’nın kızı, yakınları ve dostları vardı.

Akşam saatlerinde Diyarbakır’a gelen ve bir otele yerleşen Melle Bahtiyar’ı Gülten Kışanak başkanlığında bir BDP heyeti karşılıyor. BDP’nin verdiği akşam yemeğinden sonra Melle Bahtiyar’ın programında Necmettin Büyükkaya’nin evine yapacağı bir nezaket ziyareti de var. Ziyaretten haberdar olan Necmettin abinin eşi Cemile Büyükkaya ve çocukları Melle Bahtiyar’ı evlerinin kapısında karşılıyorlar. Karşılama sırasında duygusal anlar yaşanıyor.

Melle Bahtiyar kucağında Necmettin abinin henüz birbuçuk yaşında olan torunu ZERİ ile bir koltuğa oturduğunda kafasında Necmettin abi ile ilgili binbir anı canlanıyor. Melle Bahiyar’ın oturduğu koltuğun tam karşısında bulunan duvarda Necmettin abinin bir fotografı duruyordu. Gözü fotografa takılan Melle Bahtiyar’ın yüreği burkuluyor. Yüzünde hüzünlü bulutlar kaynıyor. Anlaşılan duvardaki fotoğraf onu çok eskilere götürmüştü.

Misafiri Melle Bahtiyar’ı evinde ağırlayan Cemile Büyükkaya’nın hüzün ve heyecanı gözlerden kaçmıyor. Hal hatır sormadan sonra, Melle Mahtiyar yıllar sonra gerçekleşen bu önemli ziyaretle ilgili duygu ve düşüncelerini kısa ve öz kelimelerle ifade ediyor .Vefa ve bağlılığın sınavından yüzünün akıyla çıkan Cemile Büyükkaya gerçekleşen bu önemli ziyareten duyduğu memnuniyeti kısa kelimelerle dile getirmeye çalışıyor.

Cemile Büyükkaya’nın yanına oturan Melle Bahtiyar Necmettin Büyükkaya’nın anısı önünde saygıyla eğildiklerini söyleyerek dinleyenlere şunları aktarıyor: “Bugün Necmettin Büyükkaya’nın evinde bulunmaktan büyük şeref duyuyoruz. Buraya şehit Necmettin Büyükkaya’ya karşı olan vefa ve vicdan borcumuzu ödemek için geldik. Aslında bu görevi çok önceden yerine getirmek isterdik. Ne var ki yaşanan zorluklar ve bilinen nedenler yüzünden bu görevi bir türlü yerine getiremedik. Bugün yarın diyerek bu vazifemizi bu güne kadar hep erteledik”.

Melle Mahtiyar Necmettin abinin duvarda duran fotoğrafına tekrar bir göz atarak kendisini dinleyenlere bir anısını aktariyor.

Devamı var

Yorum Yazın

E-posta hesabınızı yayınlanmıyoruz

4 × one =

Kullanıcı deneyiminizi artırmak için çerezler kullanıyoruz. Sorun yok, rahat olun. Size özel herhangi bir bilgiyi yayınlamıyor ya da paylaşmıyoruz. Anladım, sorun yok Daha Fazla